Hasta/Yaralının İlk Değerlendirilme Aşamaları Nelerdir? Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
Birincil değerlendirme olay yeri güvenliğinin sağlanması ve bilincin değerlendirmesiyle başlar. Sonrasında A, B, C, D, E değerlendirme basamakları ile devam eder. konusu olduğunda olay yerine girilmemelidir. En kısa zamanda gerekli güvenlik önlemlerinin alınması sağlanmalıdır.
Hasta yaralının ilk değerlendirmesinde sözlü uyaran yada hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Hasta yaralının ilk değerlendirmesinden sonra bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
Hasta/yaralının birinci değerlendirmesi. Hasta/yaralıya sözlü uyaran yada hafifçe omuzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak değerlendirme yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, BAK-DİNLE-HİSSET yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
İlgili 43 soru bulundu
Temel ilk yardım uygulamaları, Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) olarak 3 aşamalı olarak ifade edilir. Koruma Temel ilk yardımda ilk adım olarak da isimlendirilen koruma, kaza sonrası yaralı kişi ya da kişilerin durumunun ağırlaşmasını engellemeyi amaç edinir.
İlk yardımın en önemli aşamalarından birisi solunumu kontrol etmektir. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak. Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
Yaralı varsa ABC sıralamasına uyun.
İlk yardım eğitimi almışsanız sırasıyla havayolu, solunum ve dolaşım değerlendirmesi yapınız.
Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.
Hasta/Yaralının İlk Değerlendirilme Aşamaları Nelerdir? Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
Değerlendirme; müdahalede öncelikleri ve yapılacak ilk yardim uygulamalarını belirlemek amacıyla, olay yerinde hasta ya da yaralının yaşam bulguları ile genel durumunun değerlendirilip, sorunların tespit edilmesine yönelik yapılan kontrol ve uygulamalardır.
İlk Yardım
Çevrede ilaç, alkol, uyuşturucu madde olup olmadığı araştırılarak koma nedeni belirlemeye çalışılır. Hasta/yaralının kimliği belirlenir ve önemli bir hastalığı olup olmadığı araştırılır. Bilinç kaybının nedeni ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
Birinci değerlendirmenin ardından hasta veya yaralının baĢtan aĢağı yaralanmalarını, deformitelerini, (Ģekil bozukluğu) ağrılı ve hassasiyet noktalarını belirleyerek muayene etmeye ikinci değerlendirme denilir.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır.
Birincil değerlendirme nedir? Birincil kontrol başlangıç değerlendirmesi olarak da bilinir. Bu sırada yaşayıp yaşamadığını ya da hayati tehlikelerin varlığı ile yaşamsal bulguları değerlendirilir. Bu sayede öncelikli yaralanmalar ve ciddi durumlar hesaplanarak bu sorunları düzeltmek için hemen harekete geçilmelidir.
Değerlendirme türleri amaca göre değerlendirme ve ölçüte göre değerlendirme olarak ikiye ayrılmaktadır.
Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumuna göre hasta/yaralının ilk değerlendirilme aşamaları şunlardır: Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi, solunumun değerlendirilmesi, dolaşımın değerlendirilmesi.
İlkyardımcı şunu asla unutmamalıdır ki; yapacağı işlem bir tedavi değildir; çünkü amacımız tedavi değildir ilk yardımdır. Bazı kitaplarda ilk yardım, 3T (tanı- tedavi- taşıma) olarak açıklamaktadır.
Bilinç kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: (Airway; hava yolu) Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi. (Breating; nefeslendirme) Solunumun sağlanması Bak-Dinle-Hisset) (Circulation; dolaşım) Dolaşımın sağlanması.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
Olay yerine ambulansın teknik olarak 5 dakikada gelmesi mümkün olamayacağına göre, ambulans gelene kadarki sürede ilk yardımcılar, hasta veya yaralının hayata tutunmasını sağlayabiliyorlar.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri