İçerisinde hava dolu boşluklar bulunan kemiklerdir. Bu kemikler, baş iskeletinde bulunur. Alın kemiği, temel kemik, kalbur kemik, üst çene kemiği, Şakak kemiği havalı kemiklere örnektir.
Ayrıca maksilla, orbitanın (göz çukuru) alt duvarını (facies orbitalis) yapar. Üst çene kemiği, pars alveolaris maxillaris adlı parçasında üst dişleri taşır. Alveol kemik de denilen bu kısım, normal kemik yapısından biraz daha gözenekli olduğu için alveol (havalı) kemik adını almıştır.
Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir. kemiklere (Ossa pneumatica)'de örnek teşkil ederler. bulunan kemiklerdir. Patella en tipik sesamoid kemiklerdir.
Uzun Kemikler: Boyu eninden fazla olan kemiklerdir. El, ayak, kol ve bacaklarda bulunan kemikler bu gruba girer. Ön kol kemiği, pazı kemiği, bacak kemiği, uyluk kemiği, kaval kemiği, baldır kemiği ve parmak kemikleri vücudumuzdaki uzun kemiklerdir. Kısa Kemikler: Eni ve boyu birbirine yakın olan kemiklerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Ossa pneumotica=Havalı kemikler: İçinde sinüs bulunan kemiklere denir. Kemiğin içerisinde boşluk bulunmaktadır. Örneğin; Maxilla (üst çene kemiği), os frontale (alın kemiği).
Yassı Kemikler
Kalınlığı, eni ve boyundan az olan kemiklerdir. Yassı kemiklerin kemik zarı altında sıkı kemik dokusu ve bunun ortasında ise süngerimsi kemik dokusu yer almaktadır.
Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir. Halka bir ligaman ile oval pencereye bağlanır. Üzengi, oval pencereye dayanan bir tabanın yanı sıra, kafa kısmından örs kemiğine bağlıdır.
Uzun kemikler veya boru kemikler örneğin üst kol, uyluk, önkol ve alt bacak kemikleridir. Kısa kemikler: Kısa kemikler, omurları, karpal ve tarsal kemikleri ve kafatasının kısımlarını içerir.
Diz kapağı veya patella, diz bölgesinde bulunan bir kemiktir. Femur ile eklem yapar (patellafemoral eklem). İnsanlardaki en büyük susamsı kemiktir.
Diz ekleminin ön kısmında patella, yani diz kapağı kemiği bulunmaktadır. Bu kemik kısa ve yassı kemik türü olarak öne çıkar.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir.
Süngerimsi kemik birbirleriyle sarmal yapan kemik trabeküllerinden oluşmuştur. Trabeküllerin aralarında, içleri kemik iliğiyle dolu labirent gibi birbiriyle ilişkili, düzensiz boşluklar vardır. Bu görünümü ile süngere benzer. Sert kemikte ise benzeri boşluklar yoktur.
Frontal kemik (os frontale) kraniyal kaviteyi önden kapatır ve yüz iskeletinin üzerinde yerleşir. Squama frontalis, pars orbitalis ve pars nasalis olmak üzere üç bölümden oluşur (28). Squama frontalis, embriyolojik olarak sağ ve sol olmak üzere iki parçadan gelişir.
Eklem çeşitleri arasında oynar eklemler şu şekildedir: Alt çenede ,omuz- dirsek- bilek, el parmak, kalça, diz, bilek-ayak parmaklarında bulunur.
Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
FEMUR (Uyluk Kemiği):
İskeletin en uzun ve en geniş kemiğidir. Gövdenin ağırlığını kalça kemiğinden, baldır kemiğine nakleder. Femur`da diğer tüm uzun kemikler olduğu gibi bir gövde ve iki uçtan oluşur. Üst uç, kalça kemiği ile eklem yapan yuvarlak bir başa sahiptir.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
Kemik veya süyek, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir.
Femur, insan vücudundaki en büyük ve en güçlü kemik olup kalça ekleminden diz eklemine kadar uzanır ve vücut ağırlığını destekleme ve bacak hareketlerini kolaylaştırma önemli bir rol oynar. Femur ağrısının şiddeti ve karakteri değişebilir ve keskin ve saplantıdan mat ve ağrılıya kadar farklılık gösterebilir.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır. Gözümüzdeki odaklama kasları günde 100 bin kez gezinir. Bacaklarınızı aynı şekilde çalıştırmak istediğinizde ise günde 80 bin kilometre yürümeniz gerekmektedir.
Omurgamız, başımız ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur.
Her gün kasaplardan toplanan kemikler bu makine ile öğütülüp çeşitli gıdalarla harmanlanarak barınaktaki hayvanlara yaş mama olarak veriliyor.
Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır. Toynaklıların distal falanksları tırnak ve pençeleri barındırır ve şekillendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri