Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası, gerek konusu gerek üslubuyla bir klâsik hâline geliyor. Toplamda 272 sayfadan oluşan roman, Osmanlı'da yaşanan Batılılaşma sürecinin yanlış yönlerine, İstanbul'un entelektüel çevresine, döneme ve topluma dair izler taşıyor.
Araba Sevdası Kitabı Kimler için Uygundur? Araba Sevdası kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. Araba Sevdası kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir. 60-70 yaş arasıdır.
100 Temel içerisinde yer alan Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanı Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Romanın kahramanı Bihruz Bey tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız kültürüne hayran züppe bir gençtir.
Osmanlı yenileşme hareketleri çerçevesinde Tanzimat'la birlikte Batı'ya açılan Osmanlı Devleti'nde yaşanan batılılaşma sürecinin yanlış özelliklerinin vurgulandığı yapıtta, Bihruz Bey ve onun romantik aşkı konu edilmiştir. Romanda Bihruz Bey karakterinden hareketle batılılaşmayı anlamayan tip eleştirilir.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Recaizade Mahmut Ekrem tek romanı olan Araba Sevdası'nda süslü ve ağır bir dil kullanmıştır. Fransızca kelimeler ve tamlamalar dikkat çekiyor.
Edebiyat tarihimizin dönüm noktası olarak kabul edilen Araba Sevdası romanı, bin sekiz yüzlerde İstanbul'un sosyete ve sefahat yaşamını konu alan bir romandır.
1898 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanıdır. 1889 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Bihruz Bey tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız sevdalısı bir gençtir, ona göre Türkçe kaba ve yetersiz bir dildir.
20. yüzyıldan sonra karakterin ruh dünyasını vasıtasız vermek üzere kullanılan bilinç akışı tekniğinin Araba Sevdası romanında kullanılmış olması dikkate şayandır. Romanda karma anlatıcı ve bakış açısının kullanıldığı görülmektedir.
İlk Realist Roman:Araba Sevdası/Recaizade Mahmut Ekrem.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman : Samipaşazade Sezai: Amazon.com.tr: Kitap.
Türk edebiyatının klasiklerinden Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in yergi niteliğindeki eseridir.
Araba sevdası adlı romana gelecek olursak; romanda gerek olaylar gerekse karakterler gerçek ve yerlidir. Karakterlerin ve olayların anlatılmasında realizme sadık kalınmıştır. 1880 den sonra türk romanında yer almaya başlamış olan realist anlatımının en güzel örneklerinden biri bu romanda sergilenmiştir.
Araba Sevdası Kitap Açıklaması
1889 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
İşte Araba Sevdası bu akımın tahtını yıkmış, yerine realizm akımını getirmiştir. Yani Araba Sevdası aynı zamanda Türk edebiyatındaki ilk realist romandır. Sonuç olarak bu roman, Türk edebiyatında Servet-i Fünun ile II. Dönem arasındaki geçişi sağlayan önemli yapıtlardandır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Dünya Edebiyatında İlk Romanın Yazarı Kimdir? Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur.
Türk edebiyatında tarihi romanın ilk denemesi Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler (1871) adlı romanı sayılabilir. Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır.
İlk edebi roman olarak bilinen İntibah 1876 yılında Namık Kemal tarafından yazılmıştır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Osmanlı Devletinin Abdülaziz döneminde yazılmış olan Araba Sevdası'nın başkahramanı Bihruz Bey Tanzimat döneminin “züppe tipini” yansıtan bir karakter olup 23-24 yaşlarında genç bir delikanlıdır, saf ve yalanlara fazlasıyla kanan bir karakterdir.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Daha sonra pek çok romanda benzer örnekleri yaratılacak, aşırı Batılılaşmış, özenti karakterlerin dramı, en yoğun olarak Araba Sevdası'nın kahramanı Bihruz Bey'in şahsında ete kemiğe bürünür ve bir klasik haline gelir.
“Realist roman, diegetik (anlatmacı) romandır. Anlatıcı, yani yazar, romanı var eden ve sahnede başrol oynayan kişidir. Realist roman, realitenin de kurgu olduğunu “bilmeyen” romandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri