Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi gibi rahatsızlıklar olmak üzere kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hayati önem taşıyan kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Hematoloji, kan hastalıklarının yanı sıra dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı organların hastalıkları ile de ilgilenen bilim dalıdır. Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, temel olarak hastalıkları iyi huylu (kanser olmayan) ve kötü huylu olmak üzere iki grupta inceler.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.
Hastanın kalp atışını hissetmesidir. Kansızlığa (anemiler) ve anemiye neden olan kötücül hematolojik hastalıklarda ateşe ve anemiye bağlı olabilir. Anemiler, dalak büyüklüğü ile seyreden kan ve lenf bezi hücrelerinin anormal çoğalması ile seyreden (miyeloproliferatif ve lenfoproliferatif) hastalıklarda görülür.
Hematoloji Tetkikleri Nelerdir? Başlıca hematoloji tetkikleri; hemogram, sedimantasyon ve koagülasyon testleridir.
İlgili 31 soru bulundu
Hematoloji bölümü doktoru (hematolog) hangi hastalıklara bakar? Hematoloji nedir, neye bakar? Anemi; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı vb. problemler yaşıyorsanız hematoloji bölümüne görünmeniz de fayda var.
Hematolojinin alanına giren hastalıkların teşhisi için ilk olarak anamnez ve fizik muayene yapılmaktadır. Bulgular ışığında doktorun gerekli gördüğü testler ve radyolojik görüntülemeler yapılır. Bu testler genel olarak kan hücreleri ve hemoglobin miktarının ölçümü için kan sayımı şeklindedir.
Hematoloji Testleri Nelerdir? Hematolojik hastalıklara tanı konurken, şüphe edinilen hastalığa göre farklı testlere başvurulabilir. Tam kan sayımı ile kandaki hemoglobin ve kan hücrelerinin miktarı ölçülür. Periferik yayma ile kan mikroskop altında ölçülür ve hemoglobin alt tiplerinin analizi yapılır.
Özellikle bel ve sırtta, kaburgalarda hareketle artan şiddetli kemik ağrıları şikayetleriyle başlayan 'kemik iliği kanseri' kemik filmlerinin çekilmesi, kemik iliğinin incelenmesi, bazı kan ve idrar tahlilleri ile kolayca teşhis edilir.
Sonuçlar 24 saat içerisinde hastaya iletilir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak, doktor teşhisini düzeltmek için başka tetkikler önerebilir.
Hematoloji testleri kişinin sağlık durumun belirlenmesi için yapılan kan sayımı testidir. Kan hücrelerinde bulunan enfeksiyon miktarının belirlenmesi, kanser, inflamasyon ve kan hastalıklarının teşhisi için hematoloji testi kullanılmaktadır.
Akut ve kronik lösemiler, lenfoma, myelom ve plazma hücreli hastalıklar, myeloproliferatif hastalıklar, anemiler ve kanama bozuklukları da diğer nadir görülen hematolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Bu hastalıklara erkenden müdahale ederek tedavi sürecini başlatmak büyük önem taşıyor.
Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli? Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Hematoloji tedavi yöntemleri şu şekildedir: 1- Tam kan sayımı, hemotolojinin temel tedavi yöntemidir. Trombosit sayısı, kan enzim sayısı, kemik iliği biyopsisi, protrombin gibi yöntemler bu kategoridedir. 2- Anemi tedavisinde D vitamini takviyesi uygulanır.
Nötrofili adı verilen nötrofil yüksekliği, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle vücudun stres altında olduğunu gösteren, kan tahlilinde nötrofil sonucunun referans değer olan 7.000 mikrolitre üzerinde olması yani vücudun çok fazla nötrofil ürettiği anlamına gelir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Hematoloji ya da kan bilimi. Tıbbın kan hastalıkları ile ilgili dalına verilen isim.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Basit bir tam kan sayımı ile kanda kanser belirtileri saptanır. Kanda blast adı verilen kanser hücrelerinin artışına bağlı olarak lösemi tanısı konur. Kemik iliğinden alınan biyopsi ise kemik iliğinin kanser hücreleri ile tutulup tutulmadığını gösterir.
Nötrofil düşüklüğü kişilerde bağışıklık sisteminin düşük olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle kişilerin bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı yeterince savunmadığı manasına da gelir. Nötrofil düşüklüğü yaşamı tehtid eder ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Nötrofil değeri düşüklüğü Nötropeni olarak açıklanır.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Basit bir tam kan sayımı ile akut lösemi teşhisi konabilmektedir. Tam kan sayımında; normal kan hücre sayılarının azalması ve “blast” adını verilen kanser hücrelerinin sayısında artış olduğu saptanarak, lösemi tanısı rahatlıkla konulabilir.
Randevu ile gelmek isteyen hastalar MHRS sistemi üzerinden 182'den randevu alabilirler. Ancak bu hastaların öncesinde dahiliye polikliniğinde görülerek hematoloji polikliniğinde muayenelerine gerek görülürse yeşil listeye alınmaları gereklidir.
Kan hastalıkları; anemi (kansızlık, hepotemegali (karaciğer büyüklüğü), lösemi (kan kanseri), hematüri, gut atağı, hemartroz (eklem içi kanama), dil ve diş eti hastalıklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri