Hazar gölünü besleyen akarsular kürk çayı olmakla birlikte, sevsak deresi, zıkkım deresi ve mogal deresi de gölü besleyen diğer önemli akarsular arasında yer almaktadır [4].
Hazar Denizi, Karadeniz'in de olduğu gibi, antik Paratetis Denizi'nin kalıntısıdır. Deniz tabanı, bu nedenle, standart bir okyanus tabanı gibi bazalttır ve kıtasal bir granit kütle değildir. Tektonik yükselme ve deniz seviyesindeki alçalma nedeniyle yaklaşık 5.5 milyon yıl önce karayla çevrili hale geldi.
Kızıldeniz, Akabe Körfezi, Lüt Gölü, Şeria Oluğu üzerinden Amik ovasına ulaşan kırık sistemi Doğu Anadolu'da ki fay hattına ulaşır. Bu fay sistemi yatay ve dikey olarak yer kabuğu hareketlerine sebep olur. Oluşan çökme sonucunda oluşan çukurlukta Hazar Gölü oluşmuştur.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı yapılan en önemli gölüdür. Uzunluğu 22 km., genişliği 5-6 km. olan göl, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonunu gösterir. Suyu berrak, sodasız ve tuzsuzdur.
Hazar Gölü'nün yavrusu ve dibinin de olmadığına inanılır. Zamanın birinde buradan, kağnı arabası ile bir gelin geçiyormuş. Gelin, nasıl olmuşsa bu gölün kör gözesine düşmüş. Aylar sonra kınalı parmağı Hazar Gölü'nden çıkmış.
İlgili 24 soru bulundu
Hazar Gölü'nün güney kıyısında yer alan Batık Kent ve Kilise Adası, arkeolojik ve doğal sit olarak tescilli bir alandır. Günümüzde suyun altında kalmış 2,5 km karelik alana yayılan eski bir yerleşim bölgesidir. Su yüzeyinde tarihi kalıntılar görülmektedir.
Elazığ'ın güneydoğusunda bulunan ve il merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan Hazar Gölü tektonik bir göldür.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir.
Berrak ve sığ suyu ile Hazar Gölü çevresinde, ziyaretçiler için çeşitli plaj seçenekleri bulunmaktadır. Göl kenarında konumlandırılmış bazı konaklama tesisleri de ziyaretçilere ücretli olarak plajdan yararlanma olanağı sunmaktadır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Tektonik bir göl olan Hazar Gölü, Elazığ'a yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alıyor ve Doğu Anadolu için önemli göllerden biri.
Bu suların en önemli ticari balıkları arasında ton balığı, uskumru, köpek balıkları, scads, siyah marlin, yelken balığı, snappers, sardinella ve karides yer alınır. Hazar Denizi ise, İran'ın kuzeyinde yer alır ve dünyadaki en büyük kapalı iç su kütlesidir.
Kızıldeniz, Akabe Körfezi, Lüt gölü, Şeria Oluğu, üzerinden Amik Ovası'na ulaşan kırık sistemi, Doğu Anadolu Fay Hattı'na ulaşır. Doğrultu atımlı fay olan bu sistemi yatay ve düşey yönde yerkabuğu hareketlerine neden olur. Oluşan çökmeler sonucu oluşan çukurlukta Hazar Gölü oluşmuştur.
Hazar Denizi'ne coğrafi ve hidrolojik özelliklerinden ötürü deniz veya göl statüsü verilmeyeceğini söyleyen Karasin, “Hazar Denizi, okyanuslarla bağlantısı olmayan bir su kütlesi, dolayısıyla deniz olarak görülemez” dedi.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır. Beyşehir Gölü, irili ufaklı 33 adadan oluşmakta. Milli park bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çekmekte olup Orta Anadolu'nun en önemli çekim merkezlerinden birisidir..
Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş
Dünyanın en eski tatlı su gölü olarak bilinen Baykal Gölü, 637 metre derinliğinde ve 636 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile Unesco Dünya Mirası Listesi'ne de giren Baykal Gölü, aynı zamanda Sibirya'nın incisi olarak adlandırılıyor.
Hazar Gölünün güneyinde Hazarbaba Dağı Uluova'dan Mastar Dağlarıyla ayrılır. Hazar Gölü ekonomik ve turistik açıdan oldukça önemli bir göldür. Göl etrafında kamu kurum ve kuruluşlarına ayrılan kamp alanları ve tatil siteleri bulunmaktadır. Ayrıca temiz bir berrak suya sahiptir.
Yüz ölçümü 1.392.880 dönüm olup, denizden yüksekliği ortalama olarak 2.100 metre dolayındadır.
Uzunluğu 22 km, genişliği 3–4 km olan gölün yüzey alanı 9200 hektardır. En derin yeri 216 metredir. Gölde Kilise Adası adı verilen ada yer almaktadır.
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri