– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Yetişkinler – sağlıklı yetişkinlerin %90'ı virüsten kurtulup problemsiz bir şekilde iyileşir; %10'unda kronik hepatit B gelişecektir. Küçük Çocuklar – 1 ile 5 yaş arasındaki enfekte küçük çocukların %50'sine kadarında kronik hepatit B enfeksiyonu gelişir.
Uygulanan tedavi sayesinde kişi hepatit B kontrol altına alınabilse de Hepatit B virüsünün ortadan kaldırılması pek mümkün değildir. Hepatit B tedavisi, çoğunlukla oral yolla alınan ilaçlarla yapılır. Ancak ilerlemiş vakalarda karaciğer nakli yapılması gerekebilir.
Akut hepatit B enfeksiyonu geçiren bireylerin alkol ve sigaradan kaçınmaları, sağlıklı gıdalar tüketmeleri, aşırı yorgunluktan kaçınmaları, düzenli uyumaları ve yağlı yiyecekleri tüketmemeleri gerekmektedir. Karaciğer hasarını artırmamak için hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
İlgili 29 soru bulundu
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Hepatit B virüsü dış ortamda bir hafta canlı kalabilir ve Hepatit C'den 10 kat, HIV'den de 100 kat daha bulaşıcıdır. Bunun yanı sıra bu virüsle enfekte anneden doğan çocuklar özellikle önemli bir risk grubunu oluşturur.
Hepatit B hastalığında karaciğer harabı söz konusu olduğu için karaciğeri yoran gıdalardan uzak durulması gerekir. Doymuş yağ oranı ve A vitamini içeriği yüksek olan sığır, koyu, dana eti ve tam yağlı süt ürünleri önerilenden fazla tüketilmemelidir.
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Bu kişiler "kronik Hepatit B taşıyıcısı" olarak adlandırılırlar. Virüsü taşıyan annelerden doğan çocukların %80-90'ı kronik taşıyıcı haline gelmektedir. Taşıyıcılık: Taşıyıcıların %50'si belirtisiz olarak virüsü taşır. Kronik taşıyıcılar cinsel eşlerine Hepatit B bulaştırabilirler.
HBV, vücut dışında en az 7 gün canlı kalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Virüsü taşıyıcı bir böcek veya hayvan yoktur.
Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Hepatit B ve C virüsü olan hastaların yılda bir kez 15 gün lavanta kürü uygulayarak bu konudaki tedavilerini güçlendirmeleri mümkün. •Hekim gözetiminde tedavi gören hastaların lavanta kürünü destekleyici unsur olarak kullanmaları 20 vakada pozitif sonuç verdi.
Hayır, hepatit B normal şartlarda temasla bulaşmaz. Hepatit B'yi havadan, sarılarak, dokunarak, öksürerek, hapşırarak, tuvaletlerde veya kapı tokmaklarından kapamazsınız.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Hepatit B Aşısı ve Hepatit B Tedavisi
Virüse karşı tamamen bağışıklık kazanmak içinse 6 ay içinde ikinci doz hepatit b aşısı yaptırılması önerilir. Aşı dışında hepatit B hastalığını iyileştirmek için kesin olarak bilinen bir tedavi yöntemi yoktur.
Akut enfeksiyonda kanda ilk saptanan virüs antijeni HBsAg'dir. Virüs alındıktan ortalama 4-6 hafta sonra kanda saptanır. HBsAg saptanmasından bir süre sonra kanda HBeAg pozitifleşir. HBsAg ve HBeAg'nin pozitif bulunduğu dönemde eğer bakılabilirse kanda HBV-DNA'sı ve DNA polimeraz da saptanabilir.
6.Hepatit B enfeksiyonu birden fazla kez geçirilebilir mi? Hayır. Akut hepatit B geçiren hastalarda virüse karşı koruyucu antikorlar geliştiğinde kişi hastalığa karşı bağışık olur ve tekrar hepatit b geçirmesi engellenir.
Sarımsak
Antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olması nedeniyle sarımsak karaciğer iltihabını önler. Bunun yanı sıra hepatit veya safra kesesi iltihabı gibi hastalıklarda iltihabın dindirilmesine yardımcı olur, karaciğerin hasar görmesini engeller.
Yaban mersini, ahududu ve kızılcık, avokado, üzüm dahil olmak üzere pek çok koyu renkli meyve de karaciğeri hasardan korumaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. Son olarak zengin lif kaynağı olan yulaf beta glukan içerir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20'sinde sarılık görülürken kalan %80'lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir.
Hepatit B akut veya kronik olabilir. Kişi HBV ile enfekte olduktan sonra akut HBV enfeksiyonu meydana gelir. Akut HBV enfeksiyonu altı aydan daha uzun sürerse enfeksiyon kronikleşmiş olur. Kronik enfeksiyon genellikle ömür boyu devam eder.
Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır. Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri