Hastalık kişilerde ilk olarak; aşırı susama, sık idrara çıkma, kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Şeker hastalığı ilerledikçe göz problemleri, böbrek yetmezliği, enfeksiyona yatkınlık, özellikle ayakta iyileşmeyen yaralar, kalp damar hastalıkları gibi pek çok ciddi probleme neden olabilir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
HbA1c Nasıl Düşürülür? HbA1c seviyelerinin yükselmesine neden olan ve altında yatan durumu belirleyerek ona yönelik tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur.
HbA1C kan glukoz seviyesine ilişkin 2-3 aylık ortalama düzeye ulaşılabilmesini sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Kandaki glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksek olması, kan şekerinin uzun bir süreç boyunca yüksek seyrettiğinin kesin ve önemli bir göstergesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır. Diyabete yatkın olan kişilerde yani prediyabet diye adlandırılan kişilerde HbA1c oranı %5.7 ile %6.5 arasındadır. Diyabetli bireylerin HbA1c değerleri %6.5'in üzerindedir. %6.5 üzerindeyse diyabet tanısı konur.
Bu nedenle de ölçülen HbA1c değeri yükselir. Testin son 2-3 aydaki genel şeker kontrolünü göstermesinin altındaki neden de hemoglobinin yaşam süresi ile ilgilidir. Şeker kontrolünün yetersiz olduğu ve hastanın kan glukoz seviyelerinin sürekli yüksek seyretmesi durumunda HbA1c test sonucu yüksek çıkar.
Yani yıllarca şekeri iyi kontrol edilen ve son üç aylık kan şeker kontrolünün bir göstergesi olan HbA1c düzeyleri normal olan hastalarda böbreklerin bozulma şansı çok çok azdır.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Yemekten sonra yürüyüş yapmak ve günün geri kalanında aktif olmak kan şekeri hücrelerin insüline taşınmasını ve kan şekerinin dengede kalmasını desteklemektedir. Bu durum insülin direncini önemli ölçüde iyileştirebilir, insülin direnci, metabolik sendrom semptomlarından biridir. Vücut için seviyesi çok önemlidir.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Kandaki şeker seviyesinin ölçülmesini sağlayan Hba1c testi, sonucunda farklı aralıklarda görülebiliyor. Herhangi bir diyabet teşhisi konulmayan ve hasta olmayan bireylerde %4.7 ve %5.6 aralığında olması oldukça normaldir.
Yüksek hemoglobin seviyeleri de, nadir görülen kan hastalığı olan polisiteminin göstergesi olabilir. Yüksek hemoglobin seviyeleri dehidrasyondan, sigara içmekten veya yüksek rakımlarda yaşamaktan kaynaklanabilir veya akciğer veya kalp hastalığı gibi diğer durumlarla bağlantılı olabilir.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.
Başka herhangi bir önemli kısıtlaması olmayan diyabetli yaşlı insanlar için 7,0 ila 7,5 (53,0 ila 58,5 mmol/mol) arasında nispeten katı bir HbA1c değeri ve 100 ila 125 mg/dl (5,6 ila 6,9 mmol/l) arasında bir açlık kan şekeri değeri faydalı olabilir.
Özellikle Hba1c testi sağlık ocağında yapılır mı sorusu popüler. Öncelikle eski adı sağlık ocağı olan ve yeni adı ile aile sağlığı merkezlerinde pek çok tahlil ve test yapılıyor. Hekim isteğiyle sağlık ocağında Hba1c testi de yapılabiliyor. Ayrıca pek çok hastanede, özel sağlık kurumunda da bu testi yaptırabilirsiniz.
Sık idrara çıkma, geceleri idrar yapma isteği ile çok sık olarak uyanma. Bulanık görme ve görüş kaybı Sürekli yorgunluk hissi. Uyku düzenine ilişkin bozukluklar.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri