A tipik Otizm 18 ay civarı yakalanan kaliteli ve yoğun bir eğitim ile eğer zeka sorunu yoksa da kurtarılması en ihtimal olan tanı grubudur. A tipik otizm , otizm spektrum bozukluğunun etkileşim, dil ve sosyal alanlarından yalnızca birinden ya da hepsinden en az seviyede etkilenme durumudur.
Atipik otizm belirtileri bakıldığında, Göz kontağı kurmada zorlanırlar, gözlere baksalar bile kısa süreli olur. Sürekli olarak huzursuz olarak görünürler ve sözel, sözel olmayan ifadelere tepki vermezler. Bazı kişiler bir takım koku, ses, ışık veya dokunuşlarda aşırı hassas olurlar.
Atipik otizmde ise, konuşma sonraki yıllarda düzelebilmektedir, yani ilk başlarda konuşma bozuklukları görülürken, yaşın ilerlemesi ve alınan eğitimle konuşmada düzelmeler görülebilir. Bazı bireylerin konuşma bozuklukları ilerleyen yaşlarda da devam edebilir.
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
Atipik Otizm Kaç Yaşında Konuşur? Atipik otizim de otizimde olduğu gibi konuşma bozukluğu ile aileler tarafından fark edilir. Bu yüzden atipik otizimde de tanı genel olarak 2 ila 3 yaş arasında konur.
İlgili 18 soru bulundu
Otizm zekâ geriliği demek değildir. Otizm nöro-gelişimsel bir bozukluğudur. Otizmli bireylerin zekâ geriliği yaşadığı ya da çok üstün zekâlı olduğu kanıları tamamen yanlıştır.
İlerleyen yaşla tanı değişebilir ve durum bir kişilik özelliğine dönüşebilir. Otistik belirtiler zamanla kaybolabilir; iyi eğitimle ve elverişli şartlarda durum tamamen normale dönebilir. Bu açıdan, erken tanı ve tedaviye süratli geçiş önem taşır.
Otistik bireylerin %70 inde zekâ geriliği saptanmasına karşın 'unda üstün zekâ özellikleri sergiledikleri gözlemlenmiştir. Savant Sendromu, normal kabul edilen zekâ seviyesinin altında zekâya sahip kişilerin belirli bir alanda üstün bir yetenek göstermeleri durumu olarak tanımlanabilir.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
Otizm tanısı konmuş bir çocuk normal okula gidebilir. Ancak, erken teşhis konmuş ve ardından iyi bir okula giderek eğitim almış, sosyal yaşama karışmış, iyi yetiştirilip el becerileri kazandırılmış çocuklar normal okula devam edebilir.
Atipik Otizmde İlaçsız, Eğitim ile Tedavi
Atipik otizm tedavisi, erken yaşlarda tanı konulan kişilerde ilaçsız, eğitim ve bazı terapilerle mümkün olabilir. Erken teşhis edildiği durumlarda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi yöntemleri olumlu sonuçlar verebilir.
Örneğin ÇÖZGER öncesi sistemde, hafif belirtileri olan ve Atipik Otizm tanısı ile rapor düzenlenen olguların engel oranı %40 iken, ÇÖZGER'de OSB için tek özel gereksinim düzeyi (ÖKGV) belirlenmiş olup karşılık geldiği engel oranı 90-99 aralığıdır.
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, Türkiye'de otizmin zihinsel bir engel olarak görüldüğünü, ancak bunun böyle olmadığını belirtti.
Özet olarak Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen bir sosyal iletişim bozukluğu ve “-mış gibi” oyun oynamada problemlerle başlayan bir nörogelişimsel hastalıktır. Farklı şiddetlerde ve farklı görünümlerde olabilir.
Anne baba ve çocuk doktorunun katılımı ile yapılır. Otizm Tarama Testi: 4 yaş ve üstü çocuklara uygulanan bir test olup iletişim becerileri ve sosyal yapıları içeren 40 soruluk bir testtir. İki Yaş İçin Tarama Testi: Taklit etme, dikkat kontrolü, oyun ve motor hareketleri gözlemlenir.
Dış görünüş itibariyle otizmli çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan farklılıkların doğru olarak tespiti için ise testlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda otizm spektrumu bozukluğunun tanısını, çocuk ruh sağlığı doktorları ve çocuk nörologları belirleyebilir.
Otizmli Çocukların Davranış Özellikleri
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Otizm tedavi edilmezse ne olur bakıldığında çocuklarda sosyal ve iletişim sorunu ile başlayan bu durum onu yetişkinliğine kadar takip eder ve hem eğitim, akademik, sosyal ilişki gibi birçok durumu olumsuz olarak etkiler. Otizm genel olarak çocukların sosyal hayatını etkiler ve onları sosyalleştirmekten uzaklaştırır.
Otizm spektrum bozukluğu olarak da bilinen otizm, doğuştan gelen, beyin ve sinir sistemine ait yapıların farklılığından ve işleyiş tarzından kaynaklanan nörobiyolojik ya da farklı bir deyişle nörodavranışsal bir bozukluktur.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri