Yüksek hemşire, yüksek lisans diplomasına sahip hemşiredir. Ülkemizdeki hemşireler arasında yüksek lisans diplomasına sahip hemşire oldukça düşük sayıdadır. Yüksek hemşire, hemşirelik lisans bölümünü tamamladıktan sonra, bu alanda yüksek lisans yapmış ve uzmanlaşmış kişidir.
Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiri de Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, üst disiplin amiri Hastane Yöneticisidir.
Başhemşire; sağlık ocağı, hastane gibi sağlık kurumlarında hemşireleri yönetme işini yürüten kimselerdir. Son yapılan düzenleme ile kamuda görev alan Başhemşirelerin ismi ''Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü'' olarak değiştirilmiştir.
Hemşirelik Doktora programını” tamamlayan mezunlar hastanelerde "eğitim hemşiresi, " yönetici hemşire" "klinik sorumlusu", "Hemşirelik Hizmetleri Müdürü", ayrıca Hemşirelik lisans eğitimi veren okullarda "Öğretim Görevlisi" veya "Öğretim üyesi çalışabilirler.
Uzman hemşirelik 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 8.maddesi ile düzenlenmiş olup kanunda, meslekleriyle ilgili yüksek lisans eğitimi alan hemşirelerin uzman hemşire olarak çalışacağı hükme bağlanmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Yüksek Hemşire Nedir? Yüksek hemşire, hemşirelik alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlık alan kişiye denir. Yüksek hemşireler hastaların tedavisinde doktorlarla iş birliği içinde hareket etmektedir. Yüksek hemşireler hastanelerde saha hemşireliğinin yanında yönetici konumunda da görev yapabilirler.
Hemşireler Artık Doktor Oluyor..
Avrupa ve Amerika'da uygulanan hemşirelerin reçete yazma ve muayene edebilme hakları Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Yasayla AB ülkelerindeki modele uygun olarak sağlık meslek lisesi ve fakülteleri mezunlarına doktor olabilme hakları veriliyor.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Çağatay Barut'un haberine göre, hekim olmayan sağlık personelinin hastalara kendilerini tanıtırken 'doktor' unvanı kullanmaları yaygınlaşmaya başlayacak. Üniversiteden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimine devam eden hemşireler doktora eğitimlerini tamamladıklarında 'doktor' unvanı kazanıyorlar.
Başlangıç seviyesinde bir başhemşire, yıllık ortalama olarak 17.000 TL ile 30.000 TL arasında bir maaşla işe başlayabilir.
Hemşirelik sağlık sektöründe hasta bakımı ile ilgilenen ve tıp alanında bireylerin daha iyi yaşam kalitesine ve eski sağlıklarını kavuşmasını sağlayan personellerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür.
Uzman Hemşire Maaşı
Özel sektörde uzman hemşirelerin maaşları 30.000 TL'ye kadar yükselebilir. Bu durum kamuda daha düşük olarak görülebilir. Uzman hemşirelerin maaşları kamuda maaş derecelerine göre değerlendirilir. Uzman hemşireler kamuda ortalama 13.000 ile 14.000 TL aralığında maaş alırlar.
Hemşirelik eğitimini yüksek lisans ve doktora seviyesinde devam ettiren kişiler ise uzman hemşire unvanına sahip olur.
Hemşire ve ebelerin ise disiplin amiri Müdür, üst disiplin amiri ise başhekim olacak.
Bazı kelimelerin sonuna gelen "e" harfi, bu meslek kolunda görev yapan kadınlara işarettir. Erkek hemşireler de bu kapsamda hemşir olarak adlandırılır. Hemşir sözcüğünün sonuna "e" sesi geldiğinde de bu meslekte görev yapan kadın görevliler akla gelir. Söz konusu tabir hemşire olarak ifade edilir.
68 comments. 2011 tarihli Hemşirelik Yönetmeliğin Ek-3'e göre hemşire doktor kararıyla yani reçeteye göre yanında doktor olmadan İM ve İV enjeksiyon yapabilme yetkisine sahiptir.
Açıklamada şunlar ifade edildi: Hemşirenin başında eczacı bulunamayacağı gibi, eczacının başında da hemşire, biyolog, psikolog, fizyoterapist veya başka bir sağlık mensubu bulunamaz.
Başhemşire olmak için 4 yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ekstrem durumlarda liseden mezun hemşireler bu göreve getirilebilir. Başhemşireler yöneticilik ve liderlik özellikleriyle ön plana çıkmalıdır. İnsanlarla iyi anlaşan ve iletişim gücü kuvvetli olan kişiler bu görevi yerine getirebilir.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Poliçesi kapsamında 2001 yılında kabul edilen özel bir kanunla kısıtlı bir şekilde hemşirelere reçete yazma hakkı tanındı. Hemşirelerin reçete yazabilmesi için, bir alanda deneyimleşmiş olması ve yeterli eğitime sahip olması gerekli kılındı.
Yüksek Hemşire Olmak İçin Gerekenler
Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir. Daha sonra hemşirelik alanında yüksek lisans yaparak yüksek hemşire unvanına sahip olabilirsiniz.
Ülkemizde lisansüstü hemşirelik eğitiminin elli yıldan daha fazla süredir devam etmesi ve on yıldan daha uzun zaman önce yayımlanan hemşirelik mevzuatında uzman hemşirelik tanımlanmasına rağmen, hemşireler uzmanlaştıkları alanda çalışamamaktadır ve kurumlarda hala uzman hemşirelik kadrosu bulunmamaktadır.
Programı tamamlayan adaylar, uzmanlık alanlarına uygun olarak genel ve özel dal hastaneleri ve merkezlerinde, toplum sağlığı kurumlarında, uzman klinik hemşire, eğitim hemşiresi, yönetici hemşire vb. ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri