Paslanmaz çelik çeşitleri denildiğinde bir başka kastedilen ise paslanmaz çelik sınıflarıdır. Paslanmaz çelik sınıfları şöylece beşe ayrılır: östenitik paslanmazlar, ferritik paslanmazlar, martensitik paslanmazlar, dubleks parlanmazlar ve çökertmeyle sertleştirilmiş paslanmazlar.
Paslanmaz Çelikler
Bileşiminde fazlaca krom ve nikel ihtiva eden, yüksek sıcaklığa, kimyasal etkilere dayanıklı çeliklerdir. Ferritik, östenitik ve martenzitik paslanmaz çelikler olarak üç gurupta incelenebilirler.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
904L'nin yüksek nikel içeriği, pahalı bir bileşen olmasını sağlar ve bu da genel maliyeti etkiler. 316L ve 904L çelikleri arasında mukavemet ve sertlik arasında fark yoktur. Her ikisi de 95'in altında olan benzer Rockwell sertliğine (HRB) sahiptir ve gerilme mukavemetleri yaklaşık 490MPa'dır.
316 ve 316L kalite paslanmaz dünyada 304 kalite paslanmazla beraber en yaygın kullanılan paslanmaz çelik kalitelerindendir. Bu paslanmaz kalitesi öztenitik paslanmazlar sınıfına girer. Bu paslanmaz çelik kalitesindeki malzemelere iyi şekil verilebilir ve iyi kaynak yapılabilir.
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Paslanmaz çelik sınıfları şöylece beşe ayrılır: östenitik paslanmazlar, ferritik paslanmazlar, martensitik paslanmazlar, dubleks parlanmazlar ve çökertmeyle sertleştirilmiş paslanmazlar.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Paslanmaz çelikler içerisinde en az %10 oranında krom bulundururlar. Krom oksijen ile birleşerek paslanmaz çeliğin üzerinde gözle görünmeyecek kadar ince bir tabaka oluşturmaktadır. Bu tabaka sayesinde ürün içerisindeki maddelere oksijen temas edememektedir.
Kullanım alanına göre paslanmaz çelik türleri nelerdir sorusuna karşın; ferritik, martenzitik, ostenitik, dubleks (ferritik-ostenitik), çökeltme sertleşmesi uygulanabilen alaşımlar olmak üzere paslanmaz malzeme çeşitleri 5 ana gruba ayrılıyorlar.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
Paslanmaz çelik mıknatıs "tutabilir".Özellikle 400 serisi çelikler nikel içerikleri olmadığından hassas manyetik özellik gösterirler (feritik karakter).Buna karşın 300 serileri ise soğuk işleme, yüzey işleme(kumlama) gibi fiziksel değişim ve gerilimlere maruz kaldıklarında mıknatıslanma özelliği gösterebilirler.
En yaygın paslanmaz çelik kalitelerinden biri olan 304 paslanmaz çelik; kimya, petrokimya, ev aletleri, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayin ve buna benzer çeşitli alanlarda sıkça kullanılır.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
430 paslanmaz çubuk çeşitli şekillerde işlenerek dekoratif amaçlı yapılarda, otomativ endüstirisinde, yıkama makinelerinde, parlak yüzey istenen uygulamalarda, ev gereçlerinde ve mutfak eşyalarında kullanılmaktadır. Özellikle bulaşık makinelerinde ve buzdolaplarında sıklıkla 430 kalite malzemeler kullanılmaktadır.
440M paslanmaz EN standardına göre 1.4116N kalite paslanmaz olarak numaralandırılmaktadır. 440M kalite paslanmaz aynı zamanda EN standartına göre X50CrMoV15 olarakta adlandırılmaktadır. Bu kalite malzeme ısıl işlem sonrası 57-60 HRC sertlik alabilmesiyle meşhurdur.
Görüntünüzü en şık hale getirecek olan ürünlerden bir tanesi ise 316L Paslanmaz çelik bileklikler yapıları gereği kesinlikle kararmaz, solmaz, yıpranmaz uzun süreli kullanıma uygundur.
Paslanmaz çelik ilk olarak 1913 yılında Harry Brearley tarafından üretilmiştir. Aşındırıcı endüstrisinde, paslanmaz çelik bazen inoks (inox) olarak adlandırılır ve en az % 10,5 krom içeriği olan bir çelik alaşımıdır.
304 ile 316 Paslanmaz Çelik Arasındaki Fark Nedir? Anlaşılır cevap, 304'ün% 18 krom ve% 8 nikele sahipken 316'nın% 16 krom,% 10 nikel ve% 2 molibden olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri