hücresi üretmeye başladıkları yaştır. -Sığır, koyun ve keçi türlerinde 15-24 aylık yaştır. Hızlı gelişen küçükbaşlarda 8-10 aylık yaştır. -Erken olgunluğa ulaşanlar damızlığa alınarak bu yaş küçültülebilir, küçültülmelidir.
İyi ve dengeli beslenmiş düveler genellikle 11 aylık yaşta cinsel olgunluğa ulaşırlar, ancak, sıcaklık stresi, yetersiz besleme gibi faktörler cinsel olgunluğu ve kızgınlık döngüsünü geciktirebilir.Tropik bölgelerde düvelerin cinsel olgunluğa ulaşma yaşı 14-15 aylık yaşa kadar uzayabilir.
Çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ilk buzağılama yaşı ortalama 28-30 aydır. îlk buzağılama yaşı daha çok ilk laktasyon süt verimine etkili bir faktör olmakla birlikte hayvanın yaşı bir düvenin sürüye inek olarak katılmasının objektif Ölçüsüdür.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
Pubertas çağındaki yaş, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Pubertas çağındaki canlı ağırlık, yaşa göre genetik faktörlerden çok daha fazla etkilenmektedir. Genetik faktörler türlerin veya bir tür içerisindeki ırkların karşılaştırılmasıyla anlaşılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Cinsel olgunluk, bir canlının üreme yetisini kazandığı yaş ya da döneme verilen addır. Çoğu zaman yetişkinlik terimiyle eşanlamlı olarak kullanılsa da ikisi aslında farklı kavramlardır.
Erkek ve kızların ergenliğe girmeden yaklaşık olarak bir buçuk yıl öncesinde çocukların bedenlerinde cinsel içerikli bazı değişiklikler başlar. Bu sürece ergenlik döneminde cinsel gelişim süreci adı verilir. Kızlarda 10 yaşında, erkeklerde 11-12 yaş civarında bu değişiklikler ortaya çıkar.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
İneklerde kızgınlık 18-24 saat sürmektedir. Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır.
Özekin, 'Bir boğanın günde 20 inekle çiftleşmesi imkânsız. Koçlar boğalara göre daha fazla aşım yapar, onlar bile bu rakamlara ulaşamaz. Beslenme yetersizliği ve bakımsızlıktan ölmüşlerdir' dedi.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
İneklerde Kızgınlık, Suni Tohumlama, Gebelik ve Doğum
Bir işletmede her ineğin süt veriminin yanı sıra yılda bir buzağı vermesi istenir. Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Çünkü; Bir boğa tabii aşım ile yılda en fazla 200 ineği dölleyebilir. Bundan da ortalama 160- 170 yavru elde edilir. Aynı boğanın spermasıyla suni tohumlama yapılırsa bir yılda 20.000 baş inek döllenir. Bundan da yaklaşık 16.000 baş yavru elde edilebilir.
Tohumlamadan 2 gün sonra kan gelmiş ise tohumlamanın zamanında yapıldığının bir göstergesi olup hayvanın döl tutma şansı çok yüksektir. Tohumlamadan 3 gün sonra kan gelmiş ise tohumlama erken yapılmış demektir. Döl tutma şansı düşüktür.
İnekler ortalama üç haftada bir kızgınlık gösterir. Ortalama 21 gün aralıklarla gebe kalmadıkları sürece çiftleşme isteği gösterir. Bu dönem ineklerde kızgınlık dönemidir. Kızgınlık süresi ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme durumu, beslenmenin normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır.
Katır, dişi atın (kısrak) ve erkek eşeğin (aygır) çiftleşmesiyle meydana gelen kısır tek toynalı atın ve eşeğin melezine denilir. Daha az görülen, erkek at ile dişi eşek çiftleşirse bardo ya da ester denen at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez hayvan meydana gelir.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar. Ay olarak karşılığı olan rakam ise 9 ay olarak öne çıkar. Bu durum bazı koşullara göre 10 veya 11 ay olabilir. Bu sayede 1 yıl içerisinde ineklerin bir yavru dünyaya getirdiği meydana gelir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Kadınlarda aşırı cinsel istek her yaşta görülebilir. Ancak 50 yaşından sonra menopoz döneminin yaklaşması ile birlikte östrojen seviyesi düşer ve cinsel istek azalır.
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri