Deri çatlağı, kadın, erkek fark etmeksizin her insanda görülebilen ve vücudun birçok bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen deformasyondur. Tıbbi adı 'stria' olarak bilinen derinin dermis tabakasının fazla gerilmesi sonucu ortaya çıkar.
Kadın erkek herkeste meydana gelebilen deri çatlaklarına genetik yapı, kilo alma, hamilelik gibi pek çok faktör sebep olabilmektedir. Deri çatlağı cildin elastikiyetinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır.
Ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi o kadar başarılı sonuç verir. Yine bilinmelidir ki; tedavi şekli ne olursa olsun çatlaklar tamamen geçirilemez ancak çok büyük bir kısmı kozmetik olarak giderilebilir.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Ciltte oluşan çatlakların en önemli nedenlerinden bir tanesi de hızlı kilo alıp vermek. Çok hızlı kilo alan ve hızlı bir şekilde de veren kişilerde cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu nedenle de çatlak oluşumu hızlanıyor, diğer bir tabirle oluşumları kolaylaşıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz.
Çatlak Kendiliğinden Geçer mi? Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Yaygın bir problem olan çatlaklar, kilo alıp verme, gebelik, hormonal değişimler gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir.
Sosyal medyada veya internet ortamında gördüğümüz modellerin kusursuz fizikleri pek çoğumuzun canını sıksa da gerçek aslında öyle değil! Çatlaklar, selülitler, vücuttaki yara izleri... Gösteri dünyasındaki ünlülerin de elbette kusurları var! Üstelik itiraf etmekten de çekinmiyorlar!
Ergenlik döneminde ise hormonal değişikler, hızlı büyüme, uzama ve kas yapısının gelişimi deri çatlağına yol açmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilo alıp vermek ve vücut geliştirme sporlarında ağırlık kaldırmalar da çatlak sebepleri arasında bulunmaktadır. Bazen de hiçbir neden olmaksızın cilt çatlağı oluşabilmektedir.
Cilt çatlakları mevcutta bulundukları rengi solaryum veya bronzlaşma ile kaybetmezler.
Cilt çatlakları kendi kendine geçer mi? Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Güneşlenmek bir tedavi yöntemi midir? Dr. Figen Yaşar Şen: Çatlaklar kendiliğinden iyileşmez, bronzlaşmakla görünürlüğü kaybolmaz; aksine açık renk kalacağı için görsel olarak daha belirgin bir hal kazanır. Ayrıca zayıflamakla da kaybolmazlar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çatlak, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtık bir görünüm alması sonucunda oluşur. Deride yeni oluşan çatlaklar, koyu morumsu bir görünüme sahip olur. Zamanla bu çatlakların rengi açılır ve inci görünümüne gelir. Kişinin vücudundaki çatlakların rengi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Çatlak kremi hamileliğin kaçıncı ayında kullanılır sorusunun cevabı hamile bayanlar tarafından merak ediliyor. Çatlak oluşumunun önüne geçmek için hamileliğin üçüncü ayından sonra bu kremlerin kullanılması tavsiye ediliyor.
Ne zaman görülür? Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir.
Vücudunuzdaki beyaz çatlak izlerini yok edebilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı lazer sistemlerinden %80 oranda pozitif sonuçlar alabilmekteyiz. Icon lazer ise lazer enerjisiyle cilt altında ısı kanalları açarak etki eder. Cilt bu kanalları bir travma gibi algıladığı için onarım sürecine girişir.
İnsan vücudu soğuk hava, gebelik, ergenlik gibi durumlara bağlı kuruyabilir ya da gerginleşebilir. Bu tarz kuruma ve gerginleşmeler cilt üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir. bu çatlaklar cildin altında, dermiste olursa beyaz çatlak şeklinde oluşan girintiler şeklinde görünür ve stria adını alır.
Karın, kol ya da bacaklarınıza zeytinyağını masaj yaparak sürmek çatlaklarınıza iyi gelebilir. Zeytinyağını kullanmadan önce biraz ısıtarak sürmeniz çatlakların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilir. Vücut çatlaklarına iyi gelen bir diğer doğal yöntem ise yumurta akıdır.
Çatlakların ilk oluşmaya başladıkları dönemde uygulanan fraksiyonel lazer ile çatlak tedavisi yüksek oranlarda olumlu sonuçlar verir. Beyaz renkte olan eski çatlakların tedavi oranı ise lazer yöntemi ile yeni çatlaklara göre daha düşük olmasına rağmen yapılan tedavi sonucunda çatlak görünümü mutlaka azalmaktadır.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Bacaklarda çatlak oluşumu genellikle ergenlik ve hamilelik gibi dönemlerde hızlı kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşabileceği gibi spor veya çeşitli kas yapıcı ürünlerin kullanımı sonrası kasların birden büyümesi ile yeterince esnek olmayan derinin yırtılmasıyla meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri