Ancak ülkemizde yetiştirilen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında Ayşekadın fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı fasulyesi, Alman Ayşe ve Şeker fasulye gelmektedir. Her bir fasulye çeşidi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Çalı fasulye taneli değildir. Yumuşak ve uzun boyludur. Bölmeden de pişirilebilir. Zeytinyağlı fasulyenin olmazsa olmazıdır.
Boncuk ayşe, ayşe kadın, çalı fasulyesi, börülce vb… Ancak hangi fasulyeyi tercih ederseniz edin ilk kural şudur: seçtiğiniz fasulyenin rengi kesinlikle belirgin bir yeşil olmalı. Mat yeşil fasulyeler ya çok güneş altında kalmıştır ya da kılçıklıdır. Fasulyeyi mutlaka kırmalısınız ve 'çıt'sesini duymalısınız.
Taze fasulyenin, aslında 130 kadar farklı çeşidi bulunur. Ancak ülkemizde yetişen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında Ayşekadın Fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı Fasulyesi, Alman Ayşe ve Şeker Fasulye gelir.
İlgili 41 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor. Hasadı oldukça kolay olan ve yüksek verim veren fasulyelerin hem yeşili hem de kurusu yenebiliyor.
Taze fasulye anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilfasulye şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru kullanım biçimi "fasulye" olarak dikkat çekmektedir. DOĞRU KULLANIM: Bugün çok lezzetli bir kuru fasulye yedim, gerçekten enfesti. YANLIŞ KULLANIM: Taze fasülye yemeğini hiç sevmem, bir türlü yiyemiyorum.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir.
Taze fasulye püf noktası
Yemeğinizi düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz, pişme aşaması 45 dakikayı bulabilir. Taze fasülyeyi daha çabuk pişirmek için tuzunu ocağın altını kapatmaya yakın atın, çünkü ilk aşamada atılan tuz fasulyelerinizi sertleştirebilir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Ayşekadın taze fasulye, çalı fasulyesine göre daha kalın ve etli, boncuk fasulyeye göre ise daha uzundur. Alışılagelen zeytinyağlı versiyonu olsa da yaz türlüsü, sote sebze gibi tariflere akılda kalan kendi tadını bırakır, kuzu/dana etli versiyonu da yapılır.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Kırmızı fasulye protein,lif ve antioksidanlarla doludur ancak çiğ yemek midenize zarar verebilir. Çiğ fasulyenin gıda zehirlenmesine neden olmaması için en az 10 dakika kaynatılması gerekir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Kuru fasulye vücudumuzda simbiyont bakteriler tarafından parçalanırken ise hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar ortaya çıkıyor. Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor.
Ekimi: Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama 5-7 kg tohum atılır.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri