Yaygın yan etkiler arasında kanama, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve düşük trombosit sayısı bulunur. Ciddi yan etkiler arasında heparine bağlı trombositopeni yer alır.
Heparinlerin en önemli komplikasyonu kanamadır.
Kanama riski yüksek olan hastalarda heparin kullanılmamalıdır. Kanama meydana gelirse heparin uygulamasını durdurmak genellikle yeterli olur. Ancak heparinin etkisini hızla ortadan kaldırmak gerekiyorsa heparinin özgül antidotu olan protamin kullanılır.
Heparin alkol ile birlikte alınmamalıdır. ihtiyaç duyulması durumunda doktorunuz hamileliğiniz esnasında size heparin uygulayabilir Kullanım sonrasında, özellikle doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veycı eczacınıza danışınız.
Heparin kanın pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklıkları, kalp krizi, inme gibi pek çok sağlık sorununun tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Heparin kullanımı pıhtı oluşumunu engelleyerek kan akışını düzenleyerek tıkanmaları önler.
İlgili 18 soru bulundu
Heparin AT aracılığı ile etki yaptığından bir indirekt trombin inhibitörü olarak kabul edilmektedir. Heparin-AT kompleksi trombin yanında, FXIa, FXa ve FIXa'yı da inhibe etmektedir. Antikoagülan etkisinden bağımsız bir mekanizma ile trombositleri ve endotel hücrelerini etkileye- rek kanamaya neden olabilir.
CLEXANE enjeksiyonu yapılan yerde ağrı, ödem (şişme) veya hipersensitivite (hassasiyet), enflamasyon (iltihap), yaygın ağrı olması (normalde bu belirtilerin birkaç gün içinde kaybolması gerekir). kabarcıklar olabilir veya olmayabilir).
Fakat kan sulandırıcı iğne yanlış yapılırsa ciddi sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen kan sulandırıcı iğneler yanlış dozda vurulduğunda hasta için gereğinden fazla doz alımına neden olduysa aşırı kanama yaşanmasına, organ hasarına hatta ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilir.
Heparin-AT kompleksi trombin yanında, FXIa, FXa ve FIXa'yı da inhibe etmektedir. Heparin kullanımına ait bazı sınırlamalar söz konusudur. Heparin plazma proteinlerine, trombositlerden salınan pro- teinlere (Platelet Faktör 4) ve endotel hücrelerine bağlanır.
HEPARIN SODIUM PANPHARMA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer; Bu ilaçta bulunan etkin maddeye (heparin sodyum) veya yardımcı maddelerden herhangi birine (benzil alkol) karşı alerjiniz varsa, Şimdi veya daha önceden kanınızdaki pıhtılaşma hücrelerinde (trombositler) heparinin herhangi bir tipinden kaynaklanan ...
Heparin, akciğer ambolisinin tedavisi ya da önlenmesi, böbrek hastalarına uygulanan hemodiyaliz işlemi ve açık kalp ameliyatları sırasında kan pıhtılaşmalarını önlemek için, toplardamar içine iğneyle verilerek kullanılır. Phtılaşma sürecindeki birkaç evreyi engellemektedir.
Büyük moleküllü heparinler plazmadan da- ha h›zl› uzaklaflt›r›l›r. Ortalama yar›lanma süresi 1.5 saat olup, cilt alt› (sc) uygulamadan 3 saat sonra plazma pik düzeyine ulafl›r.
Subkutan heparin enjeksiyonlarının karın bölgesine uygulanması önerilmektedir (McGowan and Wood 1990, Kuzu 1999, McConnell 2000, Hazır Enjektör Kullanma Talimatı 2010).
Standart Heparin
Ağırlığı yaklaşık 4.000–30.000 (ortalama 12.000) moleküldür ve yarı ömrü yaklaşık bir saattir (1-3). Standart heparinin antikoagülan aktivitesinin kontrolü, aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTZ) testi ile yapılır.
Heparin: Acil antikoagülasyonda ve tromboz profilaksisinde tercih edilen ilaçtır. İntravasküler (IV) ya da subkutan (SC) olarak uygulanır. Et- kisini antitrombin III'e bağlanan pentasakkarid bölgesi ile gerçekleştirir. FIXa, FXa, trombin inhibisyonu ile etki eder.
Heparinin en sık görülen yan etkisi kanamadır Majör kanama komplikasyonu % 0-2 arasındadır.
Yüksek kanama riski olan hastalarda heparinsiz diyaliz yapılabilir. Kanama riski olan hastalarda bölgesel antikoagülasyon uygulanabilir.
Heparinin tetiklediği immün yanıta bağlı olarak gelişen , trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan tromboz ve trombositopeni ile karakterize geçici, edinsel bir sendromdur. Hafif,trombosit sayısı nadiren 100.000 in altına düşer.
Heparin solüsyonunun konsantrasyonu 5000 IU/mL'dir. Tüm heparin preparatları aynı konsantrasyonu içermediği için heparin dozu I.U. olarak belirtilmelidir. Operasyonu takiben: Her 8-12 saatte bir 5000 ünite subkutan olarak 7-10 gün veya hasta en azından ayakta tedavi edilinceye kadar.
Diğer sık görülen yan etkiler; alerji, sarılık, hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesidir. Kanama riskinden çekinip ilacı kullanmamak %2'den çok daha fazla olasılıkla pıhtı oluşması ve bu nedenle felç gibi sorunlara daha fazla maruz kalmak anlamına gelebilir.
Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını önlemek için ağızdan veya damardan alınabilir. Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir.
OKSAPAR enjeksiyonu yapılan yerde ağrı, şişme veya hassasiyet olması (normalde bu belirtilerin birkaç gün içinde kaybolması gerekir). Aniden başlayan şiddetli başağrısı (bu, beyin kanamasının bir belirtisi olabilir). • Midenizde gerginlik ve dolgunluk hissi (bu, mide kanamasının belirtisi olabilir).
CLEXANE'ı kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Hamileyseniz CLEXANE'ı kullanmamanız gerekir. Bu yüzden tedaviye başlanmadan önce hamilelik durumu değerlendirilmelidir. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Enoksaparin sodyum ile tedavi, iyileşme durumu (örn. mobilite) ne olursa olsun, en az 6 ila 14 gün uygulanır.14 günden uzun süren tedavinin faydası kanıtlanmamıştır. iki kez 100 IU/kg (1 mg/kg) dozunda uygulanabilir.
Uygulanan bu dozla 4 saatlik bir seans için genellikle yeterli bir etki sağlanabilmektedir. Kararsız angina ve NSTEMİ tedavisi için önerilen enoksaparin sodyum dozu, Page 2 antitrombosit tedavisi ile kombinasyon halinde subkütan enjeksiyon yoluyla 12 saatte bir uygulanan 100 IU/kg'dır (1 mg/kg).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri