Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Bu madde mucibince yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde 3656 sayılı Kanun esasları cari olur. Madde 7 ? İlkokulu bitirmiş ve 18 yaşını tamamlamış olan kadınlar hemşire.yardımcısı olabilirler.
Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Hemşirelik Bölümü öğrenim süresi 4 yıldır.
İlgili 27 soru bulundu
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Hemşirelik yapmaya başlamak için yapılacak olan başvurular, genellikle özel hastaneler için geçerlidir. Devlet hastanelerinde ya da devlete bağlı olan diğer sağlık kurumlarında hemşire olunabilmesi için KPSS'ye girilmesi ve atama için yeterli olan puanın alınması gereklidir.
HEMŞİRELİK (FAKÜLTE) | Zorunlu Staj Var Mı? Uygulamalı derslerin klinik uygulama süreleri ilk üç yıl haftada iki gündür. Ek olarak, ikinci ve üçüncü eğitimöğretim yılı sonunda toplam 10 günden oluşan iki haftalık “Yaz Klinik Uygulama” (yaz stajı) mevcuttur.
Sağlık Bakanlığı, eleman sıkıntısı sorunun en aza indirgemek için bu yıl büyük bölümü hemşire ve ebelerden oluşacak 30 bin sağlık personeli alacak. Bu yıl 9 bin 300 yardım sağlık personeli alınırken, alınacak hemşire ve ebe sayısı ise 5 bin ile 8 bin arasında değişecek.
Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir. Bir başka seçenek de direkt 4 senelik lisans eğitimini sağlık bilimleri fakültesinde tamamlayarak da hemşire olabilmek mümkündür.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Aynı zamanda bu derslerde başarılı olmak bölüm için en önemli kriterler arasında gösterilir. HEMŞİRELİK HANGİ BÖLÜMLE ALIYOR? Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Hemşirelik için KPSS P3 puan türü gerekmektedir. 2022 yılında hemşirelik atama puanı taban puanı 83 olarak belirlendi.
Dairesi, sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümlerine öğrenci alımını durdurmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı da bu bölümleri 2005 yılından itibaren kapatmıştı.
Hastamız, hekimini ve /veya sağlık kurumunu seçme ve tedavinin herhangi bir evresinde değiştirme hakkına sahiptir. Mevzuat ve hastanemizde belirlenmiş usullere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, değiştirme, başka doktorların konsültasyonunu isteme hakkı vardır.
Dr. Karadağ, “Hemşirelik, sadece yeni normalin en gerekli ve gözde mesleği değil aynı zamanda geleceğin vazgeçilmez meslekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. En iyi öğrencileri, en iyi eğitimcilerle ve araştırmacılarla bir araya getirerek bilime ve insanlığa hizmet yolumuza devam ediyoruz” dedi.
Hastane, özel klinik, okul, sağlık merkezleri, cezaevi gibi kurumlarda görev alır.
10 yıllık 4/2'sinde bulunan lisans mezunu hemşirelerin maaşları 11.828 TL iken, 15.511 TL'ye yükseltildi.
HEMMŞİRE MAAŞI NE KADAR OLDU? 5/1 derecesinde üniversite mezunu olarak çalışan hemşire 15 bin 611 lira maaş alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri