Erken müdahalenin önemini ortaya koyan hastalıkların başında beyin tümörleri yer alıyor. Kulağa korkutucu gelse de her beyin tümörü ölümcül risk taşımamakla birlikte kanserle sonuçlanmıyor.
Tümör, anormal hücreler bir araya geldiğinde oluşan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kemikleri, cildi, dokuları, organları ve bezleri etkileyebilir. Çoğu tümör kanserli değildir (iyi huyludur).
Bir primer beyin tümörü olan beyin kendisi başlar beyin kanseri yer alır. Beynin çevresindeki bölgelere yayılabilir ve onları yok edebilir. Göğüs, akciğer, deri veya kan hücrelerinin (lösemi veya lenfoma) kanseri de beyne yayılarak (metastaz yaparak) metastatik beyin kanserine neden olabilir.
İyi Huylu (Benign) Tümörler
İyi huylu tümörler, beyin hücrelerinden kaynaklanmayan nedenlerle ortaya çıkan ve kanser hücrelerini içermeyen tümör türüdür.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
Glioblastoma multiforme (gbm), beyin tümörleri arasında en sık görülen ve tedavisi en zor olan beyin kanseri olarak bilinmektedir. Glioblastoma multiforme (gbm), baş ağrısı, hafıza kaybı ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
İyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi neticesinde özellikle menenjiomlarda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90'ların üzerinde tamamen çıkarılır. Tedaviden sonra bir daha tümör oluşumu neredeyse hiç olmaz.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
İyi huylu kemik tümörleri kansere (kötü huylu kemik tümörlerine) döner mi? İyi huylu kemik tümörlerinde kötü huylu tümöre dönüşme riski neredeyse yoktur. Ancak bazı tipleri kötü huylu tümörlere dönebilir ya da kötü huylu olduğu halde iyi huylu tümörle karıştırılması hatalı tanı veya tedavilere neden olabilmektedir.
Herhangi bir organa bulaşmayan iyi huylu tümörler bazı durumlarda tedaviye gerek olmadan kendi kendine küçülür ve yok olurlar. Fakat iyi huylu tümörler tedavi edilmesi gerekirken tedavi edilmezse bazı durumlarda kansere de dönüşebilir.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
İyi huylu beyin tümörü kanserli tümörler gibi kontrolsüz şekilde çoğalıp büyümez ve diğer organlara zarar vermezler. Bu tabi ki iyi huylu beyin tümörünün sağlığa hiçbir zararı olmadığını da göstermez. Ancak kanserli hücreler gibi yayılıp vücudu hızlı bir şekilde olumsuz etkilemezler.
Genel bir kural olarak iyi huylu beyin tümörleri cerrahi ekibin tecrübesi uygun olarak tümörü tamamı alınabilen hastalarda sonuçlar mükemmeldir ve başka bir tedavi seçeneğine gerek yoktur. Ancak kötü huylu beyin tümörlerinde tümörün tamamı ameliyatla temizlenemezse ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.
Evre 1 ve 2'de tümör yerleşimi riskli değilse tümör tamamen çıkarılır. Sonrasında tekrarlamaması için radyoterapi uygulanır. Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Eğer kişi kötü huylu bir tümör ile karşı karşıya kaldıysa hastalığın evresi sağ kalım oranını belirler. Kötü huylu beyin tümörlerinde yüzde 60 oranındaki sağ kalım süresi 1,5 yıl olarak ifade edilmektedir.
Birinci Evre
İlk evre hastalığın henüz başlangıcını oluşturmaktadır. Kişinin yaşadığı baş ağrısı ve diğer belirtiler ilk evrede görülmektedir. Bu evredeki bir hasta ameliyat edilmektedir ve ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görmektedir.
Bununla birlikte beyin tümörleri iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olmak üzere iki çeşittir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri