Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur. Mayalı hamurların kızarması ve pişmesi için ise 190 derece çoğu zaman uygun görülür.
Pişirme: Poğaça, açma gibi hamurlar genellikle 175 – 180 derece sıcaklıkta pişiriliyor, ekmekler ise 210- 240 derece arasında. Tarifte verilen pişirme derecesine uyun, farklı bir şey belirtilmemiş ise fırınınızı önceden tam derecesine gelinceye kadar ısıtın.
180 derece kesinlikle rastgele seçilmiş bir sıcaklık değil. Aksine çok bilimsel bir açıklaması var. Yiyeceklerin içindeki proteinler ve şekerlerin kahverengiye dönüşmesine ve asıl lezzetlerinin açığa çıkmasına Maillard Reaksiyonu deniyor ve bu tepkime 150 ila 180 derece Celsius'ta gerçekleşiyor.
Özellikle hamurun iç kısmının çiğ kalmaması adına, mutlaka 175 derecede 20 veya 25 dakika kadar pişirmek yeterlidir.
321 poğaça tarifi fırın ayarınıza göre değişmekle birlikte ortalama 25-35 dakika arasında pişer.
İlgili 17 soru bulundu
Genel olarak 180 ila 200 derece arasında poğaça pişer. Örneğin mayalı hamurların ele alınması ile beraber ortalama poğaça 190 derecede pişirilerek hazır hale getirilmektedir. Tarife ve malzemeye sadık kalarak buna uygun şekilde poğaçaların pişirilmesi önemlidir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
İdeal Ekmek Hamuru sıcaklığı yazın 22-23 °C kışın 24-26 °C arasında olmalıdır.
Burada dikkat edilecek husus, içine maya katılacak sıvı sıcak olursa maya yanar, soğuk olursa da aktif olamaz. Tavsiye edilen sıcaklık 25-45 Santigrat derecedir. Ticari mayalar içinde en az gaz çıkışı yüzdesi olan maya türüdür.
O yüzden eğer börek fırında pişirilecek ise yaklaşık olarak ortalama 20 dakika ile 40 dakika arasında bir süre yeterlidir. Bu müddet ise yaklaşık yarım saatlik bir süre için yeterli gelir. Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir.
Hamur mayalanınca Hamurdan İstenilen ölçüde parça koparılır. Avuç içinde iç harcı Eklenerek Top Halinde Yuvarlanır ve Bunlar Bitinceye kadar yapılır. 3. Tepsiye Yağlı kağıda dizilen poğaçalar Önceden 10 dk 150 derecede ısıtılmış fırına koyulur.
Mayalı poğaçalar genelde sade yani iç harçsız olarak hazırlanıp 20-25 dakika boyunca pişirilir. Ayrıca tercihe göre iç harçlı olarak da hazırlanabilen bu poğaçaların minimum 180 derecede pişirilmesi önerilir.
Oda sıcaklığı soğuk olursa bu sefer maya aktive olmaz ve hamurunuz kabarmaz. Bu nedenle özellikle kış aylarında buna çok dikkat etmek gerekiyor. Mayalandırma işleminde bir diğer püf noktası ise zaman. Güzel mayalanmış bir hamur için en az 40-60 dakikaya ihtiyacınız var.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Uzun, yavaş, mayalı kabarmalardan yararlandıkları için ekmek ve pizza tarifleri için soğuk su hamurları kullanılır. Soğuk su, mayanın ürettiği gazları hapseden ve ekmeğe lezzet katan glüten yapısını korur. Çavdar veya karabuğday gibi glüten oranı düşük unları kullanırken sıcak su kullanılmasını önerir.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Maya hücreleri genel olarak 3-47°C arasındaki sıcaklık derecelerinde gelişirler. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30°C arasındadır. Canlı hücreleri rutubetli ısıda öldürmek için 60°C' de 5-10 dakikalık ısıl işlem uygulaması yeterli olmaktadır. Sporları ise, 80°C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta daha kısa sürede ölmektedir.
Hazırlanan hamurun içi ve dışı tam olarak pişsin istiyorsanız, 180 derecenin altında pişirmemelisiniz. Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri