Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.
Kuşkonmazın aslında iki cinsi vardır, bunlar yeşil ve mor kuşkonmazlardır. Ancak bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle “üçüncü tür” Beyaz Kuşkonmaz elde edilmiş oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kuşkonmaz halk dilinde serçe otu olarak da bilinen, bilimsel adı Asparagus officinalis olan zambak ailesinden bir bitki türüdür.
Tüm dünyada yaygın tüketimi olan kuşkonmaz, başta folik asit olmak üzere pek çok mineral ve vitamin bakımından zengin bir sebze. Anavatanı Anadolu olan ancak tüketim alışkanlığının ülkemizde sınırlı olduğu kuşkonmaz sebzesinin üretiminin çok büyük bir kısmı Eskişehir'de yapılıyor.
Işkın, uşkun, uçkun ve yerel dilde de revas olarak adlandırılmaktadır. Nisan yağmurlarının bereketiyle kocaman yaprakları arasında bitki veren uşkun, gövde kısmı taze iken dış kabuğu muz gibi soyularak iç kısmı yenilmektedir. Bahar aylarında çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil.
Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.
Kuşkonmaz içerisinde yer alan K vitamini varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan kişilerin yoğun miktarda kuşkonmaz tüketiminden kaçınması önerilir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Halk arasında 'kürt muzu' olarakta geçiyor
Yaklaşık mayıs, haziran ayı başından itibaren, temmuz ortalarına kadar toplanıp, yenilebiliyor. Adına ışkın deniyor. Yerel dilimiz Zazaca'da ise 'Rıbes' dediğimiz bir meyvedir. Bilimsel adı ise 'Rheum ribes'tir.
Nasvar (Nisvay), nās veya nasvay çoğunlukla Afganistan, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'da tüketilen, nemli ve toz haline getirilmiş bir tütün enfiyesidir (daldırma veya çiğnemelik tütünle benzer).
Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deve olan uçkun, afrodizyak özelliğine de sahiptir. Kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir.
Yastık yer, gün boyu güneş alan bir yer olmalı ve 30 cm derinliğinde işlenmelidir. Tohum ekimi sıcak bölgelerde Mart-Nisan, soğuk bölgelerde Nisan-Mayıs aylarında yapılır. Ekim için toprak sıcaklığının en az 100C, optimum 20-250C olması gerekir.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri