Gönderici, alıcı hesabın IBAN numarasını ve banka bilgilerini girdikten sonra transferi gerçekleştirir. Havale işlemi genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında tamamlanır ve alıcı hesaba para anında geçer.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Havale işlemi ile yapılmak istenen ödeme miktarı gönderenin hesabında bulunduğu takdirde, havale talimat saniyeler içinde onaylanır ve para alıcının hesabına aktarılır.
Anasayfada Papara numaranın altında yer alan Papara IBAN'ına para yatırdığında ya da başkasından para aldığında saniyeler içinde hesabına yüklenir.
Parayı alıcınızın hesap ya da kredi kartı bilgilerine saniyeler içerisinde gönderebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Evet, yurt dışından Türkiye'ye para gönderebilmek için IBAN kullanmak zorunludur. Klasik bir banka ile transfer yapılacaksa IBAN dışında SWIFT bilgisi de sunulmalı. Yurt dışından para transferi süreleri çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
Bir yurt dışı transferinin ulaşma süresi, transfer yöntemi, menşe ülke ve alıcı banka dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıdır. Transferlerin ulaşması genellikle 2-5 gün sürer. Belirli ülkelerden yapılan transferler, ilave güvenlik önlemleri nedeniyle daha uzun sürebilir.
ABD dışından gönderilen paranın ulaşması genellikle 4-5 iş günü sürer, ancak saat farkı veya birden fazla aracı banka nedeniyle daha uzun sürebilir.
Bir EFT işlemi "beklemede" olduğunda, gönderen kişinin hesabından para çekilmiş olsa da, henüz alıcı kişinin hesabına ulaşmamıştır. Bu durum, EFT işlemlerinin zaman alıcı olabilen süreçlerden geçtiği durumları ifade eder.
EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır. EFT işleminin gerçekleşmesi için bankalar tarafından belirlenen EFT işlemi saatleri mevcuttur. Bankadan bankaya değişen EFT işlemi saatleri dışında işlem yapılması durumunda beklemede kalır.
EFT ile transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ve alıcı bankaların o andaki işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmekle birlikte eğer işlem EFT saatleri içinde yapıldıysa genellikle aynı gün, 1 - 2 saat içinde alıcı hesaba iletilir.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri bulunmaktadır.Bankanızın EFT ve havale saatleri dışında işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde aktarılır.
Günlük işlemlerde SWIFT olarak belirtilen kod, kurumlar arası iletişimde ve dış ticaret süreçlerinde BIC Kodu olarak geçer. SWIFT işlemlerinde paranın ilgili hesaba gönderilmesi genel olarak 2 ya da 3 gün sürer. Para transferi saat 17.00'ye kadar yapıldığı takdirde para karşı hesaba 2 iş günü içerisinde ulaşır.
Şube aracılığı ile EFT/Havale'de limit yok. Mesela Garanti BBVA'da şu an Havale/EFT üst limiti 2.500.000 TL, bunun üzerinde işlemi ancak şube aracılığı ile yapabilirsiniz.
Banka çalışma saatleri dışında yapılan EFT işlemleri sonraki iş günü içerisinde hesabınıza yansıyacaktır. 50.000 TL ve altındaki tutarlarda olan transfer işlemleriniz istediğiniz bankadan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile 7/24 gerçekleştirebilirsiniz.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit para olarak sayılır.
Amerikadan, USD → Türkiyeye transferi yaparken küçük bir sabit ücret 5,39 USD + çevrilen miktarın 1% kadarı ücret ödersiniz (bu ücretleri her zaman önden açıkça görürsünüz).
Döviz transferi bankalar aracılığıyla yapılabilen bir işlemdir. İnternet bankacılığı sayesinde bir hayli kolay bir hâle gelen bu işlem, belirli kanunlar çerçevesinde gerçekleştirilir. Döviz havale işleminizi bankanızın şubesine giderek veya müşteri hizmetlerini arayarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. Ancak; 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri