Araç eskiye nazaran sarsıntılı ve çok daha sesli çalışabilir. Araç beyninde oksitlenme, yanma görüntüsü veya yanık kokusu hissedilebilir. Araçta performans kaybı, çekişte düşüklükler görülür. Ateşleme ve yakıt yanma sistemlerinde aksamalar yaşanır.
Motor Beyni Bozulursa Ne Olur? Motor beyninin bozulması durumunda araçta performans kaybı, çekişte sorunlar yaşanır. Ateşleme ve yakıt yanma gibi sistemsel arızalara neden olabilir.
Motor beyninin arızalandığını anlayabilmeniz için aracınızda gözlemleyebileceğiniz belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: Araç arıza lambası, sebepsiz yere yanar ve söner ya da yanar ve bir daha sönmez. Bu beyin arızalarında en sık görülen belirtidir.
Motor beyni arızalandığında parça değişimi ya da motor beyni komple tamiri yapılabilir. Ortalama motor beyni tamir fiyatları aracın ve motorun modeline göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, arızanın kapsamı da fiyatları değiştirebilir.
Beyin resetleme ile araç performansı yükseltilebilir. Ayrıca araçta bulunabilecek rölanti bozuklukları da giderilmiş olur. Fakat araçta el ile ayarlanması gereken kısımlar bozulabilir. Bu kısımlara radyo istasyon listeleri, tarih ve saat ayarları gibi düzenlemeler girebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hayır, beyni tamamen bir bilgisayar hardiskini silmek gibi silemeyiz. Zaten bu mümkün olan bir durum değildir.
Bu nedenle motor beyninin değiştirilmesi aracın performansını ve verimliliğini etkileyebilir. Ancak, kilometreyi sıfırlamaz. Motoru değiştirilen bir araba satıyorsanız, yasalara uygunluğu sürdürmek için orijinal kilometreyi belgelemeniz ve belirtmeniz gerektiğini unutmamak önemlidir.
Motor beyninin bozulmasının sebepleri ise motorun uzun süre suda kalıp ıslanması, aküde yapılan yanlış işlemler veya aracın aldığı hasarlardan kaynaklanabilir. Motor beyni arızalarında motor beyni tamiri işlemi yapıldığı gibi motor beyni parça değişimi de yapılabilir.
Öncelikle Ecu beyninin arızalı olduğu nasıl anlarız. Aracınızı LPG,ye geçirin ve gaza basın araç tekleme yapıyorsa, veya gaz pedalına bastığınızda tepkime oluşuyorsa, LPG gösterge anahtarında ışıkların hiçbiri yanmıyorsa muhtemelen Ecu beyini arızalanmış demektir.
ABS Beyni bozulursa ne olur? ABS beyninin bozulmasıyla birlikte araçtaki ani fren sistemi devre dışı kalır, bununla birlikte ESP vb. sistemlerin çalışmaması gibi olumsuzluklar yaşanabilir.
Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Yine soket çıkarıldığı anda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik meydana gelmiyorsa o ateşleme bobini ise arızalıdır ve silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma da olmamaktadır.
Şanzımanın beyni arızası şanzıman balatalardan dökülen parçaların şanzıman yağını kirletmesi, şanzımanın yüksek ısılarda uzun süre çalışması ve şanzıman yağının kirlenmesi veya bitmesinden de kaynaklı olabilecek iki dişli arasında boşlukların oluşması gibi nedenlerden dolayı gerçekleşebilir.
ECU yani Electronic Control Unit, sensörler aracılığı ile aracın farklı parçalarından gelen bilgileri denetleyen bir sistemdir. Elektrik kontrol ünitesi anlamına gelen ECU, güçlü bir mikroişlemciye sahip olduğu için araç beyni ya da motor beyni olarak da adlandırılır.
İlk olarak Osiloskop aracı ile beyinde arıza olan kısım tespit edilir. Beyin bir kablo yardımı ile bilgisayara bağlanır. Sonra program üzerinden motor beyninin resetleme işlemi yapılır. Son olarak ise beyin üzerine girilmesi gereken veriler düzeltilir.
Aracı bilgisayara bağlayarak obd testi sonucunda aracın beyni ve elektronik işlevselliği kontrol edilir. Bu şekilde geçmişteki arızaların da kaydı yapılır. Elektronik kontrollerin yapılması için elektronik testi uygulanır .
Otomobiller için yerleşik teşhis (OBD) beyin testi, bir otomobilin motorunun ve emisyon kontrol sisteminin performansını değerlendirmek için tasarlanmış bir test türüdür. Test, aracın OBD sistemine bağlanan ve arıza teşhis kodlarını (DTC) okuyan bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilir.
Arızalanan elektronik parça veya parçalar program ve osiloskop sayesinde tespit edilerek değiştirilir. Bu işlem yapıldıktan sonra elektronik Ecu kartı üzerinde değişen parça kısmı özel bir koruma sıvısı sıkılarak koruma altına alınır ve bu sayede Ecu beyni yenilenmiş olur ve eskisi gibi çalışmaya devam eder.
ECU yaklaşık olarak bir kitap büyüklüğündedir. Bu sistem motorların hava ve yakıt oranı, ateşleme sistemleri ve gaz tepkimesini ayarlamakta görev almaktadır. Arabalarda gösterge panelleri bulunur.
Şanzıman içerisindeki sensörlerden aldığı bilgileri değerlendirerek şanzımanın en uygun performans ile çalışmasını sağlayan TCU'nun görevini tam yapamaması durumuna Şanzıman Beyin Arızası denmektedir.
Şanzıman beyni Hydra-Test adı verilen bir cihaza tabi tutularak tamir edilmesi gereken kısımların tespiti sağlanır. Ardından arızalı kısımların tamiri yapılarak aracın test sürüşleri ile eski sağlığına kavuşması sağlanır. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
TMU ile beyine şok manyetik uyarılar gönderilerek, beyinin hastalanmadan önceki sağlam durumuna dönmesi amaçlanmaktadır. Beyinde milyarlarca hücre vardır. Ve her hücre bir bilgisayar gibi, birbirleri ile karmaşık bir iletişim ağı ile haberleşmektedir.
Araç bakımlarına ve en son servise girdiği kilometre kayıtlarına bakılmalı. Bununla birlikte araçların plaka ve şasi numaraları üzerinden “5664” sorgulamaları yapılmalı. Ulaştırma Bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtlarına ulaşılarak dikkatlice incelenmeli.
Kilometrenin orjnal olduğunu anlamanın en kesin yolu, aracı bir elektronikçiye götürmektir. Kilometre düşürme işlemi, gösterge paneli üzerindeki chip'i kandırmak yolu ile yapılmaktadır. Yani bir aracın gösterge paneli arıza yapsa da yenisi veya çıkması ile değiştiğiniz takdirde aracın kilometresi orjinal kalacaktır.
Aracın kalbi veya beyni görevi gören motorun motorunda arızalar meydana gelebilir. Bu duruma neden olan faktörler sadece kullanıma bağlı olarak gelişmez. Arabanın kaç yaşında olduğu ve arabanın yaşı da bir faktördür. Motorun kontrolü tamamen kaybetmemesi için motor yenileme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri