Cüzler belirli bir sayfa sayısını göstermese de hattatların Kur'an'ı ezberlemek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeninde bir cüz 20 sayfa tutacak şekilde ayarlanmıştır.
Cüzler belirli olan bir sayfa sayısını göstermemiş olsa da hattatların Kur'an'ı ezberleyebilmek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeni içinde bir cüz 20 sayfa tutacak biçimde ayarlanmıştır. Toplam altı yüz sayfa olmaktadır.
Bir cüz 20 sayfadan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'i hızlı okuyan birisi 20-25 dakikada bitirebilmektedir. Orta seviyede ve yeni başlayan birisi 40-45 dakika arasında bir cüzü bitirebilmektedir.
KUR'AN-I KERİM'DE 1. CÜZ HANGİ SAYFALAR ARASINDA YER ALMAKTADIR? 1. cüz 1-20 sayfaları arasındadır. Yani cüzün başlangıcı 1. sayfa ile başlıyor. 20. sayfasının sonunda bitiyor. 21. sayfa ise bir sonraki cüzün ilk sayfasıdır.
16 sayfa okusan 1 ayda hatim edersin.
600 sayfadır. 6666 ayet vardır. 30 cüz vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Kuran'ın sayfasını hatasız okumak için en az bir dakikanızı alır. Dolayısıyla hatim etmek en azından 10 saat sürer - ki 10 saat ayni hızla okumanız gerekiyor.
En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.
Televizyon veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler.
Istılah'ta Kur'ân'ın otuza bölünmüş parçalarından her birine denir. Her yirmi sayfa bir cüz sayılmış, böylece Kur'ân 30 cüz'e bölünmüştür.
Abdesti olmayan bir kimsenin Kur'an okumasında bir sakınca yoktur. Nitekim İslâm âlimlerinin bunun câiz olduğu konusunda ittifak ettikleri nakledilmiştir. Bu meselede gelen sahih hadisler, Kur'an okumak isteyen abdestsiz kimsenin, Kur'an okumak için abdest alması gerekmediğini açıklamaktadır.
Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir. Ezberden okumak da bir sakınca yoktur.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', 2/69).
Alimlerin çoğuna göre Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek için zaman sınırı yoktur. Kur'an-ı Kerim kolaylıkla kaç günde hatmedilirse öyle yapılmalıdır. Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir.
İşte tüm detaylar... Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşur ve ilk 29 cüz 20 sayfadan son cüz ise 24 sayfadan oluşur. 30. cüzde 37 adet sure vardır.
Kuran 125. sayfa / Maide Suresi 21. sayfa / yavaş okuyuş 7. cüz 125. sayfa / ok takipli 125. sayfa - YouTube.
Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz. Hatim okunup bitirildikten sonra kişinin ellerini açarak dua etmesi gerekmektedir.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
- Dili ve dudağı hareket ettirmeden yalnız göz ile Kur'an okunur mu? - Bu şekilde hatim yapıp, paylaşılan cüzleri okuyabilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Dili ve dudağı kıpırdatmadan yalnız göz ile okuyarak da hatim yapılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Yoksa üç ihlas okumanın, sevap bakımından, Kur`ân`ın tamamını okumaya denk olduğunu söylemek, dirayet bakımından da sahih değildir. Çünkü Kur`ân`ın tamamı içerisinde "Ihlas" da vardır. Buna göre bir "Ihlâs" okumak, Kur`ân`ın üçte birini okumak ise, "üç Ihlâs" okumak Kur`ân`ın tamamı, artı, üçte birini okumak olmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Hatim sevabı başta Peygamberimiz (asm) olmak üzere diğer tüm peygamberlere ve müminlerin ruhlarına bağışlanabilir ve bu şekilde niyet edilebilir. Okunan Kur'an ve Kur'an hatmi nurani olduğu için bir lamba gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri