Hemoglobin A1c testi son 2-3 aydaki ortalama kan şekeri düzeyini gösterir. Bu düzeyin değeri doktorlar tarafından prediyabet veya diyabet teşhisinin konulması için kullanılır. Bu aynı zamanda diyabet varsa kontrol altında olup olmadığını görmede yardımcı olur.
İnsülin direnci sınırda demek, açlık kan şekerinin 100-125 mg/dL; HbA1c değerinin 5,6-6,4 arasında olması; OGTT değerinin 140-199 mg/dL olması olarak ifade edilebilir. Bu değerler diyabet hastalığı için riskli değerlerdir. Bu riskli değerler insülin direncinin sınırda olduğu anlamına gelir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Yapılan test sonucunda kişinin a1c değerinin %5.7'nin altında tespit edilmesi normal olarak değerlendirilir. Bu değerin 5.7 ile 6.4 arasında tespit edildiği kişiler prediyabetik dönemde kabul edilirken, 6.5 ve üzerinde HbA1c değerine sahip kişilerde şeker hastalığı mevcut olabilir.
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
İlgili 35 soru bulundu
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Şeker hastalığı (diyabeti) bulunmayan kişiler için HbA1c normal aralığı %4 ile %5,6 arasında olmalıdır. hemoglobin A1c seviyeleri %5,7 ile %6,4 arasında ise bu prediyabet (gizli şeker) olduğuna işaret eder. %6,5 ya da daha yüksek seviyeler ise diyabet hastası olunduğu anlamına gelir.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
HbA1C değerleri hangi aralıklarda olmalıdır? Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.
Kandaki şeker seviyesinin ölçülmesini sağlayan Hba1c testi, sonucunda farklı aralıklarda görülebiliyor. Herhangi bir diyabet teşhisi konulmayan ve hasta olmayan bireylerde %4.7 ve %5.6 aralığında olması oldukça normaldir.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır.
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
İnsülin direnci şeker hastalığı değildir; fakat kan şekerinde bozulmalar yaşanmasına meyilli vücut demektir. İnsülin direnci olan bireylerde insülin hormonu işlevini doğru şekilde yapamaz ve kan şekerinde dengesizlikler oluşabilir.
Kan testinde taranan kan şekeri 100'ün altında kalırken insülin yüksek bulunuyorsa, direnç kazanıldığını söylemek mümkündür. Örneğin kan şekeri 95, insülini ise 13 çıkmıştır. Bu durumda direncin varlığından söz etmek doğrudur. Ancak kan şekeri 105, insülin 20 ise, bu kez ciddi bir insülin direnci var demektir."
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
GLU: Glikoz. Kandaki şeker oranını gösterir ve şeker hastalığının teşhisinde 12-24 saat açken ölçülür.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
İnsülin direnci; fazla kilolularda, yüksek tansiyonu olan kişilerde, özellikle karın çevresi yağlanma sorunu yani abdominal obezite yaşayanlarda, polikistik overi olan kadınlarda, hareketsiz yaşayanlarda, yanlış beslenenlerde ve ailesinde şeker hastalığı olanlarda daha çok görülüyor.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Uluslararası tanı kriterlerine göre sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz değerinin 70-100 mg/ dl, tokluk kan glukoz değerinin ise 140 mg/ dl değerinin altında olması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri