Konu ile ilgili çalışmalar gökyüzüne doğru ateşlenen merminin uzaya ulaştığı ve orada kaldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını kanıtlamıştır. Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.
Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer. Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir.
Deneylerden elde edilen sonuçlar mermilerin 2.750 metreye ulaştığını, yükselişinin 19 saniyeye düşmesinin ise neredeyse 2 katı sürdüğü tespit edildi.
Yorgun Mermi Havada Ne Kadar Kalır? Merminin ne kadar yükseğe çıktığı, merminin çağına ve silahın ilk hızına bağlıdır. İlk hız ne kadar yüksekse, doğal olarak mermi de o kadar yükseğe çıkacaktır. 1500 metre yükseğe çıkan bir merminin yere düşüş süresi 10-15 saniye arasındadır.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
İlgili 31 soru bulundu
Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.
3-) Mermilerin duvardan geçmesi için sadece silahın delici gücüne mi bakılıyor? C-) Hayır, silahınızın delme gücüne, duvarın/objelerin kalınlığına, duvar ve objenin delinme direncine bakılıyor. 4-) Duvar veya Objenin delinme direnci merminin delme gücünden fazlaysa ne olacak? C-) Merminiz duvardan geçemeyecek.
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Normalde konvansiyonel silahlarda mermi çıkış hızı, merminin kalibresine, silahın namlu çapına ve içindeki yiv setlerine bağlı olarak saniyede 330 metre ile bin 800 metre arasında değişiyor.
Silah namlusunda bulunan ve merminin kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan yiv ve setlerin mermi çekirdeğinde bıraktığı iz mikroskop aracılığıyla inceleniyor ve çekirdeğin hangi silahtan atıldığı saptanmaya çalışılıyor.
(2) Ağırlığı (Boş) : 969 gr. (3) Uzunluğu : 217 mm. (4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m.
102mm(4 inç) namlu boyu olan bir şarjörlü tabanca kullanılan fişeğin cinsine bağlı olarak 50 ile 75 metre arası değişen bir menzile sahipken, aynı menzili toplu bir tabanca ile elde etmek için 50mm(2 inç) 'lik namlu boyu yeterlidir.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Normalde barut merminin içinde bulunduğundan sudan etkilenmez kuru kalır. Tetiği çektiğinizde iğne primere vurur ve iticiyi yakarak merminin hızla ivmelenmesine neden olur. Bu nedenle suyun içinde ateş edilebilir. Fakat tabi çoğu silahın ıslanması makineye zarar verebilir.
Ortaya çıkan sonuçta kurşun önce kana karışıyor ve böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor. Üremeyi de etkileyen kurşunun, beynin fonksiyonlarını da etkilediği görülüyor. Direkt olarak bir zehirlenmeye yol açmayan kurşun vücutta olduğu sürece, yaşam kalitesini ciddi biçimde azaltıyor.
Saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katını aşan sistem ile, hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır. ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
İlk Hızı: 715 m/sn. Atış Sürati: 600 atım/dk. Tesirli Menzili: 300 m. Azami Menzili: 2500 m.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir.
Mermilerin nüveleri genellikle kurşundan yapıldığı için, hafif silahlar için üretilmiş fişeklere ait mermiler kurşun olarak da adlandırılır.
Ateşlemenin yapılması sonucu yüksek basınçla yayılan gazın basıncı artarken, mermi atalet ve sürtünme sebebiyle hareket etmez. Ancak, basıncın daha da artması, merminin hareketine sebep olur. Merminin hareketi sonucu hacim büyürken, basınç bir maksimuma erişinceye kadar hızla yükselir.
45'lik mermi, zırh delici bir 9mm'lik mermiden daha fazla delme gücü ihtiva etmektedir.” Ya da benzeri olarak “.45'lik oyuk uçlu mermi, 9mm'lik bir oyuk uçlu mermiden daha yıkıcıdır”. Kısacası mühimmat kıyaslarken önermemiz “.45 kalibre 9mm'den daha güçlüdür” şeklinde olursa doğru olacaktır.
NOT:Yıllık (1000) adet mermi istihkakı vardır. Mermi batın alma belgesi düzenlendiği tarihten itibaren (1) yıl geçerlidir. Yıllık istihkak olduğu için aldığı tarihten (1) yıl sonra yeni yıla ait istihkakını alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri