2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
PA 66 Kestamit plastikler içerisinde dayanıklılığı en yüksek plastik olarak bilinmektedir.
7 Numaralı PC
Bu koda sahip olan plastikler genel olarak yemek saklama kaplarında, bazı pet şişelerde, sporcu su şişelerinde, biberonlarda kullanılmaktadır. Geri dönüşüme uygun olmadığı için doğaya, besinlere kimyasal karıştırma ihtimali olduğu için sağlığa oldukça zararlıdır.
İlgili 30 soru bulundu
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Plastik kapların genellikle alt kısmına baktığınızda üçgen şeklindeki geri dönüşüm işaretinin içinde 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 OTHER gibi numara ve harfler göreceksiniz. Dr. Mercola 3, 6 ve 7 numaralardan kaçınmak gerektiğini, 1, 2, 4 ve 5 numaraların GÖRECELİ olarak daha güvenli olduğunu söylüyor.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
Plastikler türlerine göre 1'den 7'ye kadar numaralandırılır. Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde 'BPA'sızdır' yazan ürünleri tercih edin.
Süperplastiklik, bir malzemenin belli sıcaklık ve deformasyon hızlarında boyun vermeksizin çok fazla şekil değiştirebilme özelliğidir. Bu özellik, çok küçük tane boyutlarına sahip (genellikle 10 µm'den daha küçük) mekanik alaşımlarda da önemli bir deformasyon modelidir.
6 ve Anlamı
6 numara ile ambalajlar üstünde yer alan polistiren olan plastik malzeme kısa adı ile PS olarak sembolize edilir.
Tritan, geniş kullanım alanına sahip, laboratuvar ortamlarında geliştirilerek güçlendirilmiş bir plastik türüdür. Tritan bir markadır, kırılmaz özellikli ve hafif bir malzeme olması dolayısıyla biberonla, BPA pet şişeler, sporcular tarafından kullanılan suluklar üretilmektedir.
TUPPERWARE ÜRÜNLERİ HANGİ MADDELERDEN YAPILIYOR? Yumuşak kapaklar POLİETİLEN maddesinden üretilir. Bu madde yapay kalp kapakçığı üretiminde de kullanılır! Gövdeler kapaklardan biraz daha serttir: POLİPROPİLEN maddesinden yapılır.
Birçokları, bunun bir şişeyi kaç defa kullanabileceğinizi gösterdiğini düşünse de, bu hatalıdır. Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
BPA yani Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı. BPA'ya maruz kalan hayvanlarda üreme sistemlerinde problemler görülse de insanlarda maruziyet dozu halen bilinmiyor.
(PP) Polipropilenin Kimyasal Özellikleri:
Buna karşılık karbon tetraklorür gibi bazı solventlere karşı oldukça hassastır. Kokusuzdur. Tespit edilmiş bir toksik etkisi yoktur. Gıda tüzüğüne uygundur.
Bunu bilmemiz, doğaya atılan bir plastiğin ömrü için 1000 yıl süre vermemize yeterlidir.
Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
Naylon kumaşlar, 30-40 yılda. Teneke kutular, 50-100 yılda. Plastik atıklar, 1000 yılda. Cam şişeler, 4000 yılda.
3 numara - PVC veya V (poly vinyl chloride)
Bu plastik ürünler gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır. Çoğunlukla yiyecek kapları, yumuşak materyaller ve oyuncaklar için kullanılıyor. Suya iki toksik materyal karıştırabilen bu plastiğin şişelerde kullanımı tavsiye edilmiyor.
Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir.
'Bisphenol-A' (BPA) temiz, kırılıp dağılmayan, sert plastiklerde bulunur. Çoğunlukla bu plastik şişelerin alt kısmında üçgen geri dönüşüm işareti bulunur. Bu işaretin yanında PC (polikarbonat) harfleri ve 7 rakamı bulunur. Ama altında 7 rakamı bulunan her şişe de polikarbonat demek değildir.
Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan plastik polimer içerikli Polivinil klorür maddesine Pvc denmektedir. Pvc dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik malzemedir. Dünyada en çok üretilen ve kullanılan birinci malzemeyi Polietilen oluşturmaktadır.
Polivinil klorür, (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik polimer. Vinil klorürün polimerleştirilmesi ile elde edilir. Polietilen ve polipropilenden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir.
Plastikten korunmak için pratik önlemler
"Plastiklerin içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor. Aynı şekilde asitli ve tuzlu yiyecekler, plastiğin yapısını bozarak Bisfonel maddesinin gıdaya geçmesine neden oluyor. Konserve veya salamura gibi yiyecekler için plastik kaplar kullanmamalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri