Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık olarak %50'si, hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. Hiçbir belirtisinin olmaması, kişinin HPV enfeksiyonu taşımadığı anlamına gelmez. Ancak HPV virüsünün bazı tipleri kansere sebep olabilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
Onbeş anogenital HPV tipi yüksek riskli olarak belirlenmiştir: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82. Üç HPV tipi ise 'olası' yüksek riskli olarak kabul edilmektedir: 26,53,66.
HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir.
İlgili 18 soru bulundu
onkolojik hpv tipleri vücuda alındıktan sonra rahim ağzı kanseri oluşuncaya kadar geçen süre 5-15 yıl arasında değişir. Bu sebeple düzenli jinekolojik kontrole giden ve smear hpv testini yaptıran hastalarda rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken tanı ile leep veya konizasyon işlemi ile kanser olması önlenir.
HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır. Kalıcı enfeksiyonun yüksek kanser riskli olması durumunda ise rahim ağzı kanseri oluşması yaklaşık 15-20 yıl sürer.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır.
HPV enfeksiyonlarının bazıları hastalığa neden olmadan kendi kendine vücuttan temizlenir. Bazı HPV türleri kanserli lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonlar tedavi edilmezse rahim ağzı, vulva, vajina, makat (anüs), penis, ağız, baş ve boyun kanserlerine neden olabilir.
HPS ölümcül olabilir. Ölüm oranı% 38'dir. HFRS, damar çeperinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır; damar geçirgenliğinin artmasına, hipertansiyona, hemorajik (kanamalı) belirtilere ve şoka sebebiyet verir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Sadece kadınlar HPV'ye yakalanır
Rahim ağzı olan herhangi bir kişide görülebilen rahim ağzı kanseri, kadınları etkileyen bir kanser olarak degerlendirilse de, HPV herkesi etkileyebilir. Shoosmith, "cinsiyete bakılmaksızın" çoğu kişinin cinsel açıdan aktif olmaları durumunda HPV'nin pençesine düşebileceğini söyledi.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok kişide HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir. Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Maalesef günümüzde HPV nin mutlak bir tedavisi bulunmamaktadır ancak mevcut tedavi yöntemleri ile HPV nin yol açtığı siğil ve rahim ağzında yara diye tabir edilen kanser öncüsü lezyonlar giderilebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri her ne kadar mevcut tabloyu düzeltse de HPV yi vücuttan tamamen temizleyememektedir.
Erkekte HPV ve genital siğil tedavisi söz konusu olduğunda genellikle HPV tedavisi yapılabileceğine dair yaygın bir inanış var. Ne yazık ki “erkekte HPV geçer mi?” sorusuna “evet” yanıtı veremiyoruz. Bu virüs vücuda bulaştıktan sonra herhangi bir tedavi ile yok edilemiyor.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV olması evliliğe engel değildir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri