Kral İskender'in Yunan kültürünü beraberinde getirmesi ve bunu sistemli bir şekilde yerel kültüre entegre etmesiyle Helenizm ortaya çıkmıştır.
Milattan önce 337 yılında tahta geçen Büyük İskender, ilk olarak Yunanistan'ın tüm şehir devletlerini, sonra Anadolu, Suriye, Irak, İran ve Mısır'da yaşayan Persler'in tüm topraklarını kendisine bağlamıştır. Helenizm Uygarlığı, Büyük İskender'in Asya seferine çıkmasının sonucunda ortaya çıkmıştır.
Droysen bu kavramla Büyük İskender'in M.Ö. 4. Yüzyılda istila ettiği topraklarda Grek kolonileşmesi hareketinin ve Grek kültürünün yayılmasının anlatılmak istendiği bir kavram olarak kullanmıştır.
Helenistik Kültür, Yunan Kültürünün Doğu kültürleriyle harmanlanmasına dayanan, bir başka ifadeyle Yunan kültürünün doğu kültürlerinden hem etkilenmesi hem de etkilemesine dayanan çok daha kozmopolit ve evrensel bir uygarlık yaratılmasına dayanmaktaydı.
Arkeolojide de genel olarak İÖ. 330 ile İÖ. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreç Hellenistik Dönem olarak tanımlanır. Dönemin başını ve sonunu iki siyasi olay belirler. Başlangıç tarihi olarak Büyük İskender'in İÖ. 334'te Anadolu'ya geçişi benimsenmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
biri olan Hellenistik Dönem, tarihçilerin görüş birliği ile Büyük İskender'in, arkasında devasa bir imparatorluk bırakarak MÖ. 323 yılında ölmesiyle başlamış, son Hellenistik krallık olan Ptolemaioslar yönetimindeki Mısır Devleti'nin, Roma İmparatorluğu tarafından MÖ. 30'de ilhak etmesiyle son bulmuştur.
Filip (Philippos; MÖ 382 – MÖ 336), antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu.
Helenizm ya da Olimpoizm, 1990'lardan bu yana ortaya çıkan, çeşitli şekillerde eski Yunan dini uygulamalarını canlandırmaya yönelik dini hareketleri ifade eder.
Daha ziyade, orada Helenistik dönemin felsefe okulları Marcus Aurelius, Epiktetos, Cicero, Lukretius ve Sextus Empirikus gibi filozoflar tarafından temsil edilmiştir. Bu yüzden, Helenistik felsefenin en önemli özelliğinin Akdeniz'in ve özellikle de Doğu'nun Helenleştirilmesi olduğu söylenebilir.
Antik Çağ Yunan Felsefesinde Aristoteles'ten itibaren Yeni Platonculuk'un ortaya çıkmasına kadar geçen döneme Helenistik felsefe adı verilir.
Genel bakış Helenistik İmparatorluklar Büyük İskender'den daha uzun ömürlü olup, Yunan kültürünü Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Afrika boyunca yaymışlardır.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Helenizm M.Ö 4. yüzyılda başlayıp M.Ö 146'ya kadar devam eden döneme verilen isimdir. Büyük İskender'in önderliğindeki Grek İmparatorluğunun en geniş sınırlarına ulaşmasıyla Helenizm Kültürü başta Ege olmak üzere birçok bölgede etkili olmuştur.
Helenistik (Helenizm) Felsefe
Kent devletinin sona erdiği M.Ö. 323 yılıyla Helenistik çağın son büyük imparatorluğunun Roma'nın bir parçası olduğu M.Ö. 30 yılı arasındaki dönemin felsefesine verilen addır. Bu dönemde yer alan dört büyük felsefe okulu sırasıyla, Akademi, Peripatetik okul, Epikürosçu ve Stoacı okuldur.
333 yılında meydana gelen İssus Savaşı'nda; Pers kuvvetlerinin Büyük İskender'in güçleri karşısında yenilmesi sonucunda, Amasya'nın da içinde bulunduğu Kuzey Kapadokya Bölgesi dışında Anadolu'nun büyük bir kısmı Makedonya Krallığı'nın egemenliğine girmiş ve böylelikle tarihte Hellenistik Çağ olarak bilinen ve Anadolu' ...
Söz konusu krallık, Anadolu'da Helenistik kültürün önemli bir temsilcisi konumundadır. Anadolu'nun bilim ve sanat merkezi olan Pergamon, kentleşme, mimari, dini ve kültürel alanda Helenistik dönemin karakteristiğini yansıtan bir krallık başkentidir.
Hellenistik dönemin resim sanatında ki en önemli eseri İssos ve Gavgamela Savaşında İskender'le Dareios karşılaşmasını gösteren mozaik levhadır.
asıl adı hellenistik dönem olan dönem. doğu-batı sentezini gerçekleştirmekle kalmamış,insanın tanımını da değiştirmiştir. yunan düşüncesi ile roma düşüncesi arasında bir köprüdür. yunan'dan kopuş, roma'ya bağlanış dönemidir.
Helenistik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Büyük İskender'den sonraki Yunan sanatı, tarihi, kültürü ile ilgili olan.
Ege Hellenistik Dönem'de altın çağını yaşamıştır. Bu evrede Pergamon, Ephesos, Priene, Miletos ve Menderes Magnesiası başta olmak üzere Teos, Klaros, Smintheion gibi kentler ve kutsal alanlar ozamanki dünyanın en parlak sanat ve kültür merkezleri idi. Bilim alanında ise Mısır'da İskenderiye kenti önderdir.
Ancak Büyük İskender 32 yaşındayken hayatını kaybetmesiyle önce toprakları komutanları arasında bölüşüldü, ardından M.Ö 146 yılında Roma imparatorluğu tarafından tamamen yıkıldı.
Grek, Yunan kültürünü, Roman da Roma ya ait anlamında Roma'yı temsil eder. Bu iki akım Avrupa kıtasının Cermen göçünden önceki yerlileridir. Grek kültürü daha çok felsefe, din, insan eksenli iken Roma kültürü devlet, güç, egemen olma gibi emperyalizm eksenli bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri