Arap mutfağından doğan bir lezzet olan Harissa, Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan, ezmesi de yapılabilen bir çeşnidir. İçeriğinde toz kırmızı biber, serrano biberi gibi biber çeşitlerinin yanı sıra, sarımsak, kişniş, frenk kimyonu gibi baharatlar bulunmaktadır.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Harissa (Mağrip Arapçası:هريسة) harīsa) Tunus kökenli bir biber salçasıdır. Ana malzemeleri kavrulmuş kırmızı biber, Bakluti biberi, Serrano biberi ve diğer acı biberler, baharat ve otlardır. Sarımsak macunu, kişniş tohumu, safran, gül veya kimyon ve ayrıca biraz sebze veya zeytinyağı sunumda kullanılır.
Harissa Kuzey Afrika'nın ünlü biber ezme sosudur. Çorbalara, tencere yemeklerine, et yemeklerine ve ızgara sebzelere eklenir. Acı bir sostur, biraz acı biraz da tatlı kurutulmuş biber ile yapılır.
Özellikle Orta Doğu ve Asya mutfağında birçok tarifte kullanılıyor. Harissa sosa tadını tuzunu veren en önemli baharatlardan da biri. Harissa sosu; tüm et ve tavuk yemeklerinde, bazı balık etleriyle, makarna soslarıyla, sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Hatta ekmeğin üzerine sürüp sürüp afiyetle de yiyebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Kurutulmuş chili biberleri ve sarımsağı küçük küçük doğrayın. Arçelik Resital Doğrayıcı 'nın içine kavurduğunuz baharat karışımını, kurutulmuş chili biberi, sarımsakları, közlenmiş biberi, biber salçası, domates salçası ve zeytinyağını koyup, homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Harissa sosunuz hazır.
Harissa çeşnisini çorba, güveç, makarna, kuskus, et ve tavuk yemeklerinin üzerine serperek kullanabilirsiniz. Ayrıca tavuk ve dana etini ızgara öncesinde hazırladığınız marinasyon sosu içine ilave edebilirsiniz.
Talia Harissa 300 G - Migros.
Soğanlı ve biberli tatlı sos. Baharatlı soğan aromasıyla hem tatlı hem de baharatlı burger sosu. Makarna, pizza ve tüm sandviçlerde de kullanabilirsiniz.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Sriracha, Tayland'ın Si Racha kentinden çıkan bir acı biber sosudur.
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
Acı olarak 10 üzerinden 6.5-7 civarı her yerinizi yakacak kadar acı değil ama güzel bi tad bırakıyor tabii acı sos biraz gurme bir zevk bu da biraz gurme bir sos fiyatı da hafif yüksek dolaylı olarak ama tadını çok beğendim gerçekten denemeye değer.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Baharatın taze olması esastır. Rengi ve kokusu ele verir kendisini. Pul biber, kekik, tane karabiber... Renkleri parlak ve canlı, kokusu hissedilir olmalıdır.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Creole sos Fransız mutfağının beş temel sosundan biri olan domates sosunun türevi olarak kabul ediliyor. Klasik Fransız domates sosunda koyulaştırılan meyaneye taze otlar, dana stock, sebzeler ve domuz ya da dana eti eklenebilirken Creole sos yapımında taze ot ve sebzelere farklı malzemeler eşlik ediyor.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Oelek ne demek? Uzakdoğu asya'ya özgü bir acı sos. tadı bizim biber salçasını andırmaktadır. acılı biber salçasının olmadığı yerde, çok hayra geçmektedir.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Bu baharatı çorbalarda, et ve tavuk yemeklerinde, köfte harçlarında, sebze sotelerde, makarnalarda ve atıştırmalık tariflerinde kullanabilirsiniz.
Yemeklerinizi ocağa koyduktan sonra sebzeli çeşniyi ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 1 litre suya 20 gram çeşni yeterli olacaktır. Yemeklere tuz eklemeden önce mutlaka tadına bakmalısınız. Çünkü sebzeli çeşninin içinde tuz vardır ve bir de sizin tuz eklemeniz yemeğiniz fazla tuzlu olmasına neden olabilir.
Her türlü fırın, ızgara, mangal ve sulu et yemeklerinde kullanılabilir. Fırında ve ızgarada yaptığınız etlerin üzerine pişmeye yakın, sulu yemeklerde pişerken, soslarda ise damak tadınıza göre pişmeden önce veya sonra öğüterek enfes tatlar yaratabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri