Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
Eğer yağışlar yeterli değilse, yetiştiricilik süresince haftada bir kez havuçları sulayabilirsiniz. Ancak aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Çok su kök yarılması ve çürümesine neden olabiliyor.
Bu nedenle havuç yetiştiriciliğinde sulama başarıyı en çok etkileyen faktörlerden birisidir. Havuç için yağmurlama veya damlama sulama tercih edilmelidir. Havuçlarda zarar yapan hastalıkları Botrytis, Rhizoctonia ve havuç mildiyösü (Plasmopora) olarak verebiliriz.
Havuçlar, toprağı nemli tutmak için haftada 2-3 kez sulanmalıdır.
Havuçlar ortalama 30 gün içinde olgunlaşacaktır.
Saksı içindeki yeşillikler 10 cm'den fazla uzadıysa havuçların hasat döneminin geldiğini anlayabilirsiniz. Eğer ektiğiniz havuç tohumlarını iyi şekilde muhafaza ederseniz, sonraki 4 yıl içinde de aynı tohumdan havuç yetiştirebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, gecci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
Çoğu havuç, başparmağınız kadar geniş olduklarında hasat etmeye hazırdır. Küçük, tatlı havuçlar için, havucun tepesi yaklaşık 1,3 cm genişliğindeyken hasat edin. Daha büyük, daha az tatlı havuçlar için üst kısım 2,5 ila 3,8 cm olana kadar bekleyin. Sonbahar havuçları için ilk dona veya ikiye kadar bekleyebilirsiniz.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Genellikle, olgun çimler, yağışa bağlı olarak, ilkbahar ve sonbaharda 3 günde bir, yaz aylarında 2 günde 1, çok sıcak havalarda her gün 1 defa sulanmalıdır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Tohumlar yastıklara veya serpme olarak ekilir. Ekim Pnomatik ekim ma- kinası ile yapılır. Yastığa ekim tercih edilmelidir. Çeşidin kök iriliğine bağlı olarak tohumlar 10-12 cm sıra arası ve 4-6 cm sıra üzeri mesafe ile 2-3 cm derine ekilmelidir.
Bekir PAKDEMİRLİ'nin destekleri, İl ve İlçe müdürlüklerimizin yapmış olduğu çalışmaların sonucunda Konya İli havuç üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır.
Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.
Günümüzde havuç yetiştirilen bölgeler arasında en çok Akdeniz Bölgesi yer almaktadır. Antalya, Hatay ve Mersin bu iller arasında bulunmaktadır. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise ılık ve yağışlı geçtiği Akdeniz ikliminde yıllık sıcaklık 18°C civarındadır.
Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler.
Yılda birkaç defa hasat edilebilen havucun yeni mahsulünün olmaması ve buzhanede tutulan havuçların piyasada bulunması tezgahlara da yansıdı. İstanbul Halciler Derneği Başkanı Numan Dayan yeni ürünlerin piyasaya girmesiyle, fiyatlarda çok hızlı bir düşüş yaşanacağını vurguladı.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Havuç dikerken sıralar üzerine mesafenin 5 ile 10 cm arası, sıralar arası mesafenin de 25 ile 35 cm arası ayarlanması gerekir. Havuç tohumu dikildikten sonra mutlaka can suyu vermek gerekir. Havuç Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar.
En ağır havuç
Qualley'nin yetiştirdiği en ağır havucun ağırlığı ise 10.17 kilogram.
Havuç Tohumu Nasıl, Ne Zaman Ekilir? Havuç tohumunu ekmek için kış mevsimi dışındaki zamanları değerlendirmelisiniz. Ekilecek toprağın 2-3 cm derinliğine tohumlar atılır. Havuç tohumunun daha iyi şekilde çimlenmesi için toprağa ekmeden önce nemli bir poşet ya da peçete arasında 1 gece bekletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri