İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çekildiği iddia edilen görüntülere göre; tahlil sonucu göstermek isteyen bir hasta ile doktor arasında nedeni bilinmeyen bir neden dolayı tartışma çıktı. Hastanın üzerine yürüyen Doç. Dr. Didem Didar Balcı, çocuğunu uzaklaştırmaya çalışan hastaya bağırmaya devam etti.
Hekim, hastaya bakamayacaksa muhakkak başka bir hekim ayarlamış olması gerekirdi. Hasta ile hekim arasında bir güvensizlik yaşanmışsa ancak hekim reddedebilir.
Tababet Uzmanlık Yönetmeliği:10:…Her servisin normal polikliniğinde günde bir uzman 20 den fazla hastaya bakamaz. Ancak daha fazla hastanın başvurması halinde o poliklinikte aynı esas üzerine uzman görevlendirilerek o günkü tüm hastaların muayeneleri sağlanır.
ALO 184 Sabim Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir iletişim hattıdır. Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı olarak da adlandırılan bu kanal vasıtası ile sağlık hizmeti süresince karşılaşılan her türlü aksaklıklarla ilgili öneri ve şikayetin iletilmesi mümkündür.
sonuç doktorun leyhine olur,çünkü kurumuna inceleme yapması bildirilir ve kurumu personelinin leyhine rapor hazırlar... Hiç brşey olmaz siz şikayetinizle kalırsınız. Hiç brşey olmaz siz şikayetinizle kalırsınız.
İlgili 41 soru bulundu
Alo 184 Şikayet Var!
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Şikayet Ediyorum
Bu ülkede insan hakları diye bir şey kalmamış, insan hakları insan çilesine dönmüş.
Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir. Hekimin hastayı sevk etme , reddetme diğer bir deyişle hastayı bırakma hakkı bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığından hekimlere 'MHRS dışı hastalara da bakılması' talimatı Sağlık Bakanlığı, COVID nedeniyle uygulanan 'MHRS dışı hasta bakılmaması' uygulamasının sonlandırıldığını belirterek hekimlerin artık randevulu/randevusuz tüm hastalara poliklinik muayene hizmeti vereceğini belirtildi.
Aynı branşta aynı gün ya da birkaç gün içinde birden fazla hastanede muayene olanlar, kurumun faturalarını gereksiz yere şişiriyor. Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, 1 Nisan 2009'dan itibaren, 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olunamayacak.
Madde 25- Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
Hastanın önerilen tedaviyi reddetme hakkı vardır. Hastanın tedaviyi reddi halinde doğacak olası sonuçlar, hekim tarafından anlatılır ve anlaşıldığına dair yazılı bir belge alınır. Hastanın tedaviyi belgeli olarak reddetmesi halinde kurumumuz ile ilişiği kesilir.
Alo 184 Çocuğumla İlgilenmeyen Ve Muayene Etmeyen Doktor
Sekreteri ise 'her hastaya iki sefer aynı şeyi anlatırsam gün bitmez' gibi bir tabir kullandı.
Ayrıca hekimin bulunduğu bölgede kendisinden başka bir hekim yoksa hekim hastaya bakmak zorundadır. Acil durumlar, ya da resmi makamların emirleri gibi durumlar söz konusu olduğu takdirde hekimler hastalara bakmama hakkına sahip değildirler. Hekim hastaya bakmama hakkını daha en baştan kullanmalıdır.
Hekim hasta iletişiminde; hekimin hastasına karşı ilgili olması, hastasına sabır göstermesi, güler yüzlü ve hoşgörülü olması, hastalara karşı saygılı olması, her hastaya hekimin eşit davranması, hekimin hastanın güvenini kazanması, hekimin hastayla yardım edici nitelikte bir iletişim kurması hekimlere tavsiye edilen ...
Doktorlar da her insan gibi hata yapabilir, onlar da insan. Ancak bilinmelidir ki, doktor hatalarının önemli bir bölümü sistemden kaynaklanıyor, uzun çalışma saatleri, ağır iş yükü, yetersiz ekip ve kötü hastane koşullarının oluşturduğu zeminde istenmeden yapılan hataları artıryor.
Hekim hastasıyla ilişkisinde özerklik ilkesine uymalıdır. Hastanın yerine geçerek ve onu dışlayarak onun sağlığı ve yaşamı hakkında karar vermek yerine; hastasının kendisi için en doğru kararı vermesini sağlayacak şekilde onu aydınlatmalıdır.
sonuç doktorun leyhine olur,çünkü kurumuna inceleme yapması bildirilir ve kurumu personelinin leyhine rapor hazırlar... Hiç brşey olmaz siz şikayetinizle kalırsınız. Hiç brşey olmaz siz şikayetinizle kalırsınız.
Tıbbi malpraktis (tıbbi uygulama hatası); hekimin veya hastane, poliklinik, tıp merkezi vs. sağlık kuruluşlarının bilgi eksikliği, ilgisizliği veya deneyimsizliği sebebiyle hatalı teşhis, yanlış tedavi veya yetersiz bakım hizmeti sonucunda hastanın gördüğü zarar, şeklinde ifade edilebilir.
“Tabip ve diş tabibi, âcil yardım, resmî veya insani vazifenin ifası halleri hariç olmak üzere, meslekî veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir.” Tüzüğün 19. Maddesi uyarınca da; “Tabip ve diş tabibi meslekî veya şahsi sebeplerle, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir.
Sonuç olarak kişinin tedaviyi reddetmesi hak, hekimin buna uyması ise yükümlülüktür. Tedaviyi ret hakkının kişinin kendisi kullanması gereken bir haktır.
Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir. Hekimin hastayı sevk etme , reddetme diğer bir deyişle hastayı bırakma hakkı bulunmaktadır.
Tıbbi tanı genellikle doktor hatası veya hastalığı olmayan bir hastaya teşhis gecikmesi anlamına gelir. Yanlış tanı hastanın yaralanmasına veya söz konusu hastalığın gereksiz ilerlemesine yol açtıysa, yasalarımız nezdinde hukuki yaptırımalar uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri