Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır. Bunun tam tersi sıcaklık azaldığında olur.
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır.
Sıcaklık ile basınç arasında sıkı bir ilişki vardır. Sıcaklığın artması ile gaz moleküllerinin hareketliliği artar ve yoğunluğu azalır. Bu da basıncın azalmasına neden olur. Bunun tersi durumda ise, sıcaklık azaldıkça yoğunluk artacağından hava basıncı da artar.
İlgili 31 soru bulundu
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Katı cisimlerde uygulanan kuvvetin kaynağı cismin ağırlığı olduğundan, cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Atmosfer basıncının yükseklik arttıkça azalması hava araçlarının herhangi bir referans noktasına göre yüksekliğini (irtifa) hesaplamada yaygın olarak kullanılır.
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Gay-Lussac kanunu veya basınç kanunu olarak da adlandırılır. Sabit sıcaklıkta ve basınçta; gazların hacimleri ile mol sayıları doğru orantılıdır. Hacmi ve sıcaklığı sabit olan bir gazın basıncı ile mol sayısı doğru orantılıdır.
Ekvator'da yıl boyunca sıcaklık fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve sürekli alçak basınç koşulları etkili olur. Kutuplarda ise yıl boyunca sıcaklık düşük olduğu soğuyan hava alçalır ve sürekli yüksek basınç koşulları etkilidir.
– Nemlilik ve yağış oranı fazladır. – Alçak basınç merkezlerine hava genellikle kapalı ve bulutlu olur. – Güneşin görülme sıklığı azdır. – Alçak basınç merkezleri bulutlu olduğu için sıcaklık kaybolmaz, sıcaklık farkı azdır.
Hava basıncı olarak da bilinir. Barometre ile ölçülür. Normal şartlar altında deniz seviyesinde açık hava basıncı 76 cm/hg'dir. Atmosfer basıncını etkileyen belli başlı faktörler ise sıcaklık, yükselti, eksen hareketleri ve yer çekimidir.
Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
Özkütle arttıkça basınç da artar. İki ayrı şişeye aynı yükseklikten iki özdeş delik açıldığında suyun daha uzağa fışkırdığını görmekteyiz. Bunun nedeni suyun özkütlesinin yağın özkütlesinden fazla olmasıdır. Yoğunluk arttıkça basınç da artar.
Tıpkı havaya atılan bir topun kinetik ve potansiyel enerjisinin hareketi boyunca değişmesi fakat toplamlarının sabit kalması gibi. Eğer yerçekimi etkilerini düşünmezsek (yatay boruda bir akış olarak düşünebiliriz), eğer hız artarsa bu kinetik enerjinin arttığı anlamına gelir yani dinamik basıncın artması.
Yüksek basınç alanlarında hava açık, güneşli ve bulutsuzdur. Yüksek basınçlar da sıcaklık ve günlük harekete bağlı oluşabilmektedir. 30° enlemindeki çöller ile kutuplar üzerinde yer alan yüksek basınçların oluşum nedenleri farklıdır.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar. Yüksek basınç ''H'' ile, alç basınç ''L'' ile sembolize edilir.
Yüksek basınç alanları; hava hareketleri alçalıcı olması nedeniyle hava ısınır ve nem artar bu durumda yağış oluşmaz. Bu durumda kışın hava ayaz olur. Alçak basınç alanları; yükselen bir hava oluşumu sağlar ve yükseldikçe soğuyarak yağış bırakmaya başlar. Bu sebeple kışın hava ılık olur.
Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir.
Sıcaklığın artmasıyla hava genişler, hafifler ve yükselir. Yükselen havanın yere yaptığı basıncın azalmasıyla, alçak basınç alanları doğar. Page 22 Sıcaklığın azalmasıyla soğuyan havanın hacmi daralır, ağırlaşır ve alçalır.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur.
Rüzgârlar genel olarak; basınç, sıcaklık ve nem farklılıklarını azaltır. Kuzey kutup bölgesinde rüzgâr nereden gelirse gelsin güneyden geleceğinden havayı ısıtır, tropiklerde ise rüzgârlar havayı serinletir. Rüzgârlar beraberlerinde nem getirdikleri gibi, kuru bir rüzgâr, mevcut nemi de kurutabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri