cenap şahabettin hece ölçüsüne "parmak hesabı" demiş, ahmet haşim de "köylü vezni" olarak nitelendirmiştir. sadece ölçüyü tutturmak için şiire kelime eklemek gerçekten de saçma, ahengi bozabiliyor. türkçe ile mükemmel bir uyum içerisindedir.
Mehmet Fuat. Ahmet Haşim bütün şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Heceyi "köylü vezni" diye küçümsediği söylenir.
Heceye köylü vezni diyen Ahmet Haşim, parmak hesabı diye küçümseyen Cenap Şehabettindir.
Hece ölçüsü, yazılı ilk örneklerinin görüldüğü Divan-ı Lügati't Türk'ten günümüze kadar Türk edebiyatında aralıksız olarak kullanılmış bir ölçüdür.
Şair, burada konu, izlek, dil, üslup ve yapı bakımından halk edebiyatına bağlı kalır. Namık Kemal bu şiirde hece ölçüsünün 4+4=8'li hece ölçüsünü kullanır. Bu şiir de şairin halk kaynaklarına yönelişini ve halk edebiyatına verdiği önemi gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
16. yüzyılda #Köroğlu, 17. yüzyılda #Karacaoğlan ve #KayıkçıKulMustafa, 19. yüzyılda #Dadaloğlu sadece heceyi kullanmış şiirlerinde aruza hiç yermemiş şairlerdir.
Şiirin vezin, kafiye ve iç ahenge dayandığına inanan şairin hemen hemen tüm şiirleri aruz vezni ile yazılmıştır. Hece ölçüsüyle yazdığı tek şiiri "Ok"'tur. Onun bütün şiirlerini aruzla yazması ve mısraya olan saygısı, şiirine şekil mükemmelliği getirmiştir.
Türk şiirinde çok eskiden beri kullanılan ve mısralardaki hece sayısının eşitliği esasına dayanan vezin. Halkın edebî zevkini karşılamak üzere sözlü olarak ortaya konan, kendine has bir dile ve üslûba sahip edebiyat kolu.
Aruz vezni; Arap, Türk, Fars, Kürt, Afgan, Pakistan ve kısmen Hint edebiyatında kullanılmaktadır.
Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Örneğin her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı "11'li hece ölçüsü" olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma", bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de "durak" denir.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır.
Kitap ismini şairin genç yaşta ölen kız kardeşi Sıdıka Hanım'ın kızı olan yeğeni Şermin'den alır. Kitaptaki şiirler tamamen sekizli hece ölçüsü ile yazılmıştır. Tevfik Fikret'in aruz ölçüsü yerine hece ölçüsü kullandığı tek eserdir.
Çocukluğundan itibaren klâsik edebiyat geleneği içerisinde yetişen Mehmet Âkif'in şiirlerinde, şekil açısından eskiye ait pek çok unsur ve özellik bulunur. Şair, bütün şiirlerini divan edebiyatı nazım şekillerin istifade ederek aruz vezni ile yazmıştır.
Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Karacaoğlan - Nemçe Destanı, Yaş Destanı (17.yy.)
Kendisinden sonra gelen âşıkların onun şiirlerine nazireler yazması bu başarısının ispatı niteliğindedir. Bu haliyle Köroğlu'nun aruzun tesirinde kalmadığını ve döneminin dil ve halk şiiri özelliklerini yansıttığını söylemek mümkündür (Öztelli 1989: 125; Sakaoğlu 1989: 127).
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Tevfik Fikret'in saraya karşı günden güne büyüttüğü muhalefet ve nefret duygusunu, zamanla yazdıklarına da yansıttığını yukarıda söylemiştik. Onun bu konuda hemen hatırlanacak şiiri elbette meşhur "Bir Lâhza-i Teahhur"udur27.
Tevfik Fikret'in Şermin adlı eseri şairin son eseridir. Türk edebiyatının ilk eğitsel çocuk kitabıdır. Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu.
Safahat (Birinci Kitap)'taki 44 şiirin tamamı önceden Sırat-ı Müstakim'de yayımlanmıştır. Mehmet Akif, başlangıçtan itibaren tüm şiirlerini aruz ölçüsüyle ve çoğunlukla manzum hikâye tarzında yazmıştır.
Yahya Kemal; Türk tarihinin şanlı geçmişinin yanı sıra “aşk, ölüm, İstanbul sevgisi” gibi temaları işlerken Ahmet Haşim, “karamsarlık ve hüzün duygusu oluşturan akşam, karanlık, gece, gurbet ve tabiat manzaralarını” işlemiştir. Her iki sanatçı da hece ölçüsü yerine aruz ölçüsünü kullanmıştır.
Haşim, Feilâtün feilâtün feilün ve Mef'ûlü mefâilün feûlün kalıplarıyla 5'er; Mefâilün mefâilün mefâilün mefâilün kalıbıyla 2; Müstef'ilün müstef'ilün ve Mefâilün mefâilün feûlün kalıplarıyla da 1'er şiir kaleme almıştır. Ayrıca Haşim'in 9 şiirinde farklı kalıplar birlikte kullanılmıştır.
Hayriyye eseri toplumsal Hicviye olarak da tanımlanmaktadır. Geleceğe öğütler halinde yazılan Hayriyye beyitlerinin sayısı 1665 olarak tarih kayıtlarına geçmiş bulunmaktadır. Feilatün feilatün feilün kalıbıyla Aruz ölçüsünde yazılmış bir eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri