Pedagog Nasıl Olunur? Pedagog olmak için üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümlerinden 4 yıllık lisans diploması edinmiş olmak gerekmektedir. Bu meslekte ilerlemek için gerekli olan kişilik özelliklerini taşımak da bir hayli önemlidir.
Devlet tarafından pedagog (çocuk eğitimcisi) olarak atanan bölüm Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu öğrencilerdir.
Belediyelerde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, özel danışmanlık merkezlerinde görev alan pedagog ve/veya psikologlardan destek alınabilir. Ancak aileler mutlaka bir uzman seçerken uzmanın eğitim geçmişine, çalışma alanlarına ve mesleki tecrübesine bakmalıdır.
Comments9. Pedagog unvanını sadece Üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölüm mezunları kullanabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
I) Genel Şartlar: 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, 2- 2018 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında KPSSP3 puan türünden 70 ve daha yukarı puan almak gerekmektedir.
Pedagog olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Pedagog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.900 TL civarındadır.
YÖK 2011 tarihli adalet bakanlığına sunduğu görüş yazısı açıktır. Pedagog sadece Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları ile 2007 de kapatılan ve halen mezun vermeyen Eğitim programı ve geliştirme mezunlarıdır .
Üstelik sadece gerçek uzmanlar da değil okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişimi mezunları da kendilerini pedagog olarak tanımlayıp çocuk psikoloğunun ve psikolojik danışmanların uzmanlık alanına dahil olup çocukların sorunlarına yönelik çalışma yapabilmektedir.
Çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görevidir. Çocuk psikoloğu çocukların psikolojik süreçleriyle, çocuk gelişimcisi çocukların gelişimiyle, pedagog ise çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.
Psikolog olabilmek için psikoloji bölümünden mezun olmak gerekirken pedagog olabilmek için ise üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Kişiler psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra pedagog unvanına sahip olabilmektedirler.
7. Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır? Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir.
a) Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinin birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Nasıl pedagog olabilirim? PDR lisans mezunu olup adliyede çalışan her meslektaşımız Pedagog ünvanını alır. Adalet bakanlığı ilan açar ve bizlerde PDR mezunu olarak bu ilana başvururuz. Sonuçlar olumlu gerçekleşirse Pedagog ünvanı ile çalışmaya başlarız.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir.
Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.
Anne-babalara da eğitim verir ve danışmanlık yapar. Ayrıca çocuk gelişim uzmanları, hastanelerin yatan çocuk bölümlerindeki hastalarla gelişimsel ve eğitimsel etkinlik çalışmaları yapar.
Çocuk Gelişimi Programı mezunları resmi ve özel okul öncesi eğitim merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve yuvalarda, yetiştirme yurtlarında, anaokullarında eğitici yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Programdan mezun olacak öğrenciler kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.
Sosyal çalışma görevlisi ünvanı altında hizmet eden çocuk gelişimciler suça sürüklenmiş çocukların genel durumlarını, adli ortamlarda kendilerini ifade edebilmelerin yanında, çocuk adalet sisteminin her aşamasında gelişimlerinin takibiyle ilgilenmektedirler.
Eğer çok fazla girişimci değilseniz psikoloji bölümü yerine puanınız yetiyorsa PDR bölümünü seçmeniz daha uygun olacaktır. Eğer risk alma düzeyiniz düşük, çok temkinli bir kişiliğiniz varsa dışardaki olaylar sizi çok çabuk etkiliyor ise yine Psikoloji yerine PDR'yi düşünmenizi tavsiye ederim.
Aile ve Sosyal Hizmetler Alanındaki Uzmanlar
Mesleki olarak psikiyatrist, psikolog, pedagog, aile danışmanı, terapist, gerontolog, yaşlı bakım uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet tercümanı, uzman bilirkişi gibi unvanlar alabilirler.
Uzman psikolog ve psikolog aynı maaşı almaz. Bu nedenle psikologların tam olarak maaşları hakkında kesin bilgi vermek doğru olmaz. Ancak özelde yeni işe başlayan bir psikoloğun maaşı ortalama 11 bin TL iken kamu hastanelerinde görev alan bir psikoloğun maaşı ortalama 13 bin TL'den başlamaktadır.
Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
Yardıma muhtaç kişi ve ailelerin psiko-sosyal ve maddî sorunlarını gidermek konularında yardımcı olmak. Aile içi şiddete maruz kalmış kadın ve çocukların psiko-sosyal sorunlarına yardımcı olmak ve geçici-kalıcı sosyal konutlar bulmak. Çocukların psiko-sosyal ve eğitim sorunlarına yardımcı olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri