Havuç nasıl tüketilmelidir? Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir.Uzmanlara göre havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
Havucun vitamin, mineral ve antioksidanlarla sayısız faydası olduğu kanıtlandı. Apiaceae ailesinden gelen bu kök sebze, hem çiğ hem de pişmiş şekilde sıklıkla tüketilir. Bazı bölgelerde bitki kısmı bile salatalarda yenir.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Havuç, kış sebzelerinin en lezzetli ve faydalı olanlarından biri. Başta sarı mucize “betakaroten” olmak üzere çok sayıda vitamin (B1, B2 ve C vitamini), mineral ve bitkisel posa içeriyor.
Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır. Aslında günlük tüketilmesi gereken sayı kişiye bağlı olarak da değişmekte olup ortalama dokuz adet havucun günlük olarak geçilmemesi gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok etkilidir.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır. Aslında günlük tüketilmesi gereken sayı kişiye bağlı olarak da değişmekte olup ortalama dokuz adet havucun günlük olarak geçilmemesi gerekmektedir.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
İçeriğinde bulunan potasyum ve manganez sayesinde de kan şekerini dengelemeye yardımcı olarak diyabet riskini düşürür. Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Yeşeren havuç parçalarının çürümesini önlemek için onları suda çok uzun süre bekletmeyin ve saksıya aktarın.
Popüler kök sebzelerden havuç, beta-karoten, lif ve çok sayıda vitamin ve mineral kaynağıdır. Havuç, haşlandığı zaman içerisindeki C vitamini seviyesi artar ve içerisinde bulunan karotenoidler korunur.
Cildi canlandırır, güzelleştirir. Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek azaltabilirsiniz. Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
Meyveyi aç karnına yiyin
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir. Alzheimer üzerinde önleyici etkilere sahip olduğu bilinir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Çözünmez posa ise feçes (gaita) geçişini kolaylaştırarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Böylece havuç bağırsak sağlığı için de oldukça faydalıdır. Havucun yararları konusunda renk farklılığının etkisine değinmek gerekir. Kırmızı ve mor havuçlar renk pigmentleri sayesinde bazı ek özelliklere sahiptir.
Havuç, östrojen hormonunu dengeler ve rahat bir adet dönemi geçirmenizi sağlar. Adet gününüzden birkaç gün önce 1-2 havuç tüketirseniz, adetinizin sökülmesi konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
Porsiyon ve gramajına göre pişmiş havuç kalori değerleri şu şekildedir: 1 orta porsiyon (150 gr) pişmiş havuç 53 kcal. 1 adet orta boy (60 gr) pişmiş havuç 21 kcal. 100 gram pişmiş havuç 35 kcal.
Havuç A vitamini açısından zengin olan havuç, kış aylarında yetişen sebzelerin başında gelir. Havucu birçok yolla pişirerek tüketebilirsiniz. Ancak araştırmalara göre buharda haşlanan havuç, çiğ yenilen havuca göre daha fazla antioksidan içerir.
Besleyici sebze havuç, vücudunuzun serbest radikallerle, hücre hasarıyla ve iltihapla savaşmasına yardımcı olan antioksidanlar içerir. Havuç suyundaki C vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede soğuk algınlığı ve grip mevsimini sağlıkla geçirmenize yardımcı olur.
Havuç Püresi (6+ Ay)
Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri