Hegel'e göre 'Akli olan gerçektir ve gerçek olan aklidir. ' Mantık Bilimi'nde de bu gerçeklik ortaya konmuştur. Us, insanın tarihsel süreci içinde en yüksek oplan noktaya Hegel ile oturmuştur. 'Varlık anlamını böyle bulabilecektir; çünkü, gerçek Varlık öyleyse düşünce ve ustur.
Hegel felsefesinde doğa yasalarına tabi olarak varolan doğal şeylerin kendilerini doğa yasalarından bağımsız olarak gerçekleştirmeleri ve özgür olmaları mümkün değildir. Bu bakımdan doğa yasalarının egemenliğinde olan her doğal şey kendisi için değil, kendinde varolandır.
Mutlak tin ya da mutlak zihin kavramı Hegel'de vazgeçilmez kavramlardır. Hegel'in tin, geist, idea, mutlak kavramlarıyla anlatmak istediği, her şeyi varkılan tinsel bir varlık, tüm insan bireylerinin dışında var olan nesnel bir varlıktır, ki bu Tanrı'dan başka bir şey değildir.
Hegel, işte bu noktada bilginin formları kadar içeriğinin de zihnin eseri, ürünü olması gerektiğini savunur. Demek ki, bilginin tüm ögeleri zihnin eseridir. Hegel'e göre, insan, bilgide kendisinin dışında olan, kendisinin yaratmadığı ve insandan bağımsız olan bir dünyayı tecrübe etmektedir.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
İlgili 40 soru bulundu
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
Bunun da ötesinde, Varlığın sadece ve sadece akılla bilinebileceğini öne sürmektedir. Buna karşın Herakleitos, değişimi Varlığın özüne yerleştirmekte ve değişim olmaksızın varlığın da olamayacağını ifade etmektedir.
Mutlak idealizm sistemi. Hegel felsefesi her şeyden önce bireylerin kendi kendilerine ilişkin olarak özgür bir bilince ulaştıkları bir insanlık tarihi felsefesidir. Ama bilinç kendi başına özgür değildir; bilincin özgürleşmesi Tinin Fenomenolojisi'nde betimlenen karmaşık bir süreçle gerçekleşir.
Çıkış noktası olarak Hegel'in pek yaygın olan ünlü bir sözünü alalım: «Her us'la ilgili olan gerçektir; her gerçek olan da us'la il gilidir*». Bu önerme Hegel felsefesinin güzel bir özeti sayılabilir.
Hegel “Her şey Tanrıdır” görüşüne şiddetle karşı çıkar bunun yerine “Her şey Tanrı'dandır” görüşünü benimser. Hegel (felsefesinin bu tür yorumlara imkan vermesine rağmen) açık bir biçimde panteizme ve Spinoza felsefesine karşıdır.
1818 yılında Prusya Hükümeti'nin, Fichte'nin boşluğunu doldurması için davet ettiği Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Alman birleşmesinin, Alman ruhunun kamutanrısallığı ve hümanizminin en önemli temsilcisi olmuştur (Bakunin, 1997). Bu açıdan bahis konusu düşüncenin gelişiminde Hegel'in felsefesi önemli bir adımdır.
Evrensel ya da genel istenç, Hegel'in felsefesinde hukuki tanınma ilişkisine işaret eder ve öznelerarası bir tanınma ilişkisinden temellenen tanınmanın kurumsallaşmış bir biçimidir. Genel istenç burada topluma, hukuki ilişkilere ve sözleşme geleneğine bir atıfla ele alınır.
Mutlak varlığın, Mutlak'ın kavranamaz olduğunu, Mutlakk Bilginin olanaksız olduğunu ileri süren felsefelere karşı Hegelci sistemin merkezinde duran Mantık Bilimi kendinde Mutlak'ın bilimidir. Mutlak, gerçek varlığı saf akılla özdeşleştiren Hegel için mantık saf aklın bilimidir.
Hegel tam bu noktada Kant'ın bilgi kuramını “bilgiyi bilmeden önce bilgiyi bilme arzusu” olarak eleştirir (Çüçen, 2000, s. 1). Zira Kant'ın a priori kavram ve kategorilerinin anlamsız ve içeriksiz olduğunu ileri süren Hegel'e göre, bilginin kaynağındaki özne-nesne ikilemini “mutlak” olanın birliğinde irdelemek gerekir.
Hegel'in genel diyalektik kuramına uygun olarak sanat biçimleri arasında da diyalektik bir ilişki vardır.
Diyalektik idealizm, Hegel'in idealizmidir. Ona göre değişim, Karl Marx'ın düşüncesinden farklı olarak düşünce ile başlar ve değişim sonsuzdur. İdealar dünyasından fenomenler dünyasına doğru bir varoluşu öngören düşüncedir.
Hegel, tanrının varlığını somut olarak kanıtlayamayacağımızı belirtir, onu ancak duygu, düşünce ve temsil (imaj) ile algılayabiliriz der. Yani tanrının varlığı hiçbir zaman bilimsel bir yolla kanıtlanamaz. Çünkü tanrının kendine ilişkin bilinci, insanın tanrıya ilişkin bilincinden başka bir şey değildir.
hegel şengör ve popper'e göre salaktır çünkü hegel normal önermelerin totoloji içerebileceğini iddia eder ve normal önermeler totoloji içeremez çünkü normal önermeler tümel asal önermelerin veya bağlacıyla birleşmesinden oluşur.
Tanrı, tek hakikî realitedir. O'nun dışında başka realite yoktur ve O, yetkin bir özgürlüktür. Bununla birlikte, Tanrı'yı dünyanın dışında kabul etmek, O'nun hakkında eksik bir fikre sahip olmak demektir.
Sören Kierkegaard sert bir şekilde Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in felsefesini ve Devlet Kilisesi'nin Hıristiyanlığını eleştirmiştir.
Faşizmin ve komünizmin, iki totaliter düşüncenin kurucusu olarak görülen Hegel, bizlere “büyük bir şey başarmanın ilk koşulu olarak toplumun görüşünden bağımsız olmayı” tavsiye eder.
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea Okulu'nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir. Bu varoluş ve yok oluş periyodik bir süreçtir.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır. İdeaların gerçeğin kopyası olduğu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri