İbn Hibbân, XIV, 504) denilir. Umre kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de aynı âyet içinde iki defa (el-Bakara 2/196), bir âyette de fiil şeklinde (el-Bakara 2/158) geçer. İlk dönemden itibaren hadis ve fıkıh eserlerinde müstakil başlık altında veya hac bölümü içinde umreyle ilgili rivayet ve hükümlere yer verilmiştir.
Bu sebeple Umre için Kuranı Kerim'e bakmalıyız. Kuranı Kerim'de Bakara Suresi'nde 2 ayette geçmektedir. Bakara Suresi'nin 158. ayetinde (2:158) “ Şüphesiz, 'Safa' ile 'Merve' Allah'ın işaretlerindendir.
Umre yapmak, Hanefî ve Mâlikî mezheplerinde sünnet, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde farzdır. Yaşamın herhangi bir anında yapılabilir. Hac ve umreyi peş peşe yapmak tavsiye edilmiştir.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Bazı Hanefîler'e göre umre vitir namazı ve kurban gibi vâciptir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde tercih edilen görüşe göre hayatta bir defa umre yapmak farzdır. Farz, kesinlikle istenen fiil demektir. Vâcip ise Hanefîler'e göre farzdan bir derece aşağıdadır.
İlgili 23 soru bulundu
Hac ibadeti, senede 1 kez; Kurban Bayramı ve Arafe Günü'nde yapılır. Umre için ise belirli bir vakit yoktur. Umre, Hac yapılan zamanlar haricinde yılın herhangi bir anında yapılabilir. Umre'de Arafat ve Müzdelife vakfeleri yoktur.
Umre mevsiminde umreye gidenlerin de Harem hudutları dışına çıkarak ikinci, üçüncü… umre yapmaları caiz ise de tavaf yapmaları daha faziletlidir.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır. Mu'temir Arapça kökenli olup "ziyaret eden" anlamına gelir. Kadın ve erkekler için yapılan tabirlerde bir farklılık yoktur.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Umre ise temel olarak Kâbe'yi tavaf ve sa'yden oluşur. Her ikisini birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac”, umreye ise “küçük hac” denilir. Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar -hacda zamanın belirli olması şartı dışında- hac ibadetindekilerle aynıdır.
Hz. Muhammed'in yapmış olduğu kaza umresi ise hicretin sekizinci senesine yani Huneyn ganimet parçalarının bölüştürüldüğü zamana denk gelmektedir. Bunun dışında peygamber efendimiz, zilkade ayı dolayısıyla Ci'rane umresini yapmış, Veda haccında da Hacc-ı kıran ederek, son umre ziyaretini gerçekleştirmiştir.
Hadis-i şerif bize işaret etmektedir ki, bir başkası adına hac ve umre yapılması caizdir.
Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler". Umre Kur'an ve hadislerde de geçer. Kur'an'da: "Haccı ve umreyi Allah için tam yapın." diye geçerken. Ebu Hureyre (r.a)'ın rivayet ettiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; "Umre, ikinci bir umreye kadar yapılan (küçük) günahlar için kefarettir.
Haccın farz olduğu Hac (22/26-29), Ali İmran (3/96-97), Bakara suresi (2/158, 196, 197) ayetlerinde ve benzeri başka ayetlerde geçmektedir. Hac ibadeti Allah'ın kulları üzerine belirli bir maddi duruma bağlı olarak farz kıldığı bir ibadettir.
Umreye giden Müslüman, Allah'ın kendisine verdiği vücut sağlığı ve mal zenginliği gibi dünya nimetlerinin şükrünü yerine getirmiş olur. Değişik ülkelerden gelen Müslümanlar görüşüp tanışır ve bilgi alış-verişinde bulunur, aynı zamanda ticarî ilişkilerde bulunurlar. Umre, insanın günahlarının affedilmesine sebeptir.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
Kutsal topraklara yapılan Umre ziyareti sonrasında gelen misafirlere getirilen hediyelik eşyalara Umre hediyelikleri adı verilir. Umre hediyelikleri hurma, zemzem suyu gibi yiyecek içecek tipi hediyelikler dışında tesbih, seccade, takke, esans, yüzük, sürme gibi ürünleri de kapsadığı için ürün çeşitliliği çok fazladır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü (farz, vâcip veya sünnet) olması için gerekli şartlar belirli zaman dışında hac için gerekli olan şartlarla aynıdır. Bunlar da akıl, müslüman olmak, bulûğ, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğidir.
Âdeti bitmeden Mekke'den ayrılmak zorunda kalan kadın bu hâliyle ziyaret veya umre tavafını yapabilir mi? Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler.
İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.
Umrenin tavaf ve sa'yini yaptıktan sonra henüz tıraş olup ihramdan çıkmadan önce cinsel ilişkide bulunan eşlerin umresi geçerli olur.
Değerli kardeşimiz, Zayıf bir ihtimal de olsa; eğer bu soru, "Kaç umre haccın yerine geçer, artık kişinin hac yapmasına gerek kalmaz?" anlamında soruluyorsa, cevabı: böyle bir şey yoktur. Bir milyon umre de olsa, hac yerine geçmez.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise sa'y umrenin rükünlerinden biri olduğu için kişi sa'y yapmadan tıraş olmakla ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir. Umre için belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir. Ancak Arefe ve bayram günleri ile teşrik günlerinde umre yapmak tahrimen mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri