10.Hatay Lepeç Lepeç, Hatay ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken bir lezzet olarak biliniyor. Pilavlık bulgur, soğan, patates, domates, biber, zeytinyağı, salça, tavuk veya et suyu ile hazırlanan bu lezzet oldukça doyurucu.
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
Hatay'ın En Meşhur Tatlısı
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
İlgili 23 soru bulundu
İSKENDERUN: Alexandreia, Hellen diline göre, Alexandros (İskender) Yurdu anlamındadır. Aynı adı taşıyan diğer kentlerden ayrılması için, Kilikya'daki bu kente, Roma döneminde, Alexandreia Minor (Küçük Alexandreia), Haçlılar döneminde de Alexandretta denmiştir.
Hatay mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Özellikle baharat ve acı kullanımının yoğun olduğu Hatay mutfağında en dikkat çekici tatlardan bir diğeri ise elbette ekşi.
Hataydan alınacak hediyelik eşyalar nelerdir diye gezerken araştırma yaptığınızda karşınıza; Hatay temalı çeşitli tasarımlarda magnet hediyelikler, Hatay çayı, peştemal, keşan, çay kolonyası, fındık, anzer balı, hasır iskemle gibi hediyelikler çıkacaktır.
"Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.
Çarşı alışverişinizde; Nar Ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik (zahter) almadan dönmeyin.
Hatay'ın meşhur lezzetlerinden olan menengiç kahvesinin yanı sıra, orta ve çifte kavrulmuş Türk kahvesi seçenekleri kategoride karşınıza çıkıyor. Kahve deneyimlerinde farklı tatlar arayanların tercihi olan menengiç kahvesi, çeşitli tat notaları sizlere alışık olmadığınız bir lezzet sunuyor.
Peynir ,zeytin ,salça,baharat , mis kokulu kömbe, antakya simidi ve künefe.
İçli köfte, herise (döğme), künefe, kabak tatlısı, sürk çökeleği, kabak borani, kâğıt kebabı İskenderun döneri, belen tava ve biberli ekmek gibi Hatay'da meşhur olarak ön plana çıkan bazı yemeklerin yapılışlarındaki değişimler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu lezzetlerin yanı sıra ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek de kahvaltıda yiyebileceğiniz Hatay usulü lezzetlerdir.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
2018 TÜİK rakamlarına göre Hatay İli; * Pazı, Maydanoz, Dereotu ve Mandalina üretiminde Türkiye 1.si, * Pamuk, Narenciye, Havuç, Muz ve Yenidünya üretiminde Türkiye 3.südür.
Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2. büyük ilçesidir.
Hatay'ın doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Maki türleri, 4-5 m boyunda sert ve tüylü yapraklı bitkiler olup, 800 m'ye kadar rastlanmaktadır. Mersin, defne, kısa meşe, kermes, sakız, keçiboynuzu, yabani zeytin, zakkum, alıç, çitlembik, akçameşe, pırnal yörede en çok rastlanan maki türleridir.
Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir. Hatay; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşur.
1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri