Hemze ( ء ) Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur.
Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.
Hemze (Arapça: اَلْهَمْزَةْ (al-hamzah), ء , IPA: /ʔ/), Arap alfabesinde tek başına bir harf olmayıp elif harfinin harekeli hâlidir.
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
İlgili 26 soru bulundu
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur. İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Kısaca sadece üzerinde hareke veya cezim olan harf okunur.
Hemze kelimesi bir dilbilgisi terimi olarak kullanılmaktadır. Ciğerlerden gelen havanın gırtlağa çarparak kesilmesiyle oluşan ve bir kesinti oluştuğu izlenimini veren ünsüz harf olarak ifade edilebilir. Bu ünsüzün özellikle Arapçada yer aldığını söylemek mümkündür.
Hemze Arap dilindeki seslerden biri olup genişçe ele alınan bir harftir. Kendine has özellikleri vardır. Başka seslerle birleşerek kelimenin yapısında etkin rol yüklenmektedir. Hemzenin meâni'l-hurûftan bir harf olarak gelmesi ise, yalnız istifhâm hemzesi (soru hemzesi) ve nidâ hemzesi(çağırma hemzesi)'nde gelmektedir.
Konuşmalarında heyecan ve acelenin hâkim olduğu Temîm ve Kays gibi bedevî kabilelerin telaffuzunda harf ve hecelerin kaybolmaması için hemzenin bu belirginleştirme ve vurgulama fonksiyonundan âzami derecede faydalanılmış, bunun yanında hemze sesi de gerçek patlarlı ve sert bir gırtlak fonemi (tahkīku'l-hemze) olarak ...
İstifham edatla- rından hemze Kur'an-ı Kerim'de 560 ayette geçmektedir. Hemzenin cevapta evet veya hayır anlamını gerektiren kullanımını gerektiren istifham halidir.
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
Tasavvuftaki Vav harfinin anlamına bakıldığında harfin, şekil olarak hem secde eden insana hem de anne karnındaki cenin duruşuna benzediğine inanılıyor. Bu benzetmeler neticisinde de; Vav harfli takıların insanların yaradana kulluğunu temsil ettiğine ve Allah'ın birliğini gösterdiği anlamı çıkarılmakta.
Lale süsleme sanatında Allah'ı c.c. sembolize eder. Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder.
Hemze-i Müsehhele, teshil olunan, yani kolaylaştırılarak okunan hemze demektir. Yan yana gelen iki hemzeden ikincisini, hemzenin kendi sesi ile harekesi cinsinden olan harfin sesi arasındaki bir sesle okumaktır.
KURAN-I KERİM HARFLERİNİN MAHREÇLERİ Mahreçler: أ (Hemze): Boğazın sonunda göğse bitişik olan yerden çıkar.
C. Harfi medden sonra hemze gelince iki çeşit med olur: 1. Medd-i muttasıl, 2. Medd-i munfasıl.
Durulacak kelimenin son harfi şeddeli ise yine sükûn üzere vakfedilir, hareke okunmaz. Ancak harfin şeddeli olduğunu belirtmek için o harfi sükûnlu olarak biraz tutmak gereklidir.
Örneğin; Ayın “ع” harfi tek başına müstakil olarak yazıldığında bu şekildedir (ع). Kelimenin ilk harfi olarak gelirse ـع (زيزع 'Aziz, نامثع 'Osman) şeklinde, kelimenin ortasında bulunduğunda ـعـ şeklinde (هدعم mi'de, تمعن ni'met, تداعس sa'âdet), kelimenin son harfi ise عـ (عنم men') şeklinde yazılır.
Fransızca. Eskiden bulunan ama sonrasında silinmiş ünsüzleri (çoğunlukla S) belirtmek için kullanılır. Resmen /ɑ/ sesini temsil eder, ancak günümüz Fransızcasında sık sık işaretsiz A ile birleşip /a/ diye telaffuz edilir.
Vakf, âyet sonlarında veya ortalarında üzerinde durulacak kelimenin bütünlüğü korunarak, resm-i Osmânî'ye riayet edilerek lafız ve mânanın tamamlandığı yerlerde ve sükûn üzere yapılır.
Vasl, Kur'ân okurken bir kelimeyi, sesi ve nefesi kesmeden sonraki kelimeye bağlayarak okumak demektir.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri