Bu aşiretlerin menşei Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan'a dayanmaktadır. 1850'lere gelindiğinde Haymana-Cihanbeyli sahası menşei aslen Anadolu'nun doğusu veya Güney Azerbaycan olan konar-göçerler ile dolmuş durumdadır.
İlçe nüfusunu Türkler ve 16. ila 18. yüzyıllarda buraya iskân edilen Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.
Şeyhbızın veya Şıhbızın aşireti (Kürtçe: Şêxbizinî, veya Şêxbizin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde Köysancak yakınlarında bulunan ana topluluğa ve Türkiye'de Haymana başta olmak üzere çeşitli yerleşimlerde, dağınık daha küçük topluluklara sahip bir Kürt aşiretidir.
Bu aşiretlerden birisi olan Kaya Aşireti de Ankara'nın batısında yer alan Karacadağ ve şimdiki Haymana topraklarına yerleştirildi. Bu kabilenin 14. yüzyıl başlarındaki lideri Ertuğrul Bey idi. Bu beyin annesinin adı Hayme Ana idi.
Şeyhbızınlar, Tınzê yöresinde olan Dêrde kalesinde mukim bazı Kürt aşiretleriyle birlikte anılır. Alman haritacı ve kaşif Carsten Niebuhr'un 1778 yılında yayımlanan gezi kitabında yer alan Kürt aşiretleri listesine göre; Şeyhbızıni aşireti 10 bin nüfusuyla Mardin ve Bolu arasında sürüleri bulunan bir aşirettir.
İlgili 18 soru bulundu
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Bu aşiretlerin menşei Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan'a dayanmaktadır. 1850'lere gelindiğinde Haymana-Cihanbeyli sahası menşei aslen Anadolu'nun doğusu veya Güney Azerbaycan olan konar-göçerler ile dolmuş durumdadır. Cihanbeyli Aşireti ve bu aşiret idaresi altında bulunan diğer sekiz aşiret veya cemaat bunlardandır.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Haymana Ankara'nın güneyinde yer alır. Haymana'nın Ankara şehir merkezine uzaklığı 74, Polatlı'ya 42, Gölbaşı'na 55 kilometredir. İlçe toprakları 39 - 40 kuzey enlemleri, 32 - 33 doğu boylamları arasında yer alır; yüzölçümü 2968 km2, rakımı 1259'dur.
Aslında klasik Alevilik millet olarak Kürtlerde kendisini buluyor. Kürdistan'ın çok geniş alanında büyük bir nüfusla temsil ediliyor. Kürdistan coğrafyası dışında Horasan ve sürgün bölgesi Cihanbeyli bölgesi ile Haymana ile Rojhılat'ta başta Kırmaşan olmak üzere dağınık halde Ehli Hak-Yaresan Kürt Aleviliği yaşıyor.
Lekler; Luristan, Kirmanşah, İlam ve Huzistan'da ikamet eden İranlı topluluk. Bağımsız bir İran dili veya Lurca veya Kürtçe dillerinin bir lehçesi olan Lekî'yi konuşuyorlar. Bu Aşiret grubunu oluşturan başlıca aşiretler; Zand, Lek, Biranavend, Dilfan, Tarhan ve Çegini aşiretleridir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Tüm Şêxbizinî Kürtleri bu bölgeye 'Hoz' veya 'Hoze', yöre halkı ise Hozêşêxbizinî der. Haymana'nın kuzey batısına Dereköy, Karaömerli Durutlar, Sarıgöl, Erıf, Kayabaşı, Yaylabeyi akraba köyleri yerleştirilmiştir. En büyük Şêxbizinî beldesi olan Yenicelilere de(Sındıran, Gozgoz) Palani (Palulu) denilmekte.
Haymana Yöresel Lezzetleri
Haymana, yöresel lezzetleri ile de ünlüdür. İlçede özellikle etli yemekler ve hamur işleri tercih edilir. Haymana'nın meşhur yemekleri arasında Haymana kebabı, sacda börek ve kara lahana yemeği sayılabilir. İlçede bulunan restoranlar, ziyaretçilere lezzetli bir yemek deneyimi sunar.
Nüfusun %62,6'sını Türkler (%15'i Oltu şehrinde), %11.1'ini Kürtler, %9.9'unu Ermeniler (%44,5'i Oltu şehrinde), %8.6'sını Rumlar, %3.2'sini Türkmenler ve %2.8'ini Ruslar oluşturmaktaydı. Okrug merkezi Oltu'nun nüfusu ise 2.373'tü.
Doğu ve Güneydoğunun en büyük aşireti olan İzol. Aşireti: Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Malatya, Tunceli ve Elazığ İllerinde yoğun olarak.
Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.
İzol kavmi, İÖ 10. yüzyıldan beri bu mıntıkada yaşamış. Mardin ile Ergani arasında kümelenmiş.
Ertoşi ya da Ertoşî, Kürt aşiretler birliği.
Her aşiret kendi cemaatini, “reisi” veya “ağası”, toprağı ve mahiyeti bulunan bir küçük devletçik kimliğinde kabul eder. Töre, yasa gibi kaide ve nizamları da aşiret meclislerinde ararlar. Bu yüzden güç kaynağı “ağa”da oluşur.
1991 yılında Viranşehir'de yaşayan Kuran Aşireti mensubu Yazmacı ve Usbekanlıoğlu aileleri arasında bilinmeyen bir nedenden tartışma çıktı.
Akraba evlilikleri çoğunlukla aşiret biçimi toplumsal örgütlenmenin sonucudur. Soy birliğini ya da siyasal bağı güçlendirdiği gibi başka kültürel değerlerden dolayı akraba evlilikleri tercih edilmektedir.
Orta Anadolu'ya Kürtlerin göçü farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli nedenlere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler kendilerinin Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa civarlarından geldiklerini söylüyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri