Ahd-i Atîk'teki Yûnus kıssasında balinadan değil büyük bir balıktan söz edilmektedir. Genel kanaat bu balığın bir tür köpek balığı (lamia canis carcharias) olabileceği yönündedir; bu tür büyük balıkların midelerinde insan vücuduna rastlanmıştır (NDB, s. 409).
Onlar da, Hz. Yûnus (as)'u denize attılar. Allah'ın emri ile, onu, büyük bir balık yuttu.
Balığın karnında hatasını anlayıp dua eder; bunun üzerine balık onu karaya kusar. Tekrar Ninevâ'ya gitmekle görevlendirilir. Halkı tövbe edip kendisine inanır ve cezalandırılmaktan kurtulur.
Yunus (A.S.) kıssası Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te geçmektedir. gelecek felaketin yakın olduğunu sanıp azaptan kurtulmak için, Allah'ın hicret emri veya izni olmadan onları terk edip gitmiştir. Bu nedenle Allah tarafından balığın karnında hapisle sınanmıştır.
Hz. Yunus, balığın karnından Muharrem ayının (aşure) onuncu gününde Allah'ın inayetiyle kurtulur. Balık onu Dicle kenarında bir sahile kusar.
İlgili 26 soru bulundu
Yunus (Arapça: يونس, Yūnus) veya Yonah (İbranice: יוֹנָה, lit. "güvercin"; Grekçe: Ἰωνᾶς, Iōnâs; Latince: Ionas), MÖ 8'inci yüzyılda Kuzey İsrail Krallığı'nda yaşamış, Tanah'ta ismi geçen bir Yahudi peygamber.
İçinde bulunduğu durumdan kurtulması neredeyse imkansız iken Allah'a şu duayı etmiştir: Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn. Duanın Türkçe meali, "Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim. Şüphesiz ben kendine zulmedenlerden oldum." şeklindedir.
Kur'ân-ı Kerîm'e göre Allah'ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
Hz Yunus'un soyu Hz Yakup 'a ve onun vasıtasıyla da Đbrahim (a.s)'a dayanmaktadır. Hz. Yunus'un Yakup (a.s)'ın torunlarından olduğu Kur'ân'da bildirilmiştir.
Yunus kavmini otuz üç yıl Allah'a iman etmeye davet etmiş, ancak sadece iki kişi ona inanmıştır. Hakkın emrinin kabullenilmemesine kızan Hz. Yunus kavmini terk etmiştir.
Kavmi ile mücadelesi, balığın karnında 40 gün kalması Kur'an-ı Kerim'de Müslümanlara ibret alınması için anlatılır.
Yûnus peygamberin Kur'an'da geçen “balık sahibi” anlamındaki sıfatı. Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen bir peygamber. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Hz. Ya'kūb'un oğlu, İsrâiloğulları'na gönderilen bir peygamber. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Özellikle kurtuluş olarak gösterilen yunus balığı; zarafeti ve güzelliğinin yanı sıra, gücü ve samimiyeti ile dikkatleri üzerine çeker. Kurtuluş ve zafer için ideal bir simge olarak karşınıza çıkar.
Hz Yunus'un Duası Kaç Kez Okunmalıdır? Yunus peygamberin balığın karnındayken ettiği dua oldukça faziletlidir. Dertlerinden, sıkıntılarından ve hastalıklarından kurtulmak isteyenlerin okuması faziletlidir. Duanın faziletinden yararlanabilmek için kırk kez okumak ise önemlidir.
Tefsir kaynaklarına göre Zünnun, Hz. Yunus'un lakabı olup “balık sahibi” anlamına gelir. Ona bu lakap, kendisini balık yuttuğu için verilmiştir.
Yunus Peygamber (A.S) Hayatı, Soyağacı, Kıssası ve Mesleği. Hz. Ali'den aktarılan rivayetlere göre Hz. Yunus peygamberlik vahiyini aldığında 30 yaşlarındaymış. 83 yaşında ibadet halindeyken Ninova topraklarında hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Yunus, Ninova şehrine peygamber olarak gönderilir ve Allah'ın izni olmadan oradan ayrıldığı için gemideyken denize atılır. Hz. Yunus 3 ile 40 gün arasında bir süre boyunca balığın karnında kalır.
Enbiya Suresi, 87. ayet: Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı. (Balığın karnındaki) Karanlıklar içinde: "Senden başka İlah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum" diye çağrıda bulunmuştu.
Enbiya Suresi 87. ayetin son kısmında yer alan 'lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine-zzâlimîn' duasını Hz. Yunus'un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır.
Yunus'un kabrinin Kurşunlu caminin kıblesinin karşısındaki yerde, Hz. Cercis'in ise İçkale içindeki St. Georgia Kilisesi'nin altına olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal olduğunun altını çizen Prof.
Yunus aleyhisselam'ın balığın karnında 'la ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin' duası Arapçadır. Manası 'Senden (Allah'tan) başka ilah olacak yoktur, Sen her türlü noksanlıklardan ve ortaklıktan berisin. Şüphesiz ben (Hz. Yunus) kendine yazık eden kimselerden oldum.
La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin ne demek? La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin, Türkçede "Senden başka ilah yoktur, Sen her türlü noksanlıktan uzaksın. Şüphesiz ben kendine yazık edenlerden oldum." anlamına gelir.
Yunus'un en büyük mucizesi, balığın karnında hayatta kalmasıdır. Ninova halkına da peygamber olduğunu ispat etmek için bazı mucizeler göstermiştir. Bu mucizeler ise aşağıdaki gibidir. Dua ederek Allah'ın emri ile bulutlardan ateş çıkmasını sağlamış ve ağaçları yakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri