Deniz seviyesi yakınında, atmosferik basınç genelikle 1000 mb civarındadır. Normal olarak hava basıncı her 100 metrede 10 mb azalır.
Bu küçük basınç farkları Dünya'nın fırtına ve rüzgâr örüntülerini belirler. Yeryüzü civarında atmosfer basıncı yükseklik arttıkça (her 30 metrede 3,5 mb) azalır.
basıncı da yükseklikle azalır.
atmosferin alt tabakalarının yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Deniz seviyesi yakınında, atmosferik basınç genelikle 1000 mb civarındadır. Normal olarak hava basıncı her 100 metrede 10 mb azalır.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Genel olarak suyun 4.000 metre altına kadar devam eder. Bu bölgedeki ışığın tek kaynağı, bu bölgede yaşayan canlıların kendi ürettikleri ışıktır (biyolüminesans). Ayrıca bu derinlikte artık basınç muazzam bir seviyeye (40 MPa civarına) ulaşır. Bu yüksek basınca rağmen bu katmanda da çok sayıda tür bulmak mümkündür.
Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarında (deniz seviyesinde, +15 °C sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın yoğunluğu 1,225 kg/m³tür.
Sonuç olarak 1 bar = 10,197… mSS olur. Pratikte ise 1 bar 10 mSS olarak kullanılmaktadır.
Herhangi bir il sınırında genellikle o ilin nüfusu ve rakımı tabelada belirtilmektedir. Kısaca rakımı 100 metre olan bir yer, 100 metre'ye eşittir.
Kuvvet artarsa basınç artar.
Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
Derin denizlerde yüzeye göre en büyük farklardan biri suyun basıncıdır. Basınç her 10 metrede 1 atmosfer artar. 10.000 metrede, 1000 atmosfer civarında basınç vardır. Bu basınç altında ancak çok az sayıda canlı yaşayabilir.
Basınç ile yükselti arasında ters orantı vardır. Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseldikçe basınç her 10,5 metrede 1 mm düşer. Sıcaklığın artmasıyla hava genişler, hafifler ve yükselir.
Sıvı ve gazlar, katılardan farklı olarak, akışkandır. Bu nedenle hareket hâlindeki gazların ve sıvıların oluşturduğu basınca akışkan basıncı denir. Bernoulli ilkesi bir akışkanın hızı arttıkça basıncının düşeceğini söyler. Örneğin bir boruda ya da kanalda akan akışkanın basıncı, durgun hâldeki basıncından küçüktür.
Kabaca oksijenin deniz düzeyinde 160 mmHg olan basıncı, 2000 metrede 125 mmHg'ye, 3000 metrede 110 mmHg'ye ve 4000 metrede ise 100 mmHg'nin altına kadar düşmektedir. Yükseklerde ortalama her 150 metrede ısı 1o C derece düşmektedir.
Örnek olarak dakika da 1000 litrelik hava akışı olan bir kompresör, 1000 lt/dk, 1 m3/dk veya 60m3/sa şeklinde ifade edilebilir. Bu birimler Türkiye'de genel de kullanılan ölçü birimidir.
Bir litre helyum 0,18 gramdır. Bir litre hava l gramdır diye bilinir ama onun yüzde 80'inin nitrojen olduğunu düşünürsek bir litre hava, hemen hemen saf nitrojen kadar yani l ,25 gramdır diyebiliriz. Yani bir litre helyum, bir litre havadan yaklaşık l gram daha hafiftir.
1 bar = 1 ATM = 10 metre = 32 feet, bu nedenle; 10 ATM = 10 bar = su altında 100 metre veya 10 ATM = 10 bar = su altındaki 320 feet olarak hesaplanır.
50 Metre (50M, 5ATM) 5 bar
Bu özellikle donatılmış saatler, 10 dakika boyunca 50 metre derinliğe dalabilen bir kişi tarafından güvenle kullanılabilir.
Deniz seviyesinde insanlara etki eden atmosfer basıncı 1 atm'dir. Su altında ise her 10 metre derinlikte suyun kütlesi nedeniyle dış basınç 1 atm artar. Yani 10 metre derindeyken üzerimize etki eden dış basınç, hem atmosfer basıncı hem de sudan dolayı 2 atm'dir. Bu değer 20 metrede 3 atm, 30 metrede 4 atm'ye çıkar.
Peki bu kinetik enerji nereden geliyor: akışkanın durgun enerjisinden. Yani, akışkanın kinetik enerjisindeki artış, durgun enerjisindeki azalış demek ya da başka bir deyişle, hızlanan akışkanın statik basıncı düşer.
Özetle atmosferde yükseldikçe basınç azalır, suda derine gittikçe artar bunun sonucu olarak da balon yükseldikçe hacmi artar, suda derine gittikçe hacmi azalır.
Buraya kadarki açıklamalardan ; 1 Atm = 1,033 At = 1,013 Bar olduğunu gördük. Mühendislik çalışmalarındaki hassasiyet sınırları içinde ; 1 Atm ≈ 1 At ≈ 1 Bar alınabilir. Sıvı sütunu cinsinden verilen basınç değerlerini temel birimlere dayanan basınç birimlerine dönüştürürken dikkatli olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri