Doğrulanmış Cevap. Hz. Muhammed'i (s.a.v) insanlardan ayıran en önemli özelliği,peygamber oluşu,kendisine vahiy gelmiş olması.
Vahyin bu türüne 'nebevi vahiy" denilmektedir. Esasen "vahiy" denildiğinde ilk akla gelen de budur. Bu itibarla peygamberi diğer insanlardan ayıran özellik vahiydir.
Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
1. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) insani özellikleri nelerdir? Söyleyiniz. Kaanatkar olması, sabırlı olması, hoşgörülü olması, çocukları çok sevmesi, hayvanları çok sevmesi, alçak gönüllü olması, dürüst olması, yardımsever olması, temiz olması.
Muhammed (sav)'in insanüstü hiçbir özelliği yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Peygamber olarak gönderilen kişilerle diğer insanlar arasındaki tek fark, onların Allah'tan vahiy almaları ve onu insanlara tebliğ etmeleridir. Peygamberler bu görevlerini yerine getirirken insanî özellikleriyle ön plana çıkmaktadırlar.
Kur'an'da peygamberler için “Allah onları seçti” ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifadeden anlaşılıyor ki, onlar yalnız takva cihetiyle değil, aynı zamanda Allah tarafından seçilmiş seçkin olmaları sebebiyle de diğer insanlardan üstündür.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Rabbimiz Hz. Adem'i yaratırken kendi ruhundan üflemiştir. Dinimizde insan ''eşref-i mahlukat'' yani ''yaratılmışların en şereflisi'' olarak tanımlanır. Bu nedenle peygamberler, meleklerden değil insanlardan seçilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Muhammed'in peygamberlik yönü ve son peygamber oluşu hakkında birlikte bilgi verelim ; Hz.Muhammed; Son derece sabırlı, ilime önem veren, kalp kırmayan, saygılı, yardımsever, iyi kalpli, mütevazi ve Allah'a son derece bağlı bir İslam peygamberidir. Hz.Muhammed son peygamberdir.
Muhammed aleyhisselâmı ise son Peygamber olarak bütün insanlara ve cinlere gönderdi. Bunun için Peygamberimize “Hâtem-ün-nebiyyîn” ve “Hâtem-ül-Enbiyâ” denilmiştir. Her peygamber, kendi zamânında, kendi mekânında, kendi kavminin hepsinden her bakımdan üstündür.
Hz. Peygamber'in sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur.
Doğrulanmış Cevap. Allah, insanlara rehberlik etmeleri ve onun elçisi olmaları için peygamberler seçmiştir. Bu peygamberler de yine insanların arasından seçilmiştir.
Peygamber; Farsça bir kelime olup “haber taşıyan ve elçi” anlamlarına gelir. Dinî terim olarak, “Allah'ın kulları arasından seçtiği ve vahiyle şereflendirerek emir ve yasaklarını insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği elçi”ye Peygamber denir.
Açıklama: Eğer peygamber bir melek olsaydı insanların halinden anlamazdı çünkü melekler yiyen ,içen,yorulan varlıklar değildir. Peygamber melekler arasından gönderilmiş olsaydı kesinlikle bir sonuç alınmazdı.İnsanlara en iyi rehberlik edecek olan kişi insan olabilir.İnsanlara başka bir varlık önderlik edemez.
Söz Yükü on X: "Peygamber Efendimiz (s.a.v) sevinince toprağa, üzülünce göğe bakarmış.
Alak sûresi Mekke'de Hira dağında nazil oldu. Peygamber Efendimiz (SAV), Hirâ Mağarası'ndayken Cebrail (AS) geldi ve Hz. Peygambere (SAV) "Oku!" dedi. Peygamberimiz (SAV): "Ben okuma bilmem!" cevabını verdi.
Bu acılı günlerin hemen ardından küçük yaşta himayesinde kendisini büyüten, her daim kendisine destek olan amcası Ebu Talib vefat eder. Peygamber efendimiz, amcasının üzüntüsünü yaşayamadan 1 ay sonra O'nun tüm sıkıntılarını paylaşan, peygamberliğini ilk tasdik eden eşi Hz.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Kur'an'da “Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya suresi 107. ayet) Onun alemlere rahmet olması bütün âlemlerden üstün olmasını gerektir. Önceki peygamberler de bu âlemlerin içinde olduğundan Peygamberlerin en üstünü elbette Hz. Peygamber olmaktadır.
Allah Resulü aleyhissalatuvesselamın makam itibariyle diğer peygamberlerden neden daha üstün veya farklı olduğu sorusu üzerine Demirtaş; aslında bu farklılığın ve üstünlüğün Allah Resulünde bütün esmaü'l-hüsnanın âzâm mertebede yansımasından kaynaklandığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri