Namaz manevi bir rızktır. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın bedeninin ve ruhunun rızkları da bellidir. Rızk hiç değişmez, azalıp çoğalmaz.
İnsanın ne kazanacağı ne kadar mal mülk sahibi olacağı Allah'ın ilminde bellidir. Diğer taraftan tevekkül çalışmamak değildir. Tevekkül, sebeplere teşebbüs ettikten ve gerekli bütün tedbirleri aldıktan sonra, Cenab-ı Hakk'ın verdiği neticeye razı olmaktır.
Allah, sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta iftira edenlere bile bol bol rızık verir. Peygamberimiz, 'Duyduğu incitici sözlere karşı Allah'tan daha sabırlı davranabilen kimse yoktur' buyurur.
Hâlâ şunu anlamadılar mı ki Allah dilediği kulunun nasibini bollaştırır, dilediğinin nasibini ise daraltır. Elbette bunda inanacak kimseler için alacak ibretler vardır. Bilmediler mi ki Allah dilediğine rızkı açar ve kısar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.
Hatta evlenmek de rızkı artırır. Çünkü helalinden böyle bir yolu tercih etmekle, Mevlâ; kulunun üzerinde yağmur bulutu gibi bekleyen rızkı evlilik vesilesiyle kuluna indiriverir. İnsan tek başına iken parası yetmez, evlenince para bile biriktirebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Onlara vereceği nimetleri, sa'y ve amel kanununa bağlamıştır. Dünyada çalışan kazanır, çalıştığının mükâfatını görür, çalışmayanlar da, tembelliğin cezasını bulur. Allah (c.c.), nimet, sağlık ve rızık hazinelerinin tek sahibidir. Bu nimetleri bize, çalışmak şartıyla verir.
Rızık, insanın ana karnında teşekkülü ile başlar, kader sicilindeki kayıtlara uygun olarak ecele kadar devam eder. Ecel, bir mânâda dünyâya âid rızkın bitim noktasıdır. Rızık, bütün mahlûkat için ezelde takdîr olunmuştur. Artmaz ve eksilmez.
Üç kişi vardır ki Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, hadisinin hikmeti nedir? "Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır: Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir."
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Ayet-i Kerimelerde belirtildiği gibi rızkımızı veren Yüce Allah'tır. Bu rızıklarımızı elde etmemiz için, çalışıp çabalamamız gerekmektedir. Gayret bizden, rızık Allah'tandır.
Muhammed b. Müslim, İmam Bâkır (veya İmam Sadık a.s) sabah namazından sonra uyumak konusunda sorduğunda şöyle buyurdu: “Rızık o saatlerde dağıtılır.
Bir rivayete göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Allah, malı sevdiği kimseye de sevmediği kimseye de verir. Fakat imanı yalnız sevdiği kimselere verir. Allah kime imanı vermişse mutlaka onu sevmiştir."(bk.
Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
Allah rabdir, dolayısıyla elimizdeki şeylerin asıl sahibidir ve bunları O vermiştir. "Mülk Allah'ın elindedir." (Yasin, 36/83; Mülk, 67/1) kiminin rızkını bollaştırır, kimininkini de kısar. Demek ki, Allah Rab olarak her varlığının durumuna göre rızkı vermekte, geniş veya dar yapmakta, bununla onu terbiye etmektedir.
Rızkı Veren Allah'tır
Bu âyetlerin verdiği mesaj şudur: Canlıların hayatta kalabilmek için muhtaç oldukları rızkı yaratan Allah'tır. Allah dışında başka bir rızık verici yoktur.
"Rızk dediğimiz iki kısımdır: Hakikî rızk, mecazî rızk.
O rızkın anahtarları ise, nafaka ve sadakadır. Nafaka ve sadaka, Arş'ta takdîr edilen rızkın celbine vesîledir. Yerde nafaka ve sadaka verilir, Arş'ta rızık kapısı açılır. Çok sadaka versen, rızkın çok gelir.
Tüm canlıların rızkını veren ALLAH'tır. Kimse rızk için Allah'tan başkasının kapısında bekleyip boyun bükmesin. Bu hayvanlar bile rızkın Allah'tan geldiğini bilir ve her daim zikrederken kul sadece İyi ve kötü olanlara SEBEP olur.
Bir hadiste rızık terazisinin Allah'ın elinde olduğu, dilediğine az, dilediğine çok verdiği anlatılırken (Buhârî, “Tefsîr”, 11/2, “Tevḥîd”, 19; Müslim, “Zekât”, 37) diğer bir hadiste gereği gibi tevekkül ettikleri takdirde insanların da kuşlar gibi rızıklandırılacağı bildirilmiştir (Tirmizî, “Zühd”, 33).
Evet insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetlikse cennette, cehennemlikse cehennemde beraber olacaklar.
İnsanlar ve cinler, mahşerde toplandıktan sonra muhakeme olunmak için çeşitli korku ve sıkıntılar içinde uzun müddet bekletileceklerdir. Bu müddetin bin ila elli bin yıl arası olduğu söylenir. Allah'ın indindeki bir gün, dünya ölçülerindeki bin yıla tekabül etmektedir.
Ahirette böyle uzun bir hesaplaşma içerisinde üzüntü, azap ve ter dökmektense, bu dünyada kendimizi kul hakkı konusunda sık sık hesaba çekmek, helâlleşmek ve tövbe etmek; alacaklı taraf isek sabretmek, affetmek, mükâfatını Allahtan beklemek doğru olanıdır.
Peygam Efendimiz'e sormuşlar; -Ya Rasûlallah kader değişir mi? -Değişir, demiş. Ama değişmeside Kaderdir! -Hz.Muhammed (Sav) |Âyet-ûl…
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
Demek her şey, başa gelen iyilik ve kötülükler Allah'ın (CC) kader ve kazası iledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri