Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir.
birlikte bu mücadele farklı bir karaktere büründüğü söylenebilir. Kral İskender'in Yunan kültürünü beraberinde getirmesi ve bunu sistemli bir şekilde yerel kültüre entegre etmesiyle Helenizm ortaya çıkmıştır.
Helenizm M.Ö 4. yüzyılda başlayıp M.Ö 146'ya kadar devam eden döneme verilen isimdir. Büyük İskender'in önderliğindeki Grek İmparatorluğunun en geniş sınırlarına ulaşmasıyla Helenizm Kültürü başta Ege olmak üzere birçok bölgede etkili olmuştur.
Yunan kültürünün doğu kültürleriyle sentezlenmesi sonucu ortaya çıkan fikir, sanat, kültür ve felsefe akımına Helenizm adı verilir. Peki, Helenizm ne demek? Helenizm Grek uygarlıklarının tümüne verilen addır. Helenizm'in diğer bir tanımı ise Grek olmayan fakat Grek düşüncesinden etkilenerek oluşan uygarlıktır.
Latincenin yanı sıra Grekçe konuşulmaya devam edilmiştir. Helenistik dönem Klasik Grek Uygarlığının çöküş dönemi olarak görülür. Bu dönemin başlangıcı çoğu zaman Büyük İskender'in ölüm tarihi olarak anılmaktadır. Dönemin sonu ise Yunanistan'ın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edilmesi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir.
Eski Yunan kültürünün Doğu kültürü ile teması Helenizmi ortaya çıkardı. İki kültürün karşılaşarak içiçe geçmesi, bilim, sanat ve felsefede Helenizm olarak adlandırıldı. Doğu ve Batı kültürlerinin karşılıklı diyalog ve etkileşimleri Helenistik dönemi başlattı.
Daha ziyade, orada Helenistik dönemin felsefe okulları Marcus Aurelius, Epiktetos, Cicero, Lukretius ve Sextus Empirikus gibi filozoflar tarafından temsil edilmiştir. Bu yüzden, Helenistik felsefenin en önemli özelliğinin Akdeniz'in ve özellikle de Doğu'nun Helenleştirilmesi olduğu söylenebilir.
Arkeolojide de genel olarak İÖ. 330 ile İÖ. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreç Hellenistik Dönem olarak tanımlanır.
Helenizm ya da Olimpoizm, 1990'lardan bu yana ortaya çıkan, çeşitli şekillerde eski Yunan dini uygulamalarını canlandırmaya yönelik dini hareketleri ifade eder.
Antik Çağ Yunan Felsefesinde Aristoteles'ten itibaren Yeni Platonculuk'un ortaya çıkmasına kadar geçen döneme Helenistik felsefe adı verilir.
İskender'in ölümüyle dağılan geniş imparatorluğun paylaştırılmasıyla ortaya çıkan birçok krallık, burada bulunan yerel kültürler ile Yunan kültürünün karışarak ortaya çıkardığı bu yüksek kültürü barındırmaktaydı. Bu nedenle bilim adamları, bu dönemde kurulan krallıklara Hellenistik Krallıklar demişlerdir.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
HELENİSTİK DÖNEM KRALLIKLARI
Ptolemy I Soter'in krallığı, Kassandros'in krallığı, Lysimakhos'un krallığı, I. Selevkos Nikator'un krallığı, Epir, Kartaca, Roma Cumhuriyeti ve Grek kolonileri tarihi araştırmalar sonucunda Helenistik dönem krallıkları olarak kabul görmüştür.
Helenistik kelimesi Yunanca "Yunanları taklit eden" anlamındaki kelimeden gelmektedir. Helenizm, Yunan dilini, sanatını, kültürünü, siyasi fikirlerini, ve felsefesini Akdeniz'e ve Orta Doğu'ya tanıtmış ve yaymıştır.
İskender (Grekçe: Αλέξανδρος Γʹ ὁ Μακεδών, Aleksandros III ho Makedon; MÖ 20 Temmuz 356 - MÖ 10 Haziran 323), asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Antik Makedonya Krallığı'nın MÖ 336 - 323 yılları arasındaki kralıdır.
Hellenistik dönemin resim sanatında ki en önemli eseri İssos ve Gavgamela Savaşında İskender'le Dareios karşılaşmasını gösteren mozaik levhadır.
Söz konusu krallık, Anadolu'da Helenistik kültürün önemli bir temsilcisi konumundadır. Anadolu'nun bilim ve sanat merkezi olan Pergamon, kentleşme, mimari, dini ve kültürel alanda Helenistik dönemin karakteristiğini yansıtan bir krallık başkentidir.
Makedonyalı B.İskender'in 12 yıl 8 ay kadar kısa sürede günümüz siyasi coğrafyasında 18 devleti bütünüyle veya kısmen hâkimiyeti altına alması (Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Mısır, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, ...
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
En ünlü üç Yunan filozofu Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir.
Milâttan önce 356'da Makedonya'daki Pella kasabasında doğdu. Asıl adı Alexandros'tur. Makedonyalı II. Filip ile (Philippos) Epiros Prensesi Olympias'ın oğludur. Özel hocalar tarafından yetiştirildi; bu arada Aristo'dan üç yıl süreyle dil, edebiyat, siyaset ve felsefe üzerine ders aldı.
333 yılında meydana gelen İssus Savaşı'nda; Pers kuvvetlerinin Büyük İskender'in güçleri karşısında yenilmesi sonucunda, Amasya'nın da içinde bulunduğu Kuzey Kapadokya Bölgesi dışında Anadolu'nun büyük bir kısmı Makedonya Krallığı'nın egemenliğine girmiş ve böylelikle tarihte Hellenistik Çağ olarak bilinen ve Anadolu' ...
Daha sonra Ptolemy Filopator İskender'in cesedini İskenderiye'nin ortak türbesine yerleştirdi. Türbeye Soma veya Sema deniyordu, bu da Yunancada "beden" anlamına geliyor. M.Ö 274'te İskender zaten İskenderiye'ye gömüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri