OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür. Yılda yaklaşık 3,8 milyon metreküp yıllık küresel üretimi ile dünya çapında en yaygın üretilen ve kullanılan çimento türüdür.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Hızlı reaksiyon süresi ve yüksek hidratasyon ısısı soğuk havalardaki uygulamalarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca hazır beton tesisleri, püskürtme beton uygulamaları, grout beton, derz, harç, sıva ve şaplarda kullanıma uygundur.
Puzolanik özelliğinden dolayı, bu çimento tipi sülfatlı sulara dayanıklıdır. Sülfatlı sulara maruz kalabilecek tüm inşaat alanlarında kullanılabilir. Kullanım Alanları: Sıva, harç, şap uygulamaları, yapı ve tamirat işlemleri, sülfat içeren ortamlarda yapılan beton işleri.
İlgili 43 soru bulundu
Beyaz çimento estetik, güçlü ve dayanıklı bir çimentodur.
Kullanım Alanları
Grout harcı, sıva, tamirat işleri gibi genel kullanıma uygundur.
Katkılı çimento olarak tabir edilen CEM I dışındaki çimento cinslerinin 42.5 dayanım sınıfında klinker içeriği üst limite yakın, 32.5 dayanım sınıfında ise alt limite yakın olmaktadır.
CEM I 42,5R
Portland çimento klinkerinin , priz düzenleyici olarak alçı taşı ile birlikte öğütülmesinden elde edilen çimento tipidir. Su ile karıştırıldığında belli bir süre sonra donarak dayanım kazanan üründür.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
kg/m3,Çimento 500 kg/m3,Su : 225 kg/m3.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
CEM I 52,5 N Portland Çimento (TSE EN 197-1)
Köprü, tünel, viyadük gibi en zorlu donatılı ve donatısız yapılarda beton üretiminde kullanılır.
Betonarme yapılarda minimum çimento miktarı Cmin=300 kg/m3 ten aşağı olamaz.
Mukavemet şartı aranan, yüksek yapılarda ve oturum alanı geniş yapılarda kullanılan beton sınıfıdır. C35/45 çin fck mukavemet 28 günlük küp basınç değeri 450 kgf/cm2'dir.
TANIM. DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık %2'sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebilir.
Su/çimento oranı yükseldikçe, betonun içerisinde yer alan boşluk miktarı daha çok olur ve daha düşük beton dayanımını oluşur. Su/çimento oranının çok düşük değerlerinde de tam sıkıştırma artık mevcut sıkıştırma araçlarına bağlı olur.
CEM II/B-LL 32,5 N Portland Kalkerli Çimento (TSE EN 197-1) Genel kullanıma uygun kalker katkılı portland çimentosudur. EN 197-1 standardına uygun olarak %65-79 arasında klinker içeriğine sahip, %21-35 arasında kalker ve priz düzenleyici olarak alçı kullanılarak üretilmektedir.
B300 Betonu (C25)
Bir santimetre kare alana 300 kg mukavemette dayanabilen betondur. Mukavemete göre sınıflandırma B160 (C14), B225 (C18), B300 (C25) betonu gibi. Burada mukavemet esastır. Karışımdaki çimento miktarı (doz)'a bağlı değildir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri