hayır - Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen χayr خَيْر “1. iyi, daha iyi, tercih edilen, 2. iyilik” sözcüğünden alıntıdır.
hayır - İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardım.
hayr / خير
İyi, faydalı, hayırlı.
evet - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evet veya emet veya yemet “olumlama sözü” sözcüğünden evrilmiştir.
Hala kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Hala kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḫāle şeklindedir.
İlgili 30 soru bulundu
tuvalet - Nişanyan Sözlük. Fransızca toilette “1. kadın giyim ve donanımı (17. yy), 2. giyim ve makyaj odası (18. yy), 3. hela (19. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca toile “bez, çul, giysi” sözcüğünün +et° ekiyle küçültme halidir.
Özbek Türkçesi'nde Teyze anlamına gelir.
Eski Türkçe eski sözcüğünden evrilmiştir.
iyi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe edgü “fayda (isim), faydalı, iyi (sıfat)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ed “mal, varlık, faydalı şey” sözcüğünden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Türkiye Türkçesi /d/ > /y/ evrimi ve sonseste /ü/ > /i/ assimilasyonu tipiktir.
Arapça tmm kökünden gelen tamām تمام “1. bitme, bitim, bitiş, tamlık [isim], 2. bitmiş, bütün [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça tamma تَمَّ “bitti” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır.
Video - Evet Hayır (نعم لا) [Free Arabic Lessons] [Pratik Arapça] [İmam Hatip Arapça] - YouTube.
Birincisi "mutlak hayır" olup, herkes tarafından dâima beğenilen, sevilen ve herkese göre iyi olandır. Adâlet, yardımlaşma, cömertlik ve doğruluk gibi... Allah'ın bizler için hayır gördüğü her şey. "Kim zerre kadar hayır yaparsa onun karşılığını görecektir.
Vakitler hayrolsun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: vaktinizi güzel geçirin, mutlu olun anlamında kullanılan bir selamlama sözü
Rusça - hayır / нет - YouTube.
Doğrudan ve net bir şekilde konuşun. Örneğin, "Hayır, yapamam" ya da "Bu benim için uygun değil" gibi cümleler kullanabilirsiniz. İstekleri anlayışla karşılayın, ancak yine de "hayır" demeye devam edin. Örneğin, "Benim için ne kadar önemli olduğunu anlıyorum, ancak ben bu sefer yardımcı olamayacağım."
Sözlükte “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden masdar-isim olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫyr” md.).
Eski Türkçe bir sözcük olan Gece, 2000'li yılların başından itibaren popülerlik kazandı.
Arap kökenli bir kelime olması ile beraber tavsiye sözcüğü, Türkçenin yaygın sözcüklerinden biridir. Bu sebepten dolayı farklı anlamları üzerinden günlük hayatta oldukça fazla kullanılır.
Farsça çaşīde چشيده "tadılmış, tadılan, tadan" sözcüğünden alıntıdır.
13-20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü yerlerde yaygın olarak kullanılmış olan Osmanlıca; Arapça, Farsça ve Türkçe'nin karışımıdır ve Arap alfabesiyle yazılır.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Şunu söyleyebiliriz: Osmanlıca gerçek Türkçedir, şimdiki dilimiz bozulmaya uğratılmış, tahrib edilmiş, yozlaştırılmış Türkçe!
TDK bani ifadesinin Arapça bir kelime olduğunu açıklamakta ve bunu bir örnek ile dile getirmektedir. Örnek irdelendiğinde bu ifadenin daha az kullanıldığı ve eserlere geçtiği anlaşılmaktadır. TDK, açıklaması; - Kurucu ve kurulumda bulunan kimse.
Çor: Hastalık, dert.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri