Yapılan tam kan tahlili neticesinde MCV düşüklüğü teşhisi konan hastalarda demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan mikrositik anemi tedavisi için ağızdan alınan demir takviyesi yapılır. Ancak ileri safhalardaki MCV düşüklüğü yaşanan mikrositik anemi hastalarına damar yolu ile demir takviyesi gerçekleştirilir.
Ne İyi Gelir? MCV düşüklüğü ortaya çıktığında yapılacak en öncelikli tedavi çeşidi mikrositik anemi çeşitlerinden biri olan demir eksikliği anemisini geçirmek için alınacak demir takviyesidir. Demir eksikliği anemisi dışında oluşan anemi çeşitlerinin teşhis ve tedavisi için daha çok teste ihtiyaç vardır.
MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğü söz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.
MCV düşüklüğünde görülen semptomlar arasında halsizlik, güç kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk rengli gibi birtakım belirtiler yer alır. Bu durum mikrositik anemi şeklinde isimlendirilir ve genellikle anemi, bazı durumlarda ise talasemi (Akdeniz anemisi), kurşun zehirlenmesi gibi farklı durumlardan kaynaklanır.
Bu standartlara göre MCV değeri 80'in altında olanlarda mikrositoz (hücrelerin küçülmesi), 100'ün üzerinde olanlarda ise makrositoz (hücrelerin büyümesi) olduğu kabul edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan tam kan tahlili neticesinde MCV düşüklüğü teşhisi konan hastalarda demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan mikrositik anemi tedavisi için ağızdan alınan demir takviyesi yapılır. Ancak ileri safhalardaki MCV düşüklüğü yaşanan mikrositik anemi hastalarına damar yolu ile demir takviyesi gerçekleştirilir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 27 pg'nin altında olması yani MCH düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobin üretiminizin normalden az olduğu anlamına gelir. MCH düşüklüğü demir eksikliği anemisi, otoimmün hastalık ve diğer sorunların bir işareti olabilir.
Folik asit eksikliği: B12 vitamininde olduğu gibi folik asit eksikliği durumunda hücreler büyüyerek MCV değeri yükselir. Alkol kullanımı: Kronik olarak alkol alımı sonrası kandaki etanol miktarı artarak hücre boyutlarını büyütür ve MCV değerini artırır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Tam kan sayımında belirlenen MCH düşüklüğü veya yüksekliği sonucu doktor ek test talebinde bulunur. Teşhise göre tedavi planlanır. B12 vitamini ve folik asit gibi nedenlerle düşen MCH için takviye verilebilir. Ancak en önemli etkiyi uzun vadede yeterli ve dengeli beslenme sağlayabilir.
Vücuda yeterli miktarda demir almadığı zaman yeterli miktarda hemoglobin üretilmez ve böylece MCH düşüklüğü olur. B12 veya folat eksikliği: B12 veya folat eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olmasına neden olarak megaloblastik anemi olarak bilinen bir duruma yol açar ve MCH düşüklüğü oluşturur.
Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
MCV yüksekliği ise makrositoz olarak adlandırılır. Bu durumda ise iştahsızlık, kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, nefes darlığı, ishal, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi semptomlar baş gösterir. Bazı kişiler herhangi bir belirti hissetmeksizin kan sonuçlarında MCV değerinin düşük veya yüksek olduğunu fark edebilir.
Anemi oksijen yetersizliğinden dolayı tüm iç organları ve kasları zorlarken; vücutta ağrılara, duygu durum bozukluklarına, unutkanlığa, el ve ayaklarda da uyuşmalara neden olabilir. Aneminin tespit edilmesiyle birlikte nedenine göre tedavi planlanmasına bir an önce başlanması gerekmektedir.
Kansızlık ya da anemi, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir.
Ferritin, demirin çözünmesi, depolanması ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. Halk arasında demir deposu olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Demirin depolanmasından sorumlu olan bu protein, yapılan laboratuvar testi ile ölçülür.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Aneminin 4 ana nedeni vardır; kan kaybı, kırmızı kan hücresi üretimi eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan vitamin ve mineraller (demir, B12 vitamini ve folik asit) alım veya emilim eksikliğidir.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Tam kan sayımında ölçülen MCH değerinin 27,5 pg'den az çıkması durumunda MCH düşüklüğünden söz edilebilir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
MCH, ortalama korpüsküler hemoglobin açılımına sahip tıbbi bir terimdir. Bu terim, hücrelere oksijen taşınması başta olmak üzere vücut için çeşitli önemli görevlere sahip hemoglobinin kırmızı kan hücrelerinde bulunan ortalama miktarını belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri