Hayal kelimesinin, birçok eş anlamlısı mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekilde belirtilmektedir; Düş, görüntü, rüya, serap, imge, hülya.
Dilimizde rüya kelimesinin eş anlamlı birkaç kelimesi bulunmaktadır. Bunlar düş, hayal ve umut kelimeleridir. Cümle içerisinde rüya kelimesi yerine aynı anlam içerdiği için bu eş anlamlı kelimeler de kullanılabilir.
HAYAL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Hülya (Dilimize Farsçadan geçmiştir.)
Düşünce kelimesinin eş anlamlıları olarak fikir, İdea, kanaat ile beraber görüş gibi sözcüklerini çıkmaktadır.
HAYAL KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Hayal sözcüğünün anlamını ve eş anlamlılarından yukarıda bahsetmiştik. Bu bilgiler ışığında hayal kelimesinin zıt anlamlıları 'hakiki, gerçek' kelimeleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Rüya, düş ve hülya kelimeleriyle eş anlamlı olan hayal sözcüğü Arapçadan dilimize geçmiştir.
Hakiki, asıl, sahici ve başlıca kelimeleri gerçek sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlardır.
Fikir kelimesinin eş anlamlı kelimelerinden ilki " Düşünce" kelimesidir. Düşünce kelimesi aynı zamanda fikir de demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi fikir eş anlamlısı olarak da kullanmamızda bir sorun olmayacaktır. Bir diğer fikir kelimesinin anlamı ise " İde" kelimesi olmaktadır.
Düşünce kelimesinin eş anlamlısı fikir sözcüğüdür. Düşünme sonucu ulaşılan düşünmenin ürünü olan sonuca düşünce denmektedir.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Alaka kelimesinin eş anlamlısı İlgi kelimesidir. Bu nedenle Alaka kelimesi yerine İlgi kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Özlem kelimesi her alanda yaygın olarak kullanılan bir kelime olarak değerlendiriliyor. Bu kelime ile aynı anlama gelen başka kelimelerde bulunuyor. Özlem kelimesinin eş anlamlısı hasret kelimesidir.
TDK'ya göre düş kelimesi ile gerçek kelimesi zıttır. Düş kelimesi ile rüya kelimesi ise eş anlamlıdır. Düş görmek ve rüya görmek aynı anlamdadır. Rüya yani düş kelimesinin zıt anlamlı olan sözcük gerçektir.
Üzerinde söz söylenecek ve yazılacak her düşünceye ,olaya “ konu ” denir.
Sistematik ifadeyle, düşünme; kişinin kendi içerisinde bir faaliyet iken, düşünce ise düşünmenin başka bilinçlere ulaşmış halidir. Her eylem düşünmeyi gerektirir. Bu nedenle de insanın var olduğu andan itibaren düşünme olgusu oluşmuş ve felsefeye temel prensip olmuştur.
“Düşünme” kelimesinin Eski Türkçede kökü “durma, durak, dinlenme, uyku, hayal, rüya” gibi anlamlara gelen tǖş kelimesidir. “Tüşemek” ise “tüşe” kökünden gelip “duraklamak, rüya görmek” anlamına gelir. “İnmek, konmak ve durmak” anlamına gelen “düşmek” de aynı kökten gelir.
Akıl kelimesinin eş anlamlısı bellek, us, beyin, hatıra, kanı kelimeleridir.
Soğuk bir durumu ya da havaya anlatan serin kelimesi, az soğuk sözcüğü ile eş anlamlı şekilde değerlendirilir.
Meydan kelimesi yerine, alan kelimesi tercih edilebiliyor. Alan veya meydan kelimesi aynı anlamda olan kelime türleridir.
Hakikat kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup manası gerçek olan anlamına gelmektedir. Eş anlamlı olan kelimeleri ise gerçek, sahi ve hak gibi kelimeler olmaktadır.
Erdemin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Fazilet, ahlaklı ve adil olmak, kimseye zulmetmemek ve herkese merhamet etmek anlamına gelir. Marifet kelimesi, tasavvufta erdem anlamına gelir. Marifet ehli olarak adlandırılan arifler, herkese hoşgörüyle yaklaşır. Erdem kelimesi mecazen saygınlık ve itibar anlamına gelir.
Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri