Burada hemşire yardımcısı kime denir sorusu da şu şekilde cevaplanabilir: Hemşire ile birlikte çalışan, hemşire gözleminde tedavilere yardımcı olan ve hasta bireyin gerekli bilgilerini doktor ve hemşireyle paylaşan sağlık teknikeri, hemşire yardımcısı olarak belirtilir.
Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir.
Hemşire Yardımcılığı programında; toplumun her kesimindeki kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlığının bozulması halinde, tıbbın gerektirdiği bilgi ve becerilerle hasta bakım hizmetlerinin uygulanması, takip edilmesi, değerlendirilmesi ile sağlık eğitimi konularında eğitim verilmektedir.
Sağlık meslek liselerinden mezun olan kişiler, hemşire yardımcısı olarak hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde görev alabilir. Bunun yanı sıra devlet ve özel sağlık kurumlarında da belirlenen servislerde çalışabilirler.
Cumhurbaşkanının yaptığı son açıklamayla hemşire yardımcıları atanabilecek ve belli bir klinik deneyim sonucunda hemşire olabilecek. Biz 4 yıllık lisans okuyan hemşireler olarak aldığımız eğitim neticesinde hastaya bütüncül bakım vermeyi ve insani değerleri öncelikli tutmayı öğreniyoruz.
İlgili 42 soru bulundu
· Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder. · Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşi- reye yardım eder. · Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder.
Başhemşire Yardımcısı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 56 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Başhemşire Yardımcısı maaşları 14000 TL'dir. En düşük Başhemşire Yardımcısı maaşı 11400 TL iken, en yüksek Başhemşire Yardımcısı maaşı 29130 TL'dir.
Hemşire yardımcılığı, ataması hemşireliğe göre daha kolay olan bir meslektir. Birkaç sene önce yapılan düzenleme ile ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin hemşire yardımcısı olarak çalışmaya başlayabilmeleri mümkün olmuştur.
Anadolu Sağlık Meslek Liseleri'ni bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur.
Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur.
HEMŞİRE OLMAK İÇİN KAÇ YIL OKUMAK GEREKİR? Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz.
Sağlık meslek lisesinden mezun olan ve elinde hemşire yardımcılığı diploması bulunan herkes kamu kuruluşlarında ya da özel kurumlarda hemşire yardımcısı olarak çalışabilir.
Dolayısıyla hasta nakil ambulanslarında hemşirelerin görevlendirilmesi mümkündür.
Staj süreci boyunca, stajyer hemşireler hastaların temel bakım ihtiyaçlarını karşılama, hastaların çevrelerini düzenleme ve iyileştirme, hekimlerin ve deneyimli hemşirelerin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etme gibi konuları öğrenir ve uygular.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
Hayır hemşirelik sadece sayısala özgüdür.
Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır. Ön lisans diploma derecesine sahip hemşirelerin; birey, aile ve topluma, sağlık bakım gereksinimleri doğrultusunda bakım vermek üzere, bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Hemşire yardımcıları, haftalık 40 saat çalışır. Bu meslek, çalışma saatleri bakımından zorlayıcı bir meslek değildir.
Bunun için çeşitli seçenekler vardır. Bunlardan biri lise eğitimini sağlık meslek lisesinde alıp ardından iki senelik sağlık meslek yüksek okullarını bitirmektir. Yalnızca sağlık meslek lisesi bitiren kişiler de mezuniyet sonrasında hemşire yardımcısı pozisyonunda çalışabilmektedir.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik ile yapılan değişiklik üzerine; Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının meslek statülerini hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olarak değiştirdi.
Hemşire alımlarında KPSS P93 puanıyla alım gerçekleştiriliyor. En son yapılan alımlarda adayların atama için 63 ve 73 puan alması yeterli oluyordu. ÖSYM tarafından kılavuzun yayınlanmasıyla KPSS tercihleri başlayacak.
tıpkı hekimler gibi, 2368 sayılı Sağlık Personelinin. Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun hükümleri. çerçevesinde hareket edilmek kaydı ile , sağlık kabini. açarak mesleklerini serbest olarak icra edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri