Herhangi bir yükün, onu taşımaya uygun karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu nakil vasıtalarıyla bir yerden bir yere taşınması esnasında, yükleme, boşaltma sırasında meydana gelecek zararları poliçedeki şartlar dahilinde güvence altına alan poliçedir.
Mal sigortaları kişinin sahip olduğu ekonomik kıymetleri teminat altına alırken; can sigortaları ise kişinin ölmesi veya sakat kalması halinde, poliçeyi aldığı andaki hayat standardının, poliçeden faydalanacaklar adına devam etmesini sağlar.
3. şahıs mali sorumluluk sigortası, sigortalının faaliyetleri sırasında ani ve beklenmedik olaylar sonucu meydana gelen, üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zarar ve ziyanlarını güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Ürün mali sorumluluk sigortası; sigortalıya ait iş yerinde üretilen veya sunulan üründe herhangi bir kusur meydana gelmesi sonucunda üçüncü şahısların uğrayacağı maddi ve bedeni zararı güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Zarar sigortası ise kendi içinde aktif sigortası ve pasif sigortası olarak ikiye ayrılır4. Örnek olarak, araç kasko sigortaları aktif sigortaları grubuna girerken zorunlu mali mesuliyet sigortası, (trafik sigortası) sorumluluk sigortaları bağlamında pasif sigortaları ayrımının içinde yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Bundan başka, 36. madde, mal sigorta- larındaki halefiyet prensibini, zararın failinin, sigortalının belirli ya kınları olması ve fiilin failin kasıt veya ağır kusuruna dayanmama sı şartıyla reddetmektedir.
12. (Ek:RG-7/10/2017-30203) Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına dair prim ve hasar paylaşımı, Ek-3'te yer alan esaslar çerçevesinde Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenen sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilir.
Tam adı Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası olan hekim mesleki sorumluluk sigortası, hekimlerin mesleki uygulamaları sırasında meydana gelebilecek istem dışı davranış ve hatalarından kaynaklanan zararları karşılayan bir sigorta türüdür.
Yaşam alanınızda yaptığınız yanlış dekorasyonun komşularınıza zarar vermesi, evinizde çalışan görevlinin misafirlerinizi yanlışlıkla yaralaması, çocukların istemsiz bir şekilde üçüncü şahıslarda bedensel ya da maddi kayıp oluşturması gibi durumlar, kişisel sorumluluk sigortaları kapsamında değerlendirilir.
Kasko sigortası mal sigortalarının türlerinden biridir. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması vb. durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılır.
Karayolları Trafik Kanunu' nun 91. Maddesi uyarınca; “İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur.”
Sel nedeni ile su altında kalan, doludan dolayı kaportası ve camları hasar gören araçlar, kasko sigortası ve poliçeye ek teminatlar ile güvence altındadır.
İşveren mali mesuliyet sigortası diğer adıyla işveren sorumluluk sigortası, işverene bir hizmet akdi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olan işçilerin ve bunların hak sahiplerinin olası bir kaza durumunda tazminat taleplerini kapsar.
Trafik kazası sonucu hasarlı araç için açılan hasar dosyasının sigorta şirketi tarafından kabul edilmemesi ve bunun sonucu olarak hasar ödemesinin yapılmaması durumudur.
Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası, özel güvenlik şirketlerinin, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla yaptırılması zorunlu olan üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortasıdır.
Tıbbi Zorunlu Sorumluluk Sigortası
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, 30 Temmuz 2010 tarihi itibari ile hekimler için zorunlu hale getirilmiştir.
Halk arasında 'hatır sigortası' denilen uygulamalar, yani çalışmadan bir yakınınızın işyerinde sigortalı gösterilme hali ileride başınıza iş açabilir.
İşveren mali sorumluluk sigortası zorunlu bir poliçe midir? İşveren mali sorumluluk sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü olup yaptırılması mecburi değildir.
Üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası, gerçek ya da tüzel kişilerin, kendilerinin veya çalışanlarının üçüncü şahıslara verebilecekleri her türlü bedeni ve maddi zararlar nedeniyle kendisine yöneltilebilecek tazminat talepleri ile ilgili sorumluluklarını teminat altına alan sigorta türüdür.
Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası'' olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.
Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumudur. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar.
Sigorta Bedeli
Poliçede yazılı olan meblağ olup, hasar halinde sigortacının ödeyeceği en yüksek miktar budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri