Haydar Haydar iyi bilinen geleneksel mistisizm şarkısıdır. Kul Nesimi mahlasıyla bilinen halk ozanı tarafından yazılmış ve birçok müzisyen tarafından seslendirilmiştir.
Pir Sultan Abdal, Alevi Ozanı. Asıl adı Haydar'dır. Ali bin Ebu Talib, İslamiyet peygamberi Muhammed'in kuzenidir; ve lakabı Haydar'dır.
Kul Nesîmî'nin 'Kime Ne' Redifli Meşhur Nefesi: Haydar Haydar'ın Tekkelerden Sahnelere Uzanan Asırlık Yolculuğu. Öz: “Ben melâmet hırkasını kendim giydim eğnime” sözleriyle başlayan ve “Haydar Haydar” ismiyle bilinen müzik eseri, geçmişten bugüne Türkiye müzik kültürünün popüler repertuvar elemanlarından biri olmuştur.
Hz. Ali İslâm dünyasında yaygın biçimde Haydar, Haydar-ı Kerrâr, Haydarullah, Esedullah, Şîr-i Yezdân, Şîr-i Hudâ ve Allah'ın aslanı lakaplarıyla tanınır. Bunun bir sonucu olarak Haydar adını taşıyan bütün müslümanların göbek adı Ali'dir.
Haydar ismi, Arapça kökenli olup "aslan" anlamına gelir.
İlgili 28 soru bulundu
haydar isminin hz.ali'nin lakabı olmasından dolayı, esmerliğin alevilerin genetik yapısındaki baskınlığından dolayı, solculuğunsa türkiye'de aleviyseniz en mantıklısı olmasından dolayı gerçekleşen durum.
Haydar Baş (28 Ocak 1947; Akçaabat, Trabzon - 14 Nisan 2020; Trabzon), Türk siyasetçi, profesör, öğretmen, ekonomist, araştırmacı, yazar ve iş insanı.
Köken. Arapça arslan anlamına gelen özel isim Haydar'dan yahut Türkçe "kovmak, sürmek" gibi anlamlara gelen haydamak fiilinin geniş zaman sıfat-fiil şekli olan haydardan geliyor olabilir.
Alevi-Bektaşilerin büyük saydıkları yedi büyük ulu ozan vardır. Söz edilen yedi ulu ozanlar şunlardır; Seyyid İmadeddin Nesimi, Şah Hatayi (Şah İsmail), Fuzuli, Yemini, Virani, Pir Sultan Abdal ve Kul Himmet'tir.
Pîr Sultan'ın soyunun ise kendisine atfedilen "Benim aslım Horasan'dan Hoy'dandı.," deyişine dayandırılarak İran'ın Batı Azerbaycan eyaletindeki Hoy kenti bölgesinden geldiği düşünülmektedir. I. Süleyman ile İran Şahı I. Tâhmasb zamanında yaşadı.
kültürlerinde rüzgarının sahibi Haydar'dır, rüzgarın adı da bu yüzden Haydar'dır. Özellikle rüzgârın yardımı ile yapılacak işler için esmesi istenirken “es be Haydar” diye adı verilerek çağrılırdı.
Kitapta Kul Nesîmî'ye isnat edilen şiirler içerisinde, Ben melâmet hırkasını kendim giydim eğnime ve benzeri sözlerle başlayan güftelere kaynak oluşturan şiirin iki farklı versiyonu bulunmaktadır.
Erzincan yöresinden, Ali Ekber Çiçek'e ait “Haydar Haydar” türküsünün enstrümantal halini dinliyoruz.
19. Asır sonlarında doğup 20. Yüzyılın ilk yarısında ve ortalarında manzum eserler yazıp yaratmış olan bir Alevî-Bektaşi şairimiz var. Adı Haydar Baba, mahlâsı da Haydarî.
Ahmed Yesevi ile bağı kurulan diğer Alevi-Bektaşi erenleri arasında Hubyar Sultan, Şeyh Hasan Onar, Teslim Abdal, Hamza Baba, Haydar Sultan, Baba Mansur, Hacı Murad-ı Veli ve oğlu Hasan Dede, Seyyid Baba[i] Keçeci Baba[ii] Abdal Musa, Şeyh Çakır Sultan, Hayrani gibi isimler yer alır.
Aslen Mazgirtli ve Kürt kökenlidir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
“Alevî” dendiğinde kelime anlamından hareketle Ali taraftarı, Ali'nin yanında olan, Ali'nin düşüncelerini benimseyen; Ali'yi sevenleri seven (tevellâ), sevmeyenleri sevmeyen (teberrâ), yani Ali'nin sevdiğini sevmek, Ali'nin sevmediğini sevmemek demektir.
Haydar, Yel İyesi'ne Azeri kültüründe verilen addır. Halk arasındaki bir rivayete göre; yedi renkte yumak dolayıp dizinin altına koyduktan sonra, esen rüzgâr nedeniyle yumak yuvarlanıp gittiği için Haydar'a sinirlenen Fatma Kadın, belindeki ok ve yayı çıkarıp onu vurmak istemiştir.
bir kirilmaz, hakyemez türevi, haydar'la girilen insanların bakkal, muhtar, tüpçü gibi ünvanları olması gereklidir. "haydar'ınan gireceen" şeklinde kullanılması her ikimiz için de daha fazla randıman verecektir. ocakbasi'larda, hesabi odemeyenler/sorun cikaranlar icin bulundurulan, adi gibi agiz doldurabilen sopa.
Türkiye'de Haydar ismini kullanan 39.161 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Haydar ismini kullanan 7.108 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Haydar ismini kullanan 6.957 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Haydar ismini kullanan 1.981 kişi bulunmaktadır.
Hüseyin Baş (d. 25 Nisan 1991; Trabzon, Türkiye), Türk siyasetçi ve şu anki Bağımsız Türkiye Partisi genel başkanıdır. Aynı zamanda eski siyasetçi Haydar Baş'ın oğludur.
Bağımsız Türkiye Partisi, 25 Eylül 2001 tarihinde Haydar Baş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri